Zakaj imamo radi žalostno glasbo (in katere pesmi vam priporočamo, če želite jokati)

Ste se kdaj vprašali, zakaj vas žalostne pesmi razveselijo?

5.12.2022 ob 8:09 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Zakaj imamo radi žalostno glasbo (in katere pesmi vam priporočamo, če želite jokati)

Čustva, predvsem žalost, so igrala pomembno vlogo v umetnosti in glasbi skozi zgodovino človeštva. Zlasti glasba pogosto vključuje teme, kot sta ljubezen in izguba, kar kaže, kako osrednji sta izguba in žalost v naši kulturi.

Zanimivo je, da številni ljudje pravijo, da radi poslušajo žalostno glasbo, ker se ob njej počutijo srečni. To je primer paradoksa tragedije: čeprav se zelo trudimo, da bi se izognili žalosti, je to zelo pogosto nekako prijetno, kadar jo zaznamo v umetnosti ali glasbi.

Zakaj je temu tako? Kaj je tisto, kar naredi žalostno glasbo žalostno?

Besedilo žalostne pesmi pogosto vsebuje običajne sprožilce za občutke žalosti; tipičen sprožilec je izguba osebe, odnosa, denarja, statusa ali celo izguba dragocenega predmeta.

Tudi žalostne pesmi imajo podobno glasbeno strukturo. Glasba, ki vzbuja žalost, je pogosto napisana v molu in ima počasen tempo.

Kadar poslušamo žalostne pesmi, po navadi izzovejo fizične reakcije, značilne za čustvo žalosti – zmanjšanje energije, spremembo aktivnosti avtonomnega živčnega sistema, kot so krvni tlak, srčni utrip in pogosto tudi solze.

Zakaj vas lahko žalostne pesmi osrečijo

Za paradoks tragedije je bilo ponujenih več različnih razlag. Aristotel je trdil, da je gledanje tragične igre omogočilo občinstvu, da izkusi negativna čustva in s tem očisti negativnost iz svojega telesa s katarzo.

Sodobne teorije temeljijo na možnosti, da se žalost v umetnosti razlikuje od žalosti v vsakdanjem življenju, tako da žalostna umetnost dejansko proizvaja pozitivno čustveno stanje, napačno označeno kot žalost, ali da se zaradi žalosti v umetnosti počutimo bolj povezani z drugimi.

Domneva se tudi, da žalostna umetnost ustvarja tako žalost kot užitek skupaj.

Žalost po navadi traja dlje kot užitek. Obstaja celo hormonska razlaga za to: hormon prolaktin, ki se običajno sprošča kot odziv na solze, žalost in potrtost, deluje tako, da nas spodbuja, da se navežemo na druge ljudi in vzpostavimo vezi.

Prolaktin se izloča tudi, kadar poslušamo žalostno glasbo. To nas lahko potolaži, še posebej, ko ugotovimo, da pravzaprav ne doživljamo prave duševne bolečine. 

S pomočjo glasbe lahko spreminjamo negativne občutke v pozitivne in predelamo bolečino. Kadar poslušamo žalostno glasbo, se odmaknemo od vsakodnevnih težav, obenem pa si dovolimo čutiti tudi neprijetna čustva.

Če ob njej jočemo, ima to terapevtski učinek.

Čeprav so nekatere pesmi žalostne, v naše možgane vnašajo nekaj pozitivnega. Zato je priporočljivo, da si zavrtite kakšno pesem, ob kateri boste zajokali.

Tukaj je nekaj predlogov:

Nothing Compares 2 U - Sinéad O’Connor

Someone Like You  - Adele

Skinny Love – Bon Iver

Dancing On My Own – Robyn

Back To Black – Amy Winehouse

Tears in Heaven – Eric Clapton

Everybody Hurts – R.E.M

Your Power – Billie Eilish

You All Over Me – Taylor Swift ft. Maren Morris

What Other People Say – Sam Fisher & Demi Lovato 

Lose You To Love Me – Selena Gomez

Supermarket Flowers - Ed Sheeran

Too Good At Goodbyes – Sam Smith

Prirejeno po Psychology Today

Preberite še: Odlični razlogi, zakaj bi se tudi odrasli morali igrati

Morda vas zanima tudi: Odpustila sem ti, ampak ne morem pozabiti (kako ta stavek vpliva na vaše življenje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)