Kaj je čustveni trikotnik in kako lahko reši razmerje

Če se je razmerje ujelo v rutino, jo preženite s čustvenim trikotnikom.

11.10.2020 ob 5:30 | Foto: Marili Forastieri/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj je čustveni trikotnik in kako lahko reši razmerje

Sčasoma se spolno življenje para umiri. Če s tem noben od partnerjev nima težav, to na odnos ne vpliva slabo. Če pa bi radi v zvezo in zlasti v spalnico priklicali nekdanjo vročico, vam lahko pomaga čustveni trikotnik.

Kaj to sploh je, kako ga umestiti v odnos in kakšna je njegova moč, za Pure Wow pojasnjuje spolna terapevtka Cheryl Fraser:

"Čustveni trikotni ali trikotnik strasti sestavljajo tri komponente: vznemirjenje, intimnost in čutnost. Nekaterim parom gre dobro na enem področju, drugo pa predstavlja šibkost. A če bi radi močno čustveno in hkrati strastno povezavo, mora biti vse troje v ravnovesju," je povedala terapevtka in se sprehodila po vseh treh ogliščih čustvenega trikotnika.

Vznemirjenje

Fraserjeva to komponento opisuje kot kombinacijo navdušenja, zanimanja in privlačnosti, ki so v fazi zaljubljenosti v ospredju, počasi pa njihova moč v zvezi bledi ter navaja zgovoren primer:

"Partner se potem, ko je bil nekaj dni odstoten, vrne domov. Ga pričakate že pred vrati in mu navdušeno skočite v objem, ali to, da je prišel, komaj opazite? Vznemirjenje je najpomembnejša sestavina čustvenega trikotnika."

Kajti le, kadar ga partnerja drug ob drugem še vedno občutita, je lahko njun odnos pristen ter seks izpopolnjujoč. In če se je iz zveze umaknilo, pomislite na to, kaj se nekomu, ki ga sreča prvič, na vašem partnerju zdi vznemirljivo. Tedaj se boste spomnili, zakaj ste se vanj zaljubili vi in boste pozornejši na vse njegove pozitivne lastnosti.

"Če je vznemirjenje izginilo iz odnosa, ne spreminjajte partnerja, temveč spremenite vaš pogled nanj," svetuje terapevtka in dodaja, da je tisto, kar je na začetku prižgalo iskrice še tam, le vi tega ne opazite več, torej se morate potruditi, da bo znova stopilo v ospredje.

Intimnost

Na tej točki ne gre zgolj za fizično bližino. Intimnost je globok občutek, ki se razvija počasi z deljenjem čustev, veselja, ranljivosti.

 

Kako vse to doseči? Zberite pogum in z dragim govorite o vsem, kar je v vaših mislih ter mu pokažite tudi plati, na katere niste najbolj ponosni. Resnična intimnost pomeni, da partnerju povsem zaupate in verjamete, da vas bo ljubil ter sprejemal ne glede na vse. Če je on oseba, ki jo prvo pokličete kadar dosežete uspeh ali tedaj, ko se vam kaj zalomi, je vajina intimnost na zavidljivi ravni.

Vendar pozor: v kolikor intimnost ne bo v ravnovesju z ostalima sestavinama čustvenega trikotnika, partner kmalu ne bo več vaš ljubimec, zaupnik ter prijatelj, ampak le še prijatelj, kar pa besedah Fraserjeve ubija spolno poželenje.

Čutnost

Zakaj čutnost? "Ker je to kombinacija romantike, erotike in seksualne povezanosti med dvema človekoma. Obsega vse, od držanja za roke do divjega spolnega akta," je povedala Cheryl.

Morda sodita med pare, ki pogosto skočijo med rjuhe ali prisegajo na vroče spolne igrice. Vse lepo in prav, a ob tem ne pozabita na druge izraze naklonjenosti, kot so poljubi ob snidenju, objemi, s katerimi si sporočata, da drug drugega ljubita in podpirata, namenjajta si vroče poglede, spogledujta se, pošiljajta si pomenljiva sporočila.

Običajno pari prav na tem področju šepajo, kar lahko hitro pripelje do težav v spalnici. "Če bosta pozabila na negovanje poželenja in če bosta pozabila na čutnost v vsakodnevnem življenju, bosta kmalu pristala na tankem ledu," opozarja  Fraserjeva.

Preberite še: Sedem pravil, ki jim morate slediti od prvega dneva zveze

Morda vas zanima tudi: Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)