Kako do zdravja in lepote z vitamini in minerali

Zaradi hitrega, stresnega načina življenja smo nenehno v pogonu in manjka nam časa za skrb zase – tudi z ustrezno prehrano.

30.7.2018 ob 4:01

_petrol_hrana_zajtrK-losos_avokado.jpg

Iz prehrane dobimo večino snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Njihovo pomanjkanje zato lahko povzroči nevšečnosti, ki prizadenejo naše zdravje, počutje in videz. Govorimo o vitaminih in mineralih. Ker nekatere telo proizvaja samo, drugih ne in nam jih zaradi slabših navad navadno ne uspe vnesti s prehrano, njihove zaloge polnimo tudi z dopolnili in funkcionalnimi napitki.

Kateri so esencialni vitamini in minerali, kakšna je njihova vloga in kje jih najdemo?

Udarna trojka za lepo kožo

Vitamini A, C in E so antioksidanti. Borijo se proti škodljivim prostim radikalom – ščitijo telo pred oksidativnim stresom. Tako ohranjajo stabilnost imunskega sistema ter preprečujejo razvoj številnih bolezni in okvar. Skrbijo tudi za mladosten videz in regeneracijo kože. Vitamin A tudi ohranja dober vid in čvrste kosti ter deluje proti prhljaju in lomljivim nohtom. Vitamin C pripomore k absorpciji železa in je ključen pri tvorbi kolagena, beljakovine, ki celice drži skupaj. Zaradi njega je koža prožna in gladka, lasje pa močni in dobro rastoči. Kožo varuje tudi vitamin E, in sicer pred škodljivimi snovmi iz okolja, sončnimi žarki in staranjem.

Vitamin A najdemo v sadju in zelenjavi močnejše, bolj žive barve, vitamin C v zeleni listnati zelenjavi in agrumih, vitamin E pa v polnovrednih žitih, semenih in oreščkih.

K ščitenju vaših celic lahko dodatno pripomore tudi funkcionalni napitek REfresh Antioksidant z naravnim okusom breskve, obogaten z vitamini in minerali.

_petrol_obraz_lepotica.jpg

Vsestranskost vitaminov skupine B

Vitamini skupine B oziroma B-kompleks so pomembni za presnovo, delovanje živčnega in mišičnega sistema, jeter; ohranjanje zdrave kože in las. Če nam jih primanjkuje, postanemo depresivni, lahko se nam zviša raven holesterola, lasje nam začnejo izpadati in siveti. Od več kot 20 naj jih naštejemo le nekaj. B3 oziroma niacin pomaga pri pretvorbi zaužitih snovi v energijo; sodeluje pri procesih v celicah. Pantotenska kislina oziroma vitamin B5 skrbi za presnovo ogljikovih hidratov in maščob, ohranjanje zdrave kože in sintezo koencima A. Vitamin B9 ali folna kislina ima vlogo pri nastajanju novih celic; B12 pa pri delovanju možganov, mišičevja in živčevja ter obnovi kože.

Za vnos vitaminov B posezimo po raznovrstni polnovredni prehrani. Z B3, B5, B12 in mineralom magnezijem je oplemeniten tudi napitek REfresh Active za sproščanje energije pri presnovi in zmanjševanje utrujenosti.

Ključna minerala magnezij in cink

Vas mučijo mišični krči in glavobol, imate mehke in krhke nohte? Morda vam primanjkuje magnezija, ki uravnava delovanje mišic, zdravje srca in strukturo kosti. Imate težave z aknami, izpadanjem las, belimi pikicami na nohtih? Tako se kaže pomanjkanje cinka, ki skrbi za celjenje ran, odpornost, obnovo tkiv. Magnezij dobimo iz banan, polnovrednih žitnih izdelkov, špinače, govedine, cink pa iz mandljev, arašidov, bučnih semen … Z njima so obogateni tudi funkcionalni napitki REfresh Active, Immune in Antioksidant.

pr_petrol_lepi_nohti.jpg

Sončni vitamin

Sončna svetloba sicer pripomore k tvorbi vitamina D v telesu; pomemben je za rast in razvoj kosti in zaščito imunskega sistema. A v našem podnebnem pasu ga bo dovolj nastalo le, če smo med marcem in oktobrom med 11. in 16. uro vsaj 15 minut izpostavljeni soncu. To pa je čas, ko so žarki najmočnejši in lahko dobimo opekline, alergije ali celo zbolimo za rakom. Zato ga poiščemo v hrani. Dobimo ga iz ribjega mesa, bogatega z maščobami; jajčnih rumenjakov, govejega mesa in jeter. V napitku REfresh Immune z naravnim okusom bezga pa mu družbo delajo vitamina C in B12 ter cink.

Negazirane brezalkoholne funkcionalne napitke REfresh z vitamini in minerali, ki poleg zdrave prehrane in redne telesne aktivnosti pripomorejo k zdravemu načinu življenja, dobite na vseh prodajnih mestih Petrol (bencinski servisi, okrepčevalnice Fresh, nove trgovine v mestih HopIN).

refresh_petrol_.jpg

Foto: Thinkstock in Petrol


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)