Razmišljate o vitaminskih dodatkih? To morate vedeti o njih

Vse več je takšnih, ki se zanašajo na vitaminske dodatke, vendar ne poznajo vseh njihovih učinkov na zdravje.

10.10.2018 ob 7:13

zlica_vitamini_nadomestki_zelenjava_sadje_micna.jpg

Vitaminski dodatki so bolj, kot nuja, modna muha sodobnega časa in vse več je takšnih, ki posegajo po njih, kar dokazujejo bilijonski dobički industrije, ki jih pošilja na tržišče. Znanstveniki pa opozarjajo, da v večini primerov sploh niso potrebni.

Kajti v resnici ne premorejo tolikšne moči, kot jim jo večina pripisuje. Obstaja veliko mitov o vitaminih in mineralih, zlasti o tem, katere in v kolikšni količini naj bi telo potrebovalo ter tudi o njihovih stranskih učinkih. Kaj vse bi o njih morali vedeti, preden se zanje odločite, pojasnjuje Insder.

Tabletke ali praška, ki bi odgovarjala vsem, ni

Prvo vprašanje, ki se glede vitaminskih dodatkov poraja, naj bi se glasilo: jih sploh potrebujem? In kratek odgovor nanj se glasi: morda.

Praviloma telo vse potrebne vitamine in minerale prejme s pestro in uravnoteženo prehrano, res pa je, da obstajajo skupine, katerim določenih primanjkuje. Najpogosteje so to nosečnice in vegani. Med nosečnostjo ima organizem večje potrebe po železu in folni kislini, veganom praviloma primanjkuje vitamina B12.

Carol Haggans, svetovalka in prehranska strokovnjakinja navaja, da so glavni vir vitamina B12 živila živalskega izvora, torej meso, ribe, mleko, zato bi vegani morali razmišljati o prehranskih nadomestkih s tem vitaminom. Prav tako telo nekaterih slabše absorbira določene vitamine in zato so nadomestki pri teh na mestu. Enako velja za beljakovinske praške pri tistih, katerih življenjski slog zahteva več teh snovi, ne obstaja pa dodatek, ki bi bil na kožo pisan vsem. 

Pretiravanje ima stranske učinke

Telo vitamine in minerale potrebuje za pravilno delovanje, vendar obstaja zgornja meja teh snovi. Prevelika količina vitaminov je zdravju prav tako nevarna, kot njihovo pomanjkanje.

Pretiravanje z vitaminom B6 denimo negativno vpliva na delovanje živčevja, v maščobah topni vitamini v presežkih lahko privedejo do zastrupitev, preveč vitamina C vodi v slabost in drisko.

Obstaja razlika med vitamini, ki so topni v vodi in tistimi, ki so topni v maščobi

Nekateri vitamini so topni v vodi, kar med drugim pomeni, da telo njihov višek izloča s pomočjo urina. Višek v maščobah topnih vitaminov se daljši čas nalaga v telesu in vodi v težave z zdravjem. Zlasti s temi, denimo z vitaminoma A in K zato velja previdnost in ne smete preseči zgornje meje dnevnega vnosa.

Nekateri vitamini nižajo učinkovitost drugih zdravil

Pred jemanjem vitaminskih nadomestkov bi se z zdravnikom morali posvetovati vsi, ki jemljejo predpisana zdravila. Vitamin K je lahko nevaren za ljudi, ki uživajo zdravila za redčenje krvi, saj znižuje njihovo učinkovitost. Učinke kemoterapije lahko ovirata vitamin C in E, nekateri nadomestki prav tako negativno vplivajo na antidepresive in kontracepcijske tablete.

Veliko vitaminov dobite s prehrano

Pri jemanju vitaminskih dodatkov in določanju količine je treba upoštevati, da veliko teh dobite že s pomočjo prehrane. Veliko žitom, kruhom in mlečnim izdelkom so vitamini in minerali že dodani, zato lahko z dodatki presežete njihovo dovoljeno količino.

Niso tako nadzorovani, kot se zdi

Ker vitaminski dodatki niso označeni kot zdravila, njihovi pozitivni in negativni stranski učinki niso tako strogo določeni in ne raziskani, kot pri prvih. Hkrati niso podvrženi tako strogim testiranjem in na trgu je veliko nadomestkov, katerih učinki niso jasno določeni. Zato se ne zanašajte zgolj na zveneče napise, temveč jih kupujte zgolj pri preverjenem dobavitelju in dosledno berite navodila za uživanje.

Nekateri sintetični vitamini vplivajo na prebavo

Vitamin C, vitamin B12 in folna kislina lahko pomagajo pri zaprtju. Vendar le, če jih uživate posamično in ne v obliki multivitaminskih pripravkov. V njih prisotni drugi vitamini in minerali, zlasti kalciji, v resnici povzročajo zaprtje.

Multivitaminov skoraj zagotovo ne potrebujete

Neredki v prid zagotavljanja primerne količine vitaminov in mineralov posegajo po multivitaminskih pripravkih. Ti so, v večini primerov, povsem odveč. V publikaciji Annals of Internal Medicine objavljena študija je namreč prišla do zaključka, da nimajo nikakršnega vpliva na smrtnost, srčne bolezni in maligna obolenja.

Najboljša je uravnotežena hrana

Glede na vse povedano je že povsem jasno, da je večina strokovnjakov enakega mnenja: vitamine in minerale je telesu najbolje dovajati s prehrano. Nobena študija ni dokazala, da bi bili vitamini iz dodatkov prehrani učinkovitejši od tistih iz svežih, nepredelanih živil. 

Uravnotežena in pestra prehrana telesu praviloma zagotavlja vse potrebne snovi in sintetični nadomestki ob njej v večini primerov niso potrebni ali so celo nevarni. Če jih potrebujete, lahko s testi določi zdravnik, ni pa jih pametno jemati na lastno pest.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ta jutranja navada preprečuje novo kopičenje kilogramov ali pa Občutljive in boleče dojke? To so možni vzroki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)