Kako meditacija v otroštvu vpliva na odraščanje

Meditacija v otroštvu pomaga pri reševanju težav, ki se pojavljajo med odraščanjem in v odrasli dobi.

15.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako meditacija v otroštvu vpliva na odraščanje

Najbrž si je težko zamisliti šolarčke, kako sedijo in v tišini meditirajo, a strokovnjaki za mentalno zdravje navajajo, da je tovrstno početje zanje koristno, saj jim kasneje v življenju pomaga pri premagovanju z odraščanjem povezanih dilem, negotovosti in težav, navaja Best Life.

Dognanja najnovejše raziskave, ki jih povzema časopis Behavioral Neuroscience namreč zgovorno pričajo, da meditacija v otroštvu zagotavlja boljše mentalno zdravje v najstniški in odrasli dobi. Čeprav rezultati niso presenečenje in so bili s strani izvajalcev študije pričakovani, jih strokovnjaki izpostavljajo zaradi porasta samomorilnosti med mladimi.

Grozljivi podatki

Analiza, ki jo je maja lanskega leta objavila publikacija JAMA je namreč postregla z zastrašujočimi podatki: stopnja samomorilnosti med otroci v starosti do 10 do 13 let je v Združenih državah Amerike med leti 1999 in 2014 narasla za 33 odstotkov. Glede na poročilo ameriškega psihološkega združenja se je samomorilnost med najstniki v letih od 2008 do 2017 povzpela za 47 odstotkov. Hkrati omenjeno poročilo navaja, da se je v tem obdobju število adolescentov s simptomi težke depresije povečalo za 52 odstotkov.

 

Številni strokovnjaki za mentalno zdravje so mnenja, da je v ozadju tega porasta zasvojenosti z družabnimi omrežji in pretirana uporaba sodobne tehnologije, zlasti pametnih telefonov, vsekakor pa gre za trend, pred katerim si kot družba ne smemo zatiskati oči.

Kombinacija, ki vodi v težke stiske

"Tako kot odrasli, so tudi otroci in mladostniki izpostavljeni stresu in preobremenitvam, ki so posledice življenjskega sloga," je povedal strokovnjak za čuječnost Omri Kleinberger in dodal: "Otroci so po zaslugi sodobne tehnologije izpostavljeni številnim dražljajem, družbenim pritiskom in izzivom, ki jih skupaj s fizičnimi in psihičnimi procesi, ki so del odraščanja težko predelujejo, dojemajo in premagujejo.

Prav zato bi se morali z meditacijo in drugimi tehnikami sproščanja spoznati že v rosnih letih. Tako bi lažje premagovali stres in zgradili obrambne mehanizme, ki bi jim pomagali razumeti sebe in se pravilno odzivati na dražljaje, ki jih prejemajo iz okolice."

Opazna razlika

V namen študije, ki je izpostavila pozitiven učinek meditacije na otroke in kasneje na mladostnike, je ekipa strokovnjakov šestošolce iz ene od bostonskih osnovnih šol razdelila v dve skupini in jih opazovala osem tednov.

Polovica otrok je ob šolskih obveznostih vsak dan meditirala, druga polovica te prakse ni izvajala. Pri tistih, ki so se spoznavali z meditacijo, so strokovnjaki zaznali nižjo količino stresa in negativnih čustev v primerjavi z onimi, ki niso meditirali. Hkrati so znanstveniki pri prvih opazili manjšo aktivnost v možganski žlezi amigdali.

"Obstaja veliko dokazov, da pretirano delovanje amigdale v otroškem obdobju vodi v povečan stres in višje tveganje za razvoj depresije v najstniški dobi," je povedal nevroznanstvenik in soavtor študije John Gabrieli.

Le, kadar je redna

Čeprav bodo za natančne dolgoročne učinke meditacije v otroštvu potrebne še nadaljnje študije, Gabrieli verjame, da ta raziskava dokazuje, da bi bila v šolsko delo vključena meditacija otrokom nedvomno v korist. Kajti največje učinke ta premore, kadar se jo izvaja redno in pod primernim vodenjem.

"Z meditacijo in drugimi oblikami skrbi za mentalno zdravje je tako, kot s fizično aktivnostjo. Če se ji predajate en mesec, je to dobro. A če z njo nenadoma prenehate, minejo pozitivni učinki. Tako fizična kot mentalna vadba morata zato biti redni in kontinuirani, saj le v tem primeru prinašata trajne in dolgoročne pozitivne učinke."

Preberite še: Najboljši in najslabši čas za meditacijo

Morda vas zanima tudi: Zaživite, začnite meditirati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)