Zato ste zadnje čase vedno tako utrujeni (čeprav ne počnete nič napornega)

Strokovnjakinja pojasnjuje, zakaj sta v trenutnih razmerah pogosto prisotni utrujenost ter pomanjkanje energije.

23.4.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zato ste zadnje čase vedno tako utrujeni (čeprav ne počnete nič napornega)

Vsakomur se včasih zgodi, da ga, kljub temu da cel dan ne počne prav nič posebnega, ujame neizmerna utrujenost. Zadnje čase, ko večino dneva preživimo doma, pa so ti občutki še pogostejši.

Zakaj je temu tako, čeprav živimo mirneje kot sicer in imamo več časa za počitek, utrujenost tako pogosta in kako jo premagati ali vsaj omiliti, za Cosmopolitan pojasnjuje strokovnjakinja za medicino spanja Sophie Bostock.

Več razlogov

"Ni presenetljivo, da karantena vpliva na počutje ter da je ena od njenih posledic na prvi pogled nepremagljiva utrujenost. V ozadju celotne zgodbe so nedvomno spremenjen življenjski ritem, drugačna rutina, manj izpostavljenosti soncu, svoje pa prida še tesnoba, katere vir je spremljanje objav o trenutnem stanju, s katerimi nas zalagajo mediji.

Vse to dopolnjujejo še drugačne stimulacije, kot so jih vajeni možgani: večino dneva preživljamo v istih prostorih v družbi istih ljudi in posledica tega je kronična utrujenost ali letargija," očitne razloge niza Bostockova ter za blaženje pomanjkanja energije svetuje sledeče:

Vzpostavite dnevno rutino

Tej dosledno sledite. "Morda menite, da boste z daljšim spancem ublažili utrujenost in dvignili raven energije, a v resnici pretiravanje s spanjem deluje na telo in možgane ravno obratno," opozarja strokovnjakinja in dodaja:

 

"Mamljiva je misel, da bi zato, ker se vam ni treba voziti na delo, dlje ostali v postelji, vendar se neupoštevanje notranjega, cirkadialnega telesnega ritma odraža kot večja utrujenost.

Zato je pomembno, da ne glede na to, da je življenjski ritem bolj sproščen, sledite pravilni spalni in tudi prehranjevalni rutini. Vsak večer se k počitku odpravite ob isti uri in ob isti uri vstajajte ter poskrbite za redne in uravnotežene obroke. Še nekaj: iz spalnice odstranite vse zaslone. Kajti ti ovirajo nočni počitek in spodbujajo utrujenost."

Omejite spremljanje informaciji

Seveda bi bili radi na tekočem z dogajanjem doma in po svetu, a konstantno branje, gledanje in poslušanje novic pri premagovanju utrujenosti ne pomaga.

"Nič ni narobe, če spremljate položaj, a skušajte omejiti trenutke, ki jih namenjate osveščanju in preprečite, da bi stalno bombardiranje s podatki vplivalo na čustveno stabilnost," svetuje Sophie.

Pretiravanje z zbiranjem podatkov ter prebiranjem vesti po njenih besedah vodi v stres, ta spodbudi možgane k sproščanju hormona kortizola, ki negativno vpliva tako na raven energije v telesu kot na motivacijo. Zlasti se novicam odpovejte tik pred počitkom. Nekaj strani dobre knjige je tedaj zagotovo boljša izbira.

Razgibavajte telo in možgane

Ste opustili prvotno namero, da boste kljub izolaciji ohranjali redno vadbeno rutino, kajti prilepljeni ste za pisalno mizo in pred zaslone? Torej vedite, da ni prav nobenega razloga, da bi se na vaši telovadni opremi nabiral prah.

Vadba v naravi je odovoljena in to dejstvo morate izkoristiti, kar pomeni, da se vsak dan odpravite na svež zrak!

"Kadar smo večji del dneva doma, se je zlahka premikati od zaslona do zaslona in zanemariti fizično vadbo. Vendar je prav ta ključna za ohranjanje zdravja, dobrega počutja in zadovoljive količine energije. Hkrati fizična dejavnost spodbuja nastajanje endorfinov v telesu in zagotavlja občutke sreče ter prežene tesnobo," opozarja strokovnjakinja in priporoča:

"Vadba v naravi je ob upoštevanju ukrepov, ki preprečujejo širjenje virusa, dovoljena in to dejstvo morate izkoristiti, kar pomeni, da se vsak dan odpravite na svež zrak. Tudi vadba doma pomaga do boljšega počutja in k premagovanju utrujenosti. Že če boste med delom večkrat vstali in se dodobra pretegnili, bo občutiti razliko. In ne pozabite na stimulacijo možganov.

--> Športni modrčki od A do Ž 

Berite knjige, rešujte križanke, naučite se nečesa novega. Vse to pripomore k premagovanju utrujenosti," za konec navaja strokovnjakinja in opozarja, da je v dneh, ko smo prikovani med štiri stene ključno, da ohranjamo zdrav duh v zdravem telesu ter tudi tako blažimo utrujenost, ki je nepremagljiva le na prvi pogled."

Preberite še: Izčrpanost med menstruacijo: Kaj jo povzroča in kako jo ublažiti

Morda vas zanima tudi: 7 razlogov za pomankanje energije (in kako jih premagati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)