Vitamin D: Odkrili so še en njegov izjemen učinek

Seznam pozitivnih učinkov vitamina D na telo se daljša in daljša.

3.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Vitamin D: Odkrili so še en njegov izjemen učinek

Prekomerno aktiven sečni mehur je stanje, pri katerem je prisotna pogosta mala potreba, katere ni mogoče zadržati. Pogosto ga spremlja uhajanje urina, neredko še večkratno nočno vstajanje zaradi male potrebe.

Če opažate, da ste žrtev vsega tega tudi sami, še zdaleč niste edini, kajti v odrasli dobi prizadene do 16 odstotkov moških in 17 odstotkov žensk.

Stanja, ko se pojavi, ni mogoče povsem pozdraviti, ga pa je mogoče obvladovati. Tudi z zdravili, katerih največjo skupino predstavljajo antiholinergiki, ki blokirajo v telesu nevrotransmitor acetilholin, kateri v mehurju sproža refleks stiskanja gladke mišice, ki se odraža kot mala potreba.

A če bi radi zadevo pod nadzor vzeli na bolj blag način, so tu nepogrešljive keglove vaje in dodatek prehrani, ki zadnje čase že stopa v ospredje. To je vitamin D, močan zaveznik imunskega sistema, glede na najnovejše študije pa tudi bolje delujočega mehurja.

Vitamin za zdravje sečil

V meta analizi so raziskovalci iz Izraela, specializirani za javno zdravje ter porodništvo in ginekologijo proučevali dejavnike, ki povečujejo tveganje za preaktiven mehur, za inkontinenco, nepravilno delovanje mišic medeničnega dna in za druge težave spodnjega dela sečil.

Kar šest od sedmih analiziranih študij je pokazalo, da sta urinska inkontinenca in preaktiven mehur tesno povezana s pomanjkanjem vitamina D v telesu. In še to: dve sta pripeljali do zaključka, da je z dodajanjem vitamina D prehrani omenjeni stanji lažje nadzorovati.

 

Skratka, izkazalo se je, da je vitamin D nepogrešljiv za dobro zdravje sečil.

Varuje tudi pred rakom

Do sedaj so se kot najpomembnejši učinki vitamina D izkazali zdravje kosti, boljše razpoloženje, dobro delovanje možganov in močna odpornost.

Kako pa vpliva na mehur? Strokovnjaki pojasnjujejo, da mišica, katere krčenje omogoča odvajanje urina, vsebuje receptorje za vitamin D. Posledično jo ta okrepi, tako kot tudi druge, v mehurju prisotne mišice in mišice medeničnega dna. 

A vitamin D ne poskrbi le, da vam ni treba kar naprej tekati na malo potrebo. Leta 2019 izvedena  študija je pokazala tudi, da so nizke količine te snovi v telesu povezane z višjim tveganjem za raka mehurja.

Poskrbite, da ga bo dovolj

Skratka, morda bi bilo dobro razmisliti, da v letnem času, ko je sonce bolj skopo, z njim bogata živila (mastne ribe, jajčni rumenjak, gobe, jetra, sir, mleko) ali prehranska dopolnila vključite v svojo prehrano.

Povzeto po portalu Eat This Not That

Preberite še: Okužba sečil: 6 mitov o zdravljenju

Morda vas zanima tudi: Pet najboljših prehranskih nasvetov, s katerimi boste to jesen in zimo ostali zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)