Zdravnica, na pomoč: Hčerka se je nenadoma odselila

Bralka ne najde tolažbe po odselitvi hčerke k njenemu očetu.

13.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lina  Klanšek Piše:

Lina Klanšek

zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike, Klanšek Inštitut, https://klansek-institut.si

Zdravnica, na pomoč: Hčerka se je nenadoma odselila

V novi rubriki bo psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

Pozdravljeni,

šokirana se obračam na vas, za vsaj malo razumevanja in tolažbe. S hčerko sva imeli vsaj po mojem mnenju do zdaj normalen odnos. Pred dvema tednoma mi je povedala, da se bo odselila k njenemu očetu. To mi je povedala, s fantom sta vzela prtljago in šla. Sploh nisem vedela, da razmišlja o tem, še vedno ne razumem, zakaj je to naredila. Od takrat se z mano zelo malo pogovarja. Na primer, odpiše sporočilo, pove, da je dobro in naj ne skrbim zanjo. Z njenim očetom ne živimo skupaj od ločitve, ko je bila hčerka stara 11 let, zdaj je stara 17. Bivši mož pravi, da je to njena odločitev in da on nima nič pri tem. Žalostna sem in še vedno v šoku. Iščem tolažbo pri prijateljicah, ampak mi je še vedno zelo hudo. Hvala, če boste našli malo tolažbe zame.

Bralka Sanja

Lepo pozdravljeni.

Verjamem, da vas je odločitev hčerke presenetila in razžalostila. Morda še toliko bolj, ker se je sprememba zgodila nepričakovano in se nanjo niste mogli pripraviti. Poleg tega ostaja še vedno veliko vprašanj neodgovorjenih, kar verjetno dodatno ojačuje Vašo negotovost in stisko.

Ker ne poznam celotne zgodbe in tudi Vaše hčerke ne, bi bilo neustrezno ugibati o tem, kaj je hčerko pripeljalo do takšne odločitve. Lahko pa se ustavimo pri tem, kaj lahko vi naredite v tej situaciji.

Večkrat mi starši najstnikov zaupajo, da se je najstnik od njih distanciral. Običajno to čutijo preko odnosa, nekateri mladostniki pa imajo potrebo, da se odmaknejo tudi fizično. Tak odmik pri starših vzbudi različne občutke: jezo, žalost, krivdo, tudi zamero, zavrnitev, dvom vase. Vse to je normalno.

V vsem tem procesu je pomembno, da starš ves čas ostaja v vlogi starša in sam ne zaključuje odnosa s svojim otrokom. Kaj to pomeni? Starš se sam počuti ranjen, prizadet in bi se morda imel tendenco iz odnosa povsem odmakniti, kar pa običajno odsvetujemo. Mladostnik lahko namreč razume, da je posledica njegove odločitve to, da je starša za vedno izgubil, čeprav si sam tega ne želi.

 Pomembno je, da starš ves čas ostaja v vlogi starša in sam ne zaključuje odnosa s svojim otrokom.

V tej točki je torej pomembno, da poiščete takšen stik s hčerko, ki bo ustrezal tudi njej: morda se dogovorita za kratek sprehod, jo vprašate, kateri dan v tednu se lahko slišita za daljši pogovor, morda se dogovorita za skupno aktivnost. Ko boste v stiku z njo, boste sami ocenili, koliko je pripravljena spregovoriti o njeni odločitvi. Če boste dobili občutek, da o tem še ne želi spregovoriti, je smiselno, da to spoštujete.

Zagotovo ste trenutno v čustveno zelo zahtevni situaciji. A je pomembno, da poskrbite za svoj čustveni del: se jezite, jokate, žalujete- karkoli potrebujete. To je pomembno za Vas in tudi zato, da boste v odnos s hčerko lahko vstopali bolj nevtralno in konstruktivno.

Pri tem vam lahko še naprej pomagajo prijateljice ali pa si poleg tega poiščete pomoč, ki vam bo pomagala predelovati to, kar doživljate in iti skozi to čustveno intenzivno obdobje.

Še tole: morda trenuten razhod s hčerko pomeni novo priložnost za vajin odnos. Lahko, da se je odprla možnost za izgraditev drugačnega, močnejšega odnosa, kot sta ga imeli prej.

Pa srečno!

Prijazno pozdravljam,

Lina

Lina Klanšek, zdravnica, psihiatrinja za otroke in mladostnike

Inštitut Ljubeča družina

https://ljubecadruzina.si

https://www.facebook.com/ljubecadruzina

Psihiatrinja za otroke in mladostnike Lina Klanšek bo redno in brezplačno odgovarjala na vaša vprašanja na temo mladih in duševnih stisk. Svetovanje ni namenjeno le staršem, javite se nam lahko tudi mladi, ki čutite stisko in imate za zdravnico vprašanje. Pišite nam na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)