Je kava zjutraj na prazen želodec dobra ideja? Odgovarja nutricionistka Mojca Cepuš

Je kava za zajtrk primerna izbira?

30.4.2019 ob 3:55

zenska_pitje_kava_caj_micna.jpg

Kava je za mnoge prvi jutranji obrok in pogoj, da sploh vstanejo iz postelje. Pa je kava na prazen želodec dobra ideja? Certificirana nutricionistka Mojca Cepuš pravi, da ne.

»Največ raziskav je pokazalo, da imata dve kavi na dan ogromno prednosti za naše zdravje. A vseeno ne priporočam kave za zajtrk. Lahko si jo privoščimo ob zajtrku, zagotovo pa kava na prazen želodec ni dobra. Bodite pozorni, če vas kava v kombinaciji z mlekom napihuje, ga zamenjajte z rastlinskim ali pijte kavo brez vsega,« svetuje Cepuševa. 

Turška, espresso ali instant, vsak ima svojo najljubšo različico, pravi 'kofetarji' pa zagotovo prisegajo na takšno, ki ji ne dodamo ničesar. A vseeno marsikdo težko spije skodelico nesladkane kave.

Je takšna škodljiva našemu telesu?

»Sem pristaš tega, da kavo spijemo s sladkorjem. Kajti, če kavo pijemo z namenom, da nam da energijo, nam bo pet gramov sladkorja dalo še dodatno energijo in bomo imeli od kave še malce več, hkrati pa ne bo teh pet gramov sladkorja imelo nekega slabega učinka na naše zdravje. Kavica s sladkorjem torej ni tako slaba izbira, a vseeno ostanimo v zdravih priporočilih, torej največ dve kavi na dan,« pravi Mojca Cepuš.


Avtorica: Da. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se vam lasje hitro zmastijo ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)