Šest odličnih, z vitaminom D bogatih živil

Pozimi je pametno pri njih poiskati pomoč.

28.1.2018 ob 5:55

sok_ThinkstockPhotos-615500262.jpg

Zlasti pozimi je pomanjkanje vitamina D v telesu pogost pojav. Znano je namreč, da omenjeni vitamin pod vplivom sončnih žarkov nastaja v koži. Po navedbah strokovnjakov iz ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje, bi ženske v starosti od 15 do 50 let dnevno morale prejeti 600 IUs (mednarodnih enot) vitamina D. Toliko ga v telesu nastane med pet do 15 minutnim izpostavljanjem nezaščitenih rok in obraza soncu. Odvisno sicer od tipa kože in zlasti poleti pred 11. in po 16. uri.

A kot rečeno, pozimi se sonce velikokrat skriva in tedaj se mnogi zatekajo k nadomestkom z vitaminom D, v pomoč pa so tudi tebi lahko nekatera, z njim bogata živila. Na prvih mestih sledečih šest.

Riba mečarica (560 enot v 150 do 200 gramih)

Riba, ki se ponaša z visoko prehransko vrednostjo. V enem zalogaju vsebuje le malo kalorij ter veliko beljakovin in zdravih maščob. Poleg tega je odličen vir vitamina D, zato bi pozimi morala biti večkrat na jedilnikih.

Losos (447 enot v 150 do 200 gramih)

Še ena z vitaminom D bogata riba: losos. Res je, da ni vseeno, kakšnega boš izbrala. Kot so dokazali na univerzi Boston, divji losos vsebuje do 25 odstotkov več vitamina D od gojenega.

Tuna v konzervi (145 enot v 150 do 200 gramih)

Tuna v konzervi ima več dobrih plati: skoraj neomejeno jo je mogoče shranjevati in uporabiti na številne različne načine. Poleg tega je bogata z vitaminom D ter telesu zagotavlja tudi vitamina niacin (B3) ter K.

Pomarančni sok (137 enot v dveh decilitrih)

Če nisi ravno ljubiteljica rib, si večkrat privošči pomarančni sok. Lahko si ga kozarec naliješ  zjutraj ali pri kosilu, lahko iz njega pripraviš preliv za solate, ključno je, da vsebuje veliko vitaminov D, A, C, tiamina (B1), folne kisline (B9) in kalija.

Mleko (120 enot v dveh decilitrih)

Seveda ima več pozitivnih učinkov na telo, a kozarec mleka med drugim organizem oskrbuje z vitaminom D. V to kategorijo sodijo  tudi drugi mlečni izdelki, denimo jogurt, ki v lončku vsebuje 80 enot vitamina D.

Jajčni rumenjak (41 enot v jajcu)

Pozabi na idejo, da bi jedla samo beljake. Rumenjaki so tisti, ki vsebujejo vitamin D. Najboljša so jajca kokoši iz proste reje, so dokazali na inštitutu agrokulturnih znanosti v Nemčiji, saj je v njih kar trikrat več vitamina D, kot v jajcih živali iz konvencionalne reje.

Zakaj? Ker so kokoši v prosti reji veliko na svežem zraku in tam izpostavljene sončnim žarkom.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)