Resnična izpoved: »Takšno je življenje, če svojega moža spoznaš pri 19 letih«

Neke zimske noči v jedilnici univerze se je študentka drugega letnika Katie Thompson zaljubila v simpatičnega fanta, ki je izstopal v množici. Ujela je njegov pogled, vprašal jo je, če bi šla z njim na zmenek – vse ostalo je zgodovina.

10.10.2022 ob 11:32 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Resnična izpoved: »Takšno je življenje, če svojega moža spoznaš pri 19 letih«

Par sta postala med študijem in skupaj sta ostala, ko sta začela graditi vsak svojo kariero. Poročila sta se pri 26 letih, imela dva otroka in živela srečno do konca svojih dni ...  no, skoraj.

Ko je Katie dopolnila 36 let, se skorajda ni več spomnila, kakšno dekle je bila, ko sta se spoznala, in odkrila je, da ni samo odrasla, temveč je prerasla razmerje.

Če spoznaš svojega bodočega moža pri 19 letih, to ni nujno idealno.

Ko si mlad, si namreč precej naiven. Vašo identiteto bodo oblikovale zapletene odločitve glede otrok in kariere – in ni nujno, da se bosta s partnerjem glede tega strinjala.

Osebnostne lastnosti se morda bistveno ne spremenijo tekom življenja, toda strast lahko z leti ugasne.

Podobno kot tiste čudovite, udobne kavbojke z luknjo v kolenu, ki ste jih najraje nosili med študijem, se vam tudi vaš partner pri tridesetih ne zdi več tako popoln.

Raztrganih kavbojk ne morete več nositi tako pogosto (ne izgledajo več tako dobro in tudi v službi bi vas čudno gledali, če bi jih nosili), čeprav so še vedno udobne – zato tudi udobno razmerje za vas na neki točki ne bo več dovolj.

Vsekakor vsak zakon pride do točke, ko ima odnašanje smeti in vožnja otrok v šolo, prednost pred poležavanjem v postelji in romantičnimi zmenki. A ta sprememba je še bolj izrazita pri parih, ki so bili skupaj v brezskrbnih študentskih letih.

Po mnenju psihoterapevtke Tine Tessine, avtorice knjige Money, Sex and Kids: Stop Fighting about the Three Things That Can Ruin Your Marriage, je tudi naša kultura prispevala k temu, da se je romantika v razmerjih razblinila. 

»Romantika je trenutna, minljiva stvar in razmerju doda razburjenje, vendar ni način življenja,« pojasnjuje. »Stres in vsakodnevne obveznosti uničujejo romantiko.«

Študentka, ki se je zaljubila, se lahko čez deset ali dvajset let spremeni v drugo žensko, pravi psihologinja in socialna delavka dr. Leslie Beth Wish, , ki raziskuje ženske odnose.

»Možgani mnogih študentov še niso povsem dozoreli,« je pojasnila. »Na žalost se veliko parov loči, ker se počutijo, kot da nimajo več ničesar skupnega s partnerjem. In verjetno to drži. Navsezadnje so dosegli svoje cilje, kar se tiče zveze, nato pa so se bolj začeli osredotočati na svoje vrednote, spretnosti, interese in cilje.«

Včasih pride do sprememb, ko mož začne govoriti: »Ti nisi dekle, s katerim sem se poročil.« Zaradi tega je je morda celo jezen ali ima razmerje.

To se je zgodilo Sharon, ki je Jakea spoznala pri 15 letih, se z njim poročila pri 21, in ugotovila, da je njenega zakona konec 27 let pozneje.

Njen mož jo je poznal kot nesamozavestno dekle. Ko je postala ženska – cenjena terapevtka, uspešna predavateljica in priljubljena prostovoljka v domačem kraju – se je ravnotežje v njunem odnosu porušilo in stvari so se zelo spremenile. 

Strokovnjaki pravijo, da se takšne situacije deloma pojavijo zato, ker ljudje ne razumejo osebne rasti kot vseživljenjskega procesa, ki je povezano s spremembami in določenimi izzivi. 

Kako torej vedeti, ali ste razmerje prerasli ali pa so ti občutki le prehodna faza?

Ne paničarite in ne razmišljajte o ločitvi, svetuje dr. Leslie Beth Wish. Razmislite o psihoterapiji ali pa se pogovorite sami s sabo. 

Priporočljivo je, da odgovorite na naslednja vprašanja:

Ga spoštujem in ga imam rada?
Ali mi njegovo vedenje kaže, da je moj partner »timski igralec«, ki s svojimi lastnostmi dopolnjuje moje?
Ali imava skupne vrednote, podoben življenjski slog, skupne interese, obenem pa sva oba predana odnosu?

»Zapišite vse razloge, zaradi katerih ste se zaljubili v svojega partnerja, ter se vprašajte, ali so ti razlogi še prisotni in pomembni«.

Iskreni odgovori lahko okrepijo ali preusmerijo pot, za katero mislite, da ste jo izbrali.

Za nekatere pare obstaja upanje – če ste se spoznali mladi, je dobra novica ta, da ste že vzpostavili temelje za ustvarjanje medsebojnega spoštovanja in ljubečega okolja.

Za Jessico Small, ki je svojega moža Craiga spoznala v prvem letniku fakultete, je razmerje dvajset let pozneje še vedno proces, v katerem se odvijajo spremembe.

»Sem zelo drugačna oseba kot takrat, ko sva se prvič srečala; nisem tako nesamozavestna, neodločna ali sramežljiva,« je rekla.

»Dobra stran tega, da sva se spoznala zelo mlada, je, da skupaj rasteva, se razvijava kot par in kot posameznika. Najin odnos je danes zelo drugačen od tistega, ki sva ga imela pred dvajsetimi leti.« Toda za Jessico je to nekaj dobrega, medtem ko se nekateri s tem ne morejo sprijazniti.

Če ste prepričani, da ste zvezo prerasli, ne bodite prestrogi do sebe. Nehajte se kriviti. Bili ste mladi in naivni, zato ni nič narobe, če ste pozneje odkrili, da nočete več vztrajati v razmerju. 

Ločitev je zelo boleča, vendar ne pomeni, da ne boste nikdar več (za)ljubljeni. Morda ste zaradi razhoda z osebo, ki ste jo ljubili v mladosti, žalostni in nesrečni – vendar je pomembno, da ste do sebe iskreni in ste v razmerju z nekom, ki vas osrečuje. To si namreč zaslužite. 

Prirejeno po Your Tango.

Preberite še: Slovenski direktor ob prejemu nagrade: “Imam 19 let mlajšega moža Gašperja” (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Začel se je Sanjski moški 2022! O Blažu razkrili to bolečo informacijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)