Iskrena izpoved: »Prosim, nehajte komentirati moje telo zaradi 'zaskrbljenosti'«

Ne morem vam povedati, kako pogosto slišim komentarje o svojem telesu, ki me prizadenejo, čeprav ljudje pravijo, da se obregnejo ob mojo telesno težo, ker jih skrbi zame.

13.10.2022 ob 10:11 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Iskrena izpoved: »Prosim, nehajte komentirati moje telo zaradi 'zaskrbljenosti'«

Razumem, kako je, če si zaskrbljen zaradi nekoga – sem namreč zaskrbljena mama ribe (smeh). A šalo na stran, precej neprijetno je, kadar vas nekdo podvrže 'posredovanju' ena na ena, medtem ko sedite na njegovem kavču in nato poslušate, kako ga skrbi za vaše telo.

V mojem primeru je bil to nekdo, ki sem ga dobro poznala, in čeprav je njegova zaskrbljenost vsekakor izhajala iz globoko zakoreninjenih negativnih prepričanj o mojem debelem telesu, sem ga povabila v svoje življenje – in pričakovala sem več razumevanja ter sočutja. 

Skrb za lastno zdravje ni nekaj, kar dolgujemo drugim, še zlasti pa ne tistim, ki nas spremljajo na družbenih omrežjih, temveč je naša odgovornost.

Zdravje tudi ni nekaj, o čemer lahko drugi sklepajo zgolj na podlagi našega videza, obenem pa se tradicionalne predstave o zdravju nenehno spreminjajo in se vedno znova izkažejo za napačne.

Ljudje, ki enačijo zdravje z vitkostjo in lepim videzom, običajno niso strokovnjaki, temveč posamezniki, ki zasramujejo debele osebe.

Seveda imam javni profil na družabnem omrežju in delam v prostoru, ki privablja mnenja od vsepovsod – vendar nikogar ne prosim, da komentira moj videz.

Precej jasna in odločna sem glede meja, ki jih postavljam na spletu, a kljub temu ljudje svoja mnenja posredujejo naravnost v mojo mapo »Prejeto«, brez da bi jih za to prosila. 

V zadnjih tednih sem prejela številna sporočila in komentarje, ki pravijo, da je to, kar počnem, škodljivo in nezdravo (ter precej drugih manj vljudnih stvari).

Očitno je samozavestno bivanje v debelem telesu na spletu povsem nedopustno.

Zdaj imam debelo kožo in me stvari ne vržejo hitro s tira. Redkokdaj me zelo prizadene, kaj ljudje govorijo o meni, in grdi komentarji, ki so jih deležne moje objave na družbenih omrežjih, izbrišem, zato da drugim ljudem, ki bi jih morda prebrali in se zaradi njih sekirali, ni treba izgubljati svoje dragocene energije.

Kaj pa tisti ljudje, ki se še vedno želijo pogovarjati o dietah, telesih in slavnih, ki so shujšali, kot da to ni pomembno?

Kot da je neškodljivo? Kaj pa to, da se otroci, ki slišijo te stvari, učijo zaničevati in zasramovati debele ljudi?

Poslušati ljudi, ki se v trgovinah pogovarjajo o tem, kaj kupujejo in o tem, koliko kalorij imajo določena živila ali pa slišati, kako kritizirajo telesa drugih ljudi (ali svoje) je hudo.

Tudi če menite, da ste upravičeni do takšnega diskurza, se morate zavedati, da to ne vpliva samo na vas.

Ravno prejšnji teden mi je nekdo napisal, da sta moje delo in moje sporočilo o samosprejemanju »negativna, saj slabo vplivata na otroke, kajti menda jim s tem sporočam, da je v redu biti debel. To je popolnoma noro.«

To osebo sem hitro blokirala.

Zdravja niste dolžni nikomur, še najmanj neznancem na spletu. Prav tako zdravje zagotovo ni nekaj, o čemer lahko sklepamo na podlagi videza.

Marsikdo, ki žali debele ljudi, to počne pod pretvezo, da jih skrbi za njihovo zdravje, v resnici pa ostro nasprotujejo debelosti. 

Resnica je, da žaljivi komentarji, ki poudarjajo, da je debelost bolezen, lahko povzročijo veliko škode, saj ne vemo, zakaj ima nekdo preveč kilogramov (morda ima zdravstvene težave, porušeno hormonsko ravnovesje, težave s ščitnico …).

Ljudje, ki na žaljiv način komentirajo osebe s preveliko telesno težo, pogosto vedo, da govorijo nekaj, kar bi lahko prizadelo to osebo – vendar to vseeno povedo.

Verjamejo, da imajo prav ali da s tem pomagajo, zato škoda, ki jo povzročajo, ni pomembna. 

Velikokrat osebe, ki nasprotujejo debelosti, domnevajo, da se vsi strinjajo z njimi. Vendar se motijo. Večkrat sem doživela, da so me označili za nasilno osebo, ker nisem pustila, da mi nekdo napiše nekaj grdega.

Rečeno mi je bilo, da preprosto »nisem razumela«, kaj je ta oseba hotela povedati, in da »ni mislila resno« ter da si ne zasluži »sovraštva« od mene.

Toda to ni sovraštvo.

To je posledica vaših dejanj in tega, da mislite, da ste upravičeni do kritiziranja drugih teles, ki ne dosegajo vaših standardov. 

Kot oseba z večjo telesno težo se redno srečujem s predsodki o debelosti v medicini. Zdravniki namreč pogosto govorijo o tem, da se je treba boriti proti debelosti. 

Zdravniki, osebni trenerji in nutricionisti pogosto delijo nasvete, zakaj je nižja telesna teža povezana z zdravjem in da je potrebno shujšati, če želimo biti zdravi.

Oddaje, kot je The Biggest Loser, so priljubljene, ker naj bi »reševale življenja«, vendar to ne pomeni, da ljudje, ki ne čutijo potrebe po sodelovanju v takšnih oddajah, potrebujejo točno takšno preobrazbo. 

Ne glede na to, ali so vaši žaljivi komentarji projekcije vaših lastnih ponotranjenih prepričanj, da je debelost nekaj slabega, ali pa samo verjamete, da osebe z močnejšo postavo obupno potrebujemo vaš (nekvalificiran) nasvet, pozivam vsako osebo, da se najprej vpraša, če je resnično treba kritizirati in komentirati videz drugih ljudi.

Prirejeno po refinery29.com

Preberite še: Resnična izpoved: »Takšno je življenje, če svojega moža spoznaš pri 19 letih«

Najbolj brano v tem trenutku: Slovenski direktor ob prejemu nagrade: “Imam 19 let mlajšega moža Gašperja” (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)