Kaj se v resnici zgodi, če pogoltnete žvečilni gumi (ali res ostane v želodcu 7 let)?

Preberite, kaj se zgodi, če žvečilni (ponesreči) zdrkne po grlu in pristane v želodcu.

8.5.2019 ob 9:19

zvecilni_zenska_lasje_ocala_micna.jpg

Zagotovo ste tudi sami že kdaj po nesreči ali namenoma pogoltnili žvečilni gumi. In se spomnili na tisto, kar vam je govorila mama: v želodcu bo ostal sedem let ali se bo prilepil na njegove stene.

A to sta le mita, ki sta vas kot otroka prepričala, da je tedaj, ko je slaščica izgubila okus, romala v smeti. Kaj se v resnici zgodi, če pogoltnete žvečilni gumi, pojasnjuje Insider.

Pri otrocih bolj nevarno

Najpogosteje žvečilni gumi pogoltnejo otroci. Pri njih so zdravstveni zapleti, ki so posledica tega, pogostejši kot pri odraslih. Kot so zapisali strokovnjaki klinike Mayo lahko pri njih pride do blokade črevesja, zlasti, če je že prisotno zaprtje.

The New York Times navaja leta 1998 izvedeno študijo ameriškega pediatričnega združenja, v kateri so strokovnjaki opozorili, da obstaja sicer manjše število primerov, pri katerih je prišlo do resne zapore črevesja potem, ko je vanje zašlo več žvečilnih gumijev, saj so prebavo ovirali do tem mere, da so nastopile bolečine, slabost, bruhanje in nezmožnost odvajanja blata.

Res je sicer, da gre za redke primere in za večje število gumijev, a ti prav tako predstavljajo nevarnost za zadušitev pri manjših otrocih.


Kaj pa pri odraslih

Žvečilni gumi se ne prebavi povsem, vendar to ne pomeni, da bo v želodcu ostal sedem let. To je daleč od resnice, saj se iz telesa izloči v približno enem dnevu, je povedala gastroenterologinja Lisa Ganjhu.

Z njo se strinja kolegica Nancy McGreal: "Žvečilni gumi se bo iz telesa izločil praktično nedotaknjen, saj se v njem prisotna guma prebavilih ne razgradi. Nekako tako, kot to velja za cela semena, neprežvečeno koruzo in druga podobna živila."

Skratka: z želodcem ali prebavili ne bo nič narobe, ne bo se zalepil na stene in ni vam zato treba k zdravniku. Telo ga bo po 24. urah izločilo. Kljub temu ga tedaj, ko izgubi okus, raje odvrzite v smeti. Zakaj bi po nepotrebnem obremenjevali prebavila za nečim, čemur niso kos?


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Sedem živil, ki škodujejo in šest takšnih, ki koristijo prebavi in Živila, ki škodujejo prebavi in povzročajo zaprtje

Preberite še: Prava hrana za vsako težavo z zdravjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)