Zakaj sta z dragim med epidemijo postala cimra in kako v zvezo vrniti iskrico

Posledice epidemije se jasno odražajo tudi na intimnem življenju parov.

24.4.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj sta z dragim med epidemijo postala cimra in kako v zvezo vrniti iskrico

Nič novega ne bomo povedali, če bomo zapisali, da je epidemija novega koronavirusa zarezala v čisto vse kotičke našega življenja, torej tudi v partnerske odnose. Mnogi pari so v preteklem letu skupaj preživljali veliko več časa, kot pred tem, kar je ob pomanjkanju osebnega prostora nemalokrat pripeljalo do tega, da življenjska sopotnika nista bila več intimna partnerja, temveč bolj sostanovalca ali, če hočete, cimra.

Psihologinja in zakonska svetovalka Elena Touroni ob tem tolaži, da je to v situaciji, v kakršni smo bili in smo še, nekaj povsem običajnega, terapevtka za pare pa navaja nekaj najočitnejših razlogov za takšno spremembo v intimnem življenju in svetuje, kako znova prižgati iskrice.

Skupaj sta 24/7 

V normalnih časih sta se zjutraj razšla in popoldne znova sešla. Vmes je vsak nabiral svoje izkušnje in komaj čakal, da o njih pove srčnemu izbrancu. Pandemija je te meje izbrisala, vzela mnoge romantične trenutke ob slovesu ter snidenju in v življenje parov vnesla rutino, ki je partnerski odnos spremenila v odnos med sostanovalcema, ki sta drug ob drugem primorana preživeti veliko časa, se včasih tega tudi naveličata, kar ima neljube posledice.

"Obstajajo pari, ki so uživali vsak trenutek, ki so ga preživeli skupaj, a ti so prej izjema, kot pravilo. Večina vendarle potrebuje čas, v katerem se  nekoliko odmakne od sočloveka in si vzame trenutke samo zase," je prepričana terapevtka za pare, Katherine Hertlein.

Spremenil se je življenjski ritem

Vsakodnevno dogajanje in početje nedvomno vpliva na dinamiko odnosa. Morda ste se pred korono veliko družili s prijatelji, družino, ste bili aktivni na različnih področjih in zaprtje med štiri stene je odvzelo veliko dejavnosti, ki ste se jim predajali pred njim.

 

"Zadeve, čeprav niso povezane izključno s partnerstvom, nanj zagotovo vplivajo. Odrekanje običajnemu ritmu v posameznikih povzroča napetost, jezo in tudi zamero, ki jo je najlažje stresati na življenskega sopotnika. Včasih z ignoriranjem, drugič z izzivanjem sporov ali drugimi oblikami neprimernega obnašanja," je povedala Katherine.

Nastopili sta fizična in mentalna izčrpanost

Boj z globalno pandemijo, ki traja že več kot leto dni, priznajmo, izčrpava. Nekateri so med njim pridobili kilograme, drugi so močno shujšali, tretji so se zatekli k opojnim substancam, četrti v svoj svet. Skratka, takšne in drugačne fizične in mentalne stiske so prej pravilo kot izjema in nobenega dvoma ni, da večini ob njih seks pač ni glavna misel. Prav tako kot tudi ne romantika.

"Glede na to, da je velika večina populacije pod neizmernim pritiskom, da živi v negotovosti ter stresu, so ljudje izčrpani in se jim ne ljubi ukvarjati s stvarmi, ki niso življenskega pomena. Zvečer zato tudi pari raje, kot bi počeli kaj drugega, nemo gledajo televizijo ali samo zaspijo, kar je vsekakor bolj obnašanje cimrov kot partnerjev," zadnji razlog navaja terapevtka.

Kako pa zadeve popraviti?

Vzemite si čas zase

Morda se sliši nasprotujoče si s pričakovanim rezultatom, a občasen odmik bo koristil obema. Zato najdite doma kotiček, kjer boste lahko v miru brali, poslušali glasbo, meditirali, oziroma kjer boste lahko sami s seboj.

Pojdite sami na sprehod, na tek, skratka, vsak dan počnite nekaj brez partnerja. Ter seveda to omogočite tudi njemu.

Delajta v ločenih sobah

Če je le mogoče. Ker najbrž oba delata od doma, najdita vsak svoj delovni kotiček, kjer bosta odmaknjena od oči drug drugega.

Tako ne samo, da boste produktivnejši in boste lažje opravili vse, kar vas čaka, ustvarili boste tudi občutek oddaljenost, ki ga v tej situaciji nedvomno pogrešate bolj, kot bi si mislili.

"Z njim si bosta dala priložnost tudi pogrešati se kot partnerja in ponovno srečanje bo bolj vznemirljivo, kot če bi se gledala cel dan," zaključuje Katherine.

Povzeto po portalu Metro news

Preberite še: Del telesa, ki ga moški najprej pogleda na goli ženski

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Kaj bi morali za lepo zvezo početi drugače


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)