Kaj se zgodi, če uporabljate staro kremo za sončenje

Oziroma kako vedeti, če je lanska še dobra.

8.5.2018 ob 6:18

krema_micna.jpg

S prihodom toplejših in sončnih dni znova postaja aktualna krema za sončenje. Ko ste zadnjič pobrskali po omari, ste našli še nekaj zalog iz lanskega poletja. Nekatere plastenke so na pol prazne, druge še čisto cele, vi pa se sprašujete, ali so sploh še primerne za uporabo, ali bi bilo bolje, če bi jih zavrgli in si omislili nove.

Kozmetični dermatolog Mervyn Patterson za britanski Cosmopolitan niza odgovore. Začenja na začetku:

Ali imajo kreme za sončenje rok uporabnosti?

"Za večino tovrstnih krem velja, da imajo na embalaži naveden rok uporabnosti," je povedal dermatolog. "Pomembno je, da ga ne spregledate, saj se kemikalije v njih sčasoma razgradijo in ne nudijo več primerne zaščite."

In kaj, če roka uporabnosti ni mogoče razbrati? "Večina krem je ob primernem hranjenju učinkovitih približno leto dni," dodaja Petterson.

Kako vedeti, da ni več dobra?

Prva opozorilna znaka sta spremenjena vonj in tekstura. Če je krema pokvarjena, se bodo sestavine v njej začele ločevati. "V kolikor je vaša krema že na pogled drugačna, ali ima drugačen vonj kot tedaj, ko je bila nova je, ne glede na rok uporabnosti, bolje opustiti misel na to, da bi jo nanašali na telo."

Kaj se zgodi, če uporabljate kremo s pretečenim rokom?

Kratka verzija: najbrž vas bo sonce opeklo, ali bo na koži že pri nanosu prišlo do reakcije. "Pokvarjena krema ni več učinkovita, prav tako se koža nanjo burno odzove. Nobena posledica ni prijetna in zato ni vredno tvegati," opozarja dermatolog.

Zakaj se pokvarijo in kako preprečiti, da bi se to prehitro zgodilo?

Kreme za sončenje so prilagojene ekstremnim razmeram, vendar tudi najbolj stabilne sestavine v njih zaradi vremenskih vplivov lahko začnejo razpadati. Zato je pomembno pravilno shranjevanje: ne puščajte jo na neposrednem soncu na plaži, v avtomobilu, na okenski polici. To so mesta, kjer so temperature praviloma visoke in v kombinaciji s sončnimi žarki spodbujajo kvarjenje krem. Najboljše mesto? V senci oziroma nekje na hladnem in suhem prostoru.

Sedaj veste, kako podaljšati uporabnost kreme, zapomnite pa si: če dvomite v to, da je lanska še dobra, raje kupite novo. Res je, da so kreme za sončenje dokaj drage, a ko gre za zaščito kože, je denar vendarle postranska zadeva.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE // 3 super nasveti, kako bo suhi šampon še učinkovitejši


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)