Želodčne težave: Ne pozabimo na tekočino

»Stiska me v želodcu. Boli me želodec.« Stavka, ki ju večkrat izrečemo, kadar smo živčni in pod stresom. In zares je stres pogosto razlog za želodčne težave. Ne pa vedno. Če težave vztrajajo, je prav, da poiščemo pomoč.

11.4.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Teja Roglič Piše:

Teja Roglič

teja.roglic@delo.si

Želodčne težave: Ne pozabimo na tekočino

Za normalno delovanje želodca je bistveno ravnovesje med obrambo želodčne sluznice in agresivnimi dejavniki. Med zunanjimi dejavniki sta na prvem mestu okužba z bakterijo Helicobacter pylori in stres.

Občutki v tem delu telesa so tako primarni, da bi morali za vse biti kompas in hkrati opomnik. Seveda pa vzroki za bolečino tičijo tudi drugje. Morda pretiravamo z uživanjem alkohola, se preveč naprezamo, popijemo preveč kave, kadimo, se slabo in neredno prehranjujemo, jemo v naglici.

Lahko imamo vnetje želodčne sluznice, ki se kaže z bolečinami v žlički. Včasih je stanje še bolj resno in zdravnik potrdi diagnozo trebušne razjede.

Težave lahko nastanejo tudi kot posledica motnje pri uravnavanju kisline. Lahko je imamo preveč ali premalo. Nevšečnosti se kažejo kot zgaga, spahovanje, bolečina.

Bakterijska okužba

Stalno v želodcu prebiva le ena vrsta bakterij, in sicer Helicobacter pylori, ki pa se zna zarediti v veliko nadlogo. Je namreč glavna povzročiteljica peptične razjede želodca in dvanajstnika ter sodeluje pri nastanku želodčnega raka.

Zakaj se pretirano razmnoži? Morda jemo hrano, ki nikakor ne sodi skupaj, se prenažiramo in predvsem premalo pijemo, počnemo torej reči, ki pripeljejo do predolgega zadrževanja kisline v želodcu.

 

Naloga Helicobacter pylori je ravno zmanjševanje odvečne kisline. Več ko je kisline, več bo tudi bakterije, ki bo »vestno«, a nam v škodo, opravljala domačo nalogo. V 85 odstotkih je ta bakterija celo kriva za kronični gastritis.

Akutne in kronične težave

Akutne želodčne težave navadno izzvenijo same po nekaj dnevih. Če so posledica dietnega prekrška, se po dieti prav tako umirijo. Zdravljenje navadno ni potrebno.

Kronične bolezni, kot sta refluks­na bolezen požiralnika in dispepsija, pa sprva zdravijo z rednim jemanjem zdravil in ustreznimi dietetičnimi ukrepi ter spremembo življenjskega sloga, po umiritvi težav pa z zdravili po potrebi.

Pri težavah z želodcem, ki v tednu ali dveh ne minejo, je treba obiskati zdravnika in odkriti vzrok zanje. Znano je, da številna naravna zelišča dobro vplivajo na uravnavanje prebave, ki se začne v ustih. Pomagajo tudi zdravila brez recepta. Brez recepta lahko v lekarni kupimo antacide in zaviralce izločanja želodčne kisline.

Preberite še: Težave s ščitnico: 11 dobrih in živila, ki se jim morate izogibati

Morda vas zanima tudi: Hren: blagodejen vpliv na zdravje (in kdo se mu mora izogibati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)