19.3.2019 ob 4:50
Tedaj, ko začne iz nosa teči nadležen izcedek in se pojavi kašelj, je prva misel vitamin C. Pa ta res lahko skrajša prehlad? Kakšna je sploh njegova vloga v telesu? Kaj če ga je premalo in kaj, če ga je preveč? Na vsa ta in še druga, z njim povezana vprašanja, odgovarja Insider.
Vitamin C spodbuja obnovo tkiv
"Vitamin C je nepogrešljiv za rast, celjenje in obnovo vseh tkiv telesa," je povedala prehranska strokovnjakinja Lorraine Chu.
"Spodbuja celjene ran in zlomov ter skrbi za zdravje kosti in hrustanca. Nepogrešljiv je za tvorjenje kolagena in s tem ne samo, da pozitivno vpliva na zdravje telesnih tkiv, temveč zagotavlja tudi lepo in napeto kožo."
Skrajša trajanje simptomov gripe in prehlada
Čeprav vas je kljub rednemu uživanju vitamina C ujel prehlad ali vas je v posteljo položila gripa, nad njim ne obupajte.
"Res je sicer, da zaradi njega ne boste takoj ozdraveli, a simptomi virusne okužbe bodo, v kolikor ga bo v telesu dovolj, krajši in blažji."
Spodbuja nastajanje belih krvnih telesc
"Znan tudi pod imenom ascorbična kislina, vitamin C v telesu spodbuja tvorjenje belih krvnih telesc," je pojasnil David Greune s kirurškega združenja New York in dodal, da so prav bela krvna telesca pomembna sestavina imunskega sistema in varujejo pred okužbami z virusi ter bakterijami.
Pomaga pri premagovanju posledic stresa
"Vitamin C dokazano izboljšuje delovanje odpornosti, ki oslabi zaradi različnih dejavnikov: neprimerne prehrane, kajenja, pretiravanja z alkoholom ter psihičnega stresa," dodaja prehranska strokovnjakinja Hayley Hughes, ki pri tem navaja manjšo študijo, v kateri se je izkazalo, da so ljudje, ki imajo v telesu dovolj vitamina C, v manjši meri dovzetni za fizične posledice psihične napetosti v primerjavi z onimi, ki ga organizmu s prehrano dovajajo premalo.
Občutljiv je na temperaturo in čas
"Ker telo vitamina C ne more tvoriti samo, mu ga je treba primerne količine dovajati z živili, v katerih je zastopan. Na prvih mestih so to agrumi, paradižniki, kivi, paprika, jagode in podobno," z njim bogato sadje in zelenjavo niza Chujeva ter opozarja, da previdno pri termični obdelavi ter shranjevanju teh živil, saj se ob dolgotrajnem segrevanju ali dolgem, neprimernem skladiščenju veliko vitamina C izgubi.
Lahko ga je preveč
"Pretiravanje z vitaminom C se odraža kot driska in napihnjenost," na prevelike odmerke opozarja družinska zdravnica Mary Onwuka in dodaja, da so previsoki odmerki največkrat posledica uživanja vitaminskih dodatkov in le redko naravnih virov tega vitamina. Ob dolgotrajnih visokih odmerkih dokazano poviša tudi tveganje za ledvične kamne, zlasti pri moških.
Nevarno je tudi pomanjkanje vitamina C
"Na pomanjkanje vitamina C organizem praviloma opozarja z vnetimi, krvavečimi dlesnimi, lomljivimi in suhimi lasmi, s slabo odpornostjo in kožnimi težavami," posledice z njim preskope hrane izpostavlja prehranska strokovnjakinja.
Najboljši vir so živila
Tako, kot pri vseh drugih vitaminih, tudi pri tem velja, da ga je telesu najbolje dovajati s hrano.
Čeprav ga večina povezuje s pomarančami in limonami, se v dokajšnjih količinah nahaja v domala vsem sadju in zelenjavi: grenivkah, paprikah, jagodičevju, brokoliju, brstičnemu ohrovtu in podobnih darovih narave.
Previdno s prehranskimi dodatki, saj je z njimi hitro mogoče preseči priporočeno dnevno količino, ki znaša od 60 do 95 miligramov za odrasle moške, od 60 do 75 miligramov za odrasle ženske in od 100 do 150 miligramov za nosečnice ter doječe matere.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
Preberite še: Kako sem spet vzljubila jutra (piše: Manca Čampa Pavlin) ali pa Zvezde plešejo 2019: Kdo je lepotica, ki je v roke vzela Franka Bajca?
Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni
oddajte komentar