Zdravilna korenina regrata (in kdo je ne sme uporabljati)

Ne le listje in cvet, uporabna je tudi regratova korenina.

10.4.2023 ob 7:45 | Foto: Madeleine Steinbach (naslovna)/ Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zdravilna korenina regrata (in kdo je ne sme uporabljati)

Za nekatere odlična solata, za druge lep okras aprilskih travnikov za tretje nadležen plevel.

Pogledi na regrat so res različni, prav tako so različni načini njegove uporabe. Kajti v prehrani in zdravilstvu niso dobrodošli le njegovi listi in cvetovi, temveč tudi korenina.

"Regrat vsebuje veliko grenčin in tako premore vse učinke grenkih rastlin, kot so denimo pomoč prebavi po preobilnem obroku, pri slabi prebavi nasploh ter pri napenjanju po uživanju določenih živil," je pojasnil naturopat iz Kansasa Michael Brown in dodal, da so učinkovine v regratu dobre tudi za jetra in ledvice.

Kajti ne samo, da spodbujajo presnovo v jetrih in s tem pomagajo pri razstrupljanju telesa, ščitijo tudi ledvice, saj je regrat odličen diuretik.

"Nekateri v korist detoksikacije pijejo čaj iz korenine regrata, vendar je treba, preden se odločite za takšno razstrupljanje, upoštevati nekaj dejstev," opozarja Brown.

Zanimive raziskave

Res je, da glede vpliva regrata in njegove korenine na zdravje še ni veliko raziskav, a se zadeve na tem področju spreminjajo. Naturopatka Donese Worden z univerze Arizona pri tem izpostavlja predvsem eno:

leta 2019 objavljeno v reviji Food and Chemical Toxicology. Ta je dokazala, da je v korenini regrata poleg stotih do tedaj znanih fitokemikaliji še veliko takšnih, ki do omenjene študije še niso bile odkrite.

"Nekatere od teh fitokemikalij se v telesu obnašajo kot antioksidanti in kot antikoagulanti, druge imajo zdravilno moč," je povedala.  

Druga raziskava, prav tako iz leta 2019 in objavljana v časopisu Molecular Biology Reports je odkrila, da lahko pripravki iz korenine regrata zaščitijo jetra in tkiva testisov pri podganah, če se jih uporablja pred izpostavljanjem sevanju.

Wordenova ob tem dodaja še, da lahko pripravki iz korenine regata varujejo pred foto-staranjem oziroma pred vplivi UVB žarkov na kožo, preprečujejo debelost, nekatere študije navajajo, da so učinkoviti pri premagovanju sladkorne bolezni in pri nižanju tveganja za nekatere oblike raka.

Uporaba regratove korenine

"Zgodovina uporabe korenine regata je dolga. Nekoč so se prevretki iz nje uporabljali za zdravljenje ledvičnih bolezni, težav s kožo, zateklin, pekoče zgage in težav z želodcem," je povedala Wordenova. V tradicionalni kitajski medicini so jo uporabljali za želodčne težave, pri vnetju slepiča in pri težavah z dojkami.

V Evropi je bila najpogosteje v pomoč pri blaženju povišane telesne temperature, diabetesa ter tudi driske.

Kako uporabljati korenino regrata?

Za razliko od listov, ki jih jemo sveže v solati, je pri koreninah postopek priprave malce drugačen.

Praviloma se za pripravo različnih napitkov, najpogosteje čajev ali nadomestkov kave, uporablja suho korenino, pijače iz nje pa kot sredstva za razstrupljanje, za pospeševanje delovanja jeter in žolčnika, pri prebavnih težavah in izgubi apetita. 

Kaj pa tveganje?

Regrat je ena najbolj razširjenih in z vidika tveganja pri uporabi ena najemanj problematičnih rastlin. Kljub temu pri nekaterih pri uporabi velja previdnost. "Zlasti naj bodo s pripravki iz regratove korenine in cvetov previdne nosečnice in doječe matere, saj ni dovolj znanega, kako vpliva nanje in na otroka. Uporabo jim zato odsvetujem.

Prav tako previdno, če imate alergije na katerega od cvetnih prahov, zlasti, če ste alergični na ambrozijo, marjetice, ognjič ali krizanteme. Kaj lahko ste v tem primeru alergični tudi na regrat.

Previdnost ali izogibanje se svetuje, če uživate antibiotike, saj lahko regrat zmanjša učinkovit teh, negativno pripravki iz njegove korenine vplivajo tudi na nekatera  zdravila, ki so namenjena uravnavanju funkciji jeter in na diuretike. V teh primerih se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom," opozarja Wordenova.

Kako nabirati in sušiti korenino?

Nabirajte korenine rastlin, ki še ne cvetijo oziroma nimajo nastankov za cvet. Bolje kot spomladi jih je sicer nabirati v jeseni, saj se rastlina pripravlja na zimo tako, da v korenini kopiči zdravilne snovi.

Pri nabiranju bodite previdni, da korenin ne ranite, da iz njih ne bi iztekel mleček. Nabrane korenine očistite, posušite na zraku ali v pečici pri temperaturi največ 40 stopinj Celzija ter jin nato zdrobite.

Pri tem je bolje od kovinskih, uporabljati lesene pripomočke, nikakor jih ne meljite v sesekljalniku.

Tako posušene korenine  pospravite v steklenem kozarčku s pokrovčkom, uporabne so do enega leta.

Čaj iz regratovih korenin

Čaj iz regratovih korenin regrata pospešuje delovaje jeter in žolčnika, spodbuja znojenje, pomaga prebavi, čisti kožo, krepi telo, pospešuje izločanje seča in je dober tudi pri premagovanju spomladanske utrujenosti.

Za skodelico čaja potrebujete:

  • eno čajno žličko posušenih in zmletih korenin
  • 150-200 ml vode

Priprava:

Korenine prelijte s hladno vodo in segrejte do vretja. Ko zavre odstavite, pokrijte in pustite deset minut, nato precedite.

Vedno sveže pripravljen napitek pijte do trikrat na dan.

Povzeto po portalu The Healthy

Preberite še: To je ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu in njeni učinki na telo

Morda vas zanima tudi: Pet načinov priprave regratovih cvetov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)