Obstajajo 4 različni tipi parov (a samo TA ima resnično vse pogoje za srečno zvezo)

Obstajajo štirje različni tipi parov, samo eden od teh pa ima tudi zelo lepe obete za prihodnost.

23.8.2022 ob 7:58 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Obstajajo 4 različni tipi parov (a samo TA ima resnično vse pogoje za srečno zvezo)

Ste se kdaj vprašali, kakšen odnos imata s partnerjem? V njem prevladuje strast ali prijateljstvo? Vlada harmonija ali sta si pogosto v laseh? Kaj za vaju pomeni ljubezen? Skratka, kakšen par sta?

S pomočjo raziskave znanstvenikov univerze Illinois, v katero je bilo vključenih 400 parov, so strokovnjaki izluščili štiri osnovne tipe zvez. Katere in kaj je značilno zanje, razkriva Daily Mail Online.

1 Dramatičen  par

Za to obliko zveze so značilni stalni vzponi in padci. Partnerja v njej imata včasih občutek, da sta povezana na čisto vseh ravneh, spet drugič potrebujeta fizično oddaljenost in odmik drug od drugega.

"Partnerja v takšnih zvezah pogosto sprejemata odločitve, ki temeljijo na negativnih izkušnjah v odnosu. Veliko časa preživljata vsak po svoje in kaj rado se zgodi, da se hitro izgubi občutek predanosti," je povedala Brian Ogolsky z univerze Illinois.

"Že na samem začetku razmerja takšni pari težijo k temu, da bi določeno količino časa preživeli ločeno. Poudarjajo svojo individualnost in se za sveže zaljubljence obnašajo dokaj neobičajno," je dodal.

2 Par ljubezen-sovraštvo

Pare, ki sodijo v to kategorijo, definirajo močna čustva, ki prehajajo od izjemne ljubezni do izrazitega sovraštva.

Partnerja v takšni zvezi ne moreta en z drugim in ne en brez drugega. Velikokrat je ogenj v strehi, ki ga praviloma pogasita s strastnim seksom, dejstvo pa je, da stalni spori negativno vplivajo na samo kvaliteto razmerja in na zadovoljstvo v njem.

3 Družabno aktiven par

Za te pare je značilno pestro družabno življenje. Partnerja imata velikokrat širok skupen krog prijateljev, s katerimi izmenjujeta ideje, se zabavata in preživljata veliko časa.

V prijateljih najdeta tudi oporo in iščeta nasvete, če se v zvezi pojavijo težave. Kar je - po prepričanju strokovnjakov - dobro, saj skupni prijatelji spodbujajo tudi občutek bližine med intimnima partnerja.

4 Samo midva par

Odnos, kjer je zveza največja prioriteta. Partnerja v njem se spoštujeta in podpirata ter skrbita drug za drugega in za odnos.

Sta zvesta, predana, na prvo mesto postavljata dvojino ter ne individualizma.

In kateri par ima največ možnosti za lepo in dolgo zvezo?

Glede na rezultate omenjene raziskave, imajo največ možnosti za lepo in dolgo zvezo pari, ki padejo v zadnjo kategorijo, torej tako imenovani samo midva pari.

Na drugi strani so na najtanjšem ledu dramatični pari. Tveganje za razhod je pri njih kar dvakrat višje, kot pri najuspešnejših.

Ostali dve kategoriji sta nekje vmes. Zanimivo pri tem je, da niso najbolj kritični pari, kjer se izmenjujejo obdobja ljubezni in sovraštva. Kajti, kot so povedali strokovnjaki, so pri njih spori res pogosti, a ti ne vodijo nujno v razhod.

Avtorji študije upajo, da bodo njihovi rezultati pomagali parom določiti osnovne karakteristike ter tudi največja tveganja za razhod.

"Dobra novica je, da lahko vsak par spremeni prevladujočo dinamiko zveze in tako doprinese k uspehu razmerja. Če se zaveda osnovnih težav in sta jih oba partnerja pripravljena reševati," je zaključil Brian Ogolsky.

Preberite še: 'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Morda vas zanima tudi: Terapevti razkrivajo 10 jasnih znakov zdrave zveze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)