Zakaj so nekateri srečni, drugi pa ne? Psiholog razkriva, od česa je sreča najbolj odvisna

Kakšne lastnosti imajo ljudje, ki živijo pod srečno zvezdo - razkrivamo razliko med ljudmi, ki imajo srečo, in tistimi, ki je nimajo.

6.1.2023 ob 7:02 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Zakaj so nekateri srečni, drugi pa ne? Psiholog razkriva, od česa je sreča najbolj odvisna

Koliko sami vplivamo na faktor sreče v svojem življenju? Predstavljamo osebnostne lastnosti tistih, ki živijo pod srečno zvezdo.

Sreča ni ravna črta

Zakaj nekateri mislijo, da imajo v življenju srečo, drugi pa ne? Ali to res drži? Imajo morda ljudje, ki se imajo za srečneže, dejansko več sreče v življenju?

Takšna vprašanja so zanimala britanskega psihologa Richarda Wisemana, enega redkih psihologov, ki se je s temi na videz neresnimi vprašanji resno ukvarjal.

Weisman je izvedel znanstveno raziskavo o faktorju sreče. Na začetku poskusa je udeležence raziskave razdelil v dve skupini.

V prvi so bili ljudje, ki mislijo, da v življenju nimajo sreče, v drugi pa tisti, ki mislijo, da je njihovo življenje polno srečnih okoliščin. Vsem je dal enako nalogo. Prelistali naj bi časopise in prešteli fotografije v njih. Nekje na sredini časopisa je bil velik napis:

»Povejte eksperimentatorju, da ste videli to sporočilo, in dobili boste 250 funtov.«

Wisemanova raziskava je pokazala, da so ljudje, ki se imajo za srečneže, opazili to sporočilo pogosteje kot drugi. In prav ti ljudje so prejeli nagrado v višini 250 funtov, kar je samo potrdilo njihovo prepričanje, da so imeli srečo.

Sporočilo je bilo precej opazno, vendar ne za tiste, ki so bili povsem osredotočeni na nalogo.

Na podlagi teh rezultatov je Wiseman zaključil, da odprtost za nepričakovane možnosti ustvarja srečne okoliščine ter podpira prepričanje, ki ga imajo nekateri ljudje o sebi – da so srečni.

Srečni ljudje se ne morejo izogniti občasnim nesrečnim dogodkom ali okoliščinam. Nesreče se namreč zgodijo vsem.

Vendar se bodo ljudje, ki se imajo za srečneže, osredotočili na srečo v nesreči, tisti, ki se imajo za nesrečneže, pa bodo še dolgo časa osredotočeni na škodo, težavo ali nesrečo.

Ljudje, ki veljajo za nesrečne, se preveč navežejo na eno pot ali cilj.

Oklepajo se nečesa, kar so si zamislili, in so razočarani, če se ne izide tako, kot so pričakovali. Ravno ta osredotočenost na eno pot oziroma cilj jim na neki način zoži vidno polje in s tem omejuje možnost izbire.

Po drugi strani pa ljudje, ki imajo v življenju srečo, ne sledijo strogo začrtani poti. So bolj sproščeni in odprti, zato vidijo vse, kar se jim ponuja, ne le tistega, kar iščejo.

Na primer, nekdo želi zamenjati službo ali najti partnerja. V obeh primerih velja: če oseba samo sedi doma in se prijavi za službo ali brska po profilih v aplikaciji za zmenke, je veliko manj verjetno, da bo dobila, kar si želi, kot če bi se začela več družiti.

Odprtost za različne stike odpira priložnosti na različnih področjih, ki bi lahko vodile do nove službe ali srečanja s potencialnim partnerjem.

Sreča vsekakor ni ravna črta. Vzemimo za primer Einsteina. Ko je prišel do težave, se je Einstein usedel za klavir in igral. Z igranjem klavirja je bil odprt za nove načine kreativnega razmišljanja. Obnašal se je tako kot »srečneži« iz Wisemanovega eksperimenta.

Znal se je prepustiti začrtani poti in ostati odprt za iskanje rešitev tam, kamor ga logično razmišljanje ni moglo popeljati.

Za razliko od Einsteina ljudje, ki menijo, da imajo smolo, pri reševanju problemov iščejo orodja, ki so izven njihovega dosega. Na primer: »Če bi imel več denarja, bi se lahko posvetil ustvarjalnosti« ali »Če bi imel več samozavesti, bi mi ponudili boljšo službo«.

Oboje je morda res, vendar se zaradi nenehnega poseganja po tistem, česar nimamo, počutimo nemočne.

Po drugi strani pa s sprejemanjem življenjskih okoliščin takšnih, kot so trenutno, lahko v teh okoliščinah vidimo priložnosti, ki lahko sprožijo spremembe na bolje.

Wiseman je na podlagi svoje raziskave ugotovil, da se ljudje, ki veljajo za srečneže, in ljudje, ki veljajo za nesrečneže, razlikujejo predvsem glede načina razmišljanja in doživljanja realnosti, v kateri živijo.

Ljudje, ki veljajo za nesrečne, imajo ozek krog prijateljev in znancev, s katerimi ne delijo svojih načrtov, ciljev, želja in idej. Obnašajo se bolj razumno in kadar nekaj načrtujejo, se držijo načrta ter pričakujejo, da v prihodnosti ne bodo imeli sreče, zato so pesimistični in veliko težje opazijo priložnosti, ki se jim ponujajo.

Poleg tega v nesreči ne vidijo sreče in se zaradi tega zelo težko spopadajo s težavami.

Nasprotno pa so ljudje, ki veljajo za srečneže, veliko bolj odprti. Imajo veliko prijateljev in znancev, s katerimi se pogovarjajo o načrtih, željah, ciljih in rezultatih.

Prijatelji in znanci jim dajejo svoje predloge, ideje in sugestije ali pa jih povezujejo z drugimi ljudmi in jim tako širijo polje možnosti. Pomembna je tudi intuitivnost.

Ljudi, ki veljajo za srečneže, ne vodi le razum, temveč so pozorni tudi na to, kaj jim govorijo občutki in intuicija.

So prilagodljivi in ​​ne verjamejo, da je pot do cilja le ena, zato se nagibajo k raziskovanju različnih poti, kar poveča njihove možnosti za uspeh.

Ljudje, ki so srečni, pričakujejo srečo v prihodnosti, zato so optimistični in lažje premagujejo težave. Pozorni so na to, kaj jih veseli, zato lažje opazijo priložnosti, ki se jim ponujajo, in kadar se jim zgodi kaj slabega, iščejo srečo v nesreči.

Takšen način razmišljanja podpira njihovo dobro razpoloženje, odprtost do ljudi in sveta.

No, če ste mislili, da je sreča nekaj, kar je odvisno od horoskopa ali od usode, ki je nekomu naklonjena, nekomu drugemu pa ne, je čas, da spremenite svoj način razmišljanja. Želimo vam veliko sreče pri odkrivanju novih priložnosti!

Prirejeno po Sensa Srbija

Preberite še: Odpustila sem ti, ampak ne morem pozabiti (kako ta stavek vpliva na vaše življenje)

Morda vas zanima tudi: »Imela sem popolno telo, a sem ga sovražila« (iskrena izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)