Lulate za vsak slučaj? Preberite, zakaj to ni dobro

Bolje, kot mehur prilagajati situaciji, je poslušati svoje telo. Lulanje le zato, ker odhajate od doma strokovnjaki odsvetujejo.

16.9.2021 ob 5:10 | Foto: Ross Helen/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Lulate za vsak slučaj? Preberite, zakaj to ni dobro

Nekateri nasveti zvenijo res smiselno. Denimo tisti, ki pravi, da je pred odhodom od doma vedno primerno opraviti malo potrebo, četudi telo ne opozarja nanjo. Kajti nikoli ne veste, kdaj boste spet imeli priložnost sesti na straniščno školjko.

Zakaj ga ni dobro upoštevati, pojasnjuje Huffington post.

Telo najbolje ve

"Ne lulajte samo za vsak primer," na TikToku opozarja študentka fizioterapije Sabrina Baxter. In ni edina, ki svari pred tem početjem.

Tudi terapevtko Bethany Henry Clark so stranke, potem ko je nasvet zaokrožil na omenjenem omrežju, zasule z vprašanji o smiselnosti takšnega početja. In tudi ta pravi, da ga ni pametno upoštevati: "Poslušanje in upoštevanje svojega telesa je vedno najboljša pot."

Po besedah Marcelina Rivere, profesorja urologije na medicinski šoli univerze Indiana, lulanje na ukaz ali za vsak slučaj res ne bo hipoma škodovalo mehurju. A vsem, ki z njim in z drugimi organi sečil nimajo težav priporoča, naj malo potrebo opravijo tedaj, ko jih nanjo opozori narava. Tako zadrževanje urina kot lulanje na silo nista najbolj prijazni do telesa.

 

Okvirno strokovnjaki navajajo, da bi morala odrasla oseba na malo potrebo od šest do osemkrat v 24 urah.

"Ljudje bi preprosto morali poslušati svoje telo in oditi na stranišče tako pogosto, kot jim zapove narava. Navajanje na malo potrebo, ker je za to priložnost, lahko na dolgi rok škoduje."

Tudi zadrževanje ni priporočljivo

Kot urologi odsvetujejo lulanje na ukaz, odsvetujejo tudi predolgo zadrževanje urina.

"Stene mehurja so sestavljene večinoma iz mišičnih tkiv," je povedal Rivera. "In kot se lahko sprostijo mišice drugje na telesu, se ob pogostih neprimernih obremenitvah raztegnejo tudi te. Kar pomeni, da mehur ne more več dobro opravljati svoje naloge.

Res je mogoče natrenirati mehur. Z vidika zadrževanja urina in opravljanja male potrebe na ukaz, a na dolgi rok je to škodljivo početje."

Obstajajo izjeme

Drži pa, da določenim skupinam tako imenovano treniranje mehurja pride prav. To so predvsem osebe, ki težko nadzorujejo njegovo ter delovanje drugih sečnih organov. Tu je govora o približno 10 do 36 odstotkih odraslih, med njimi je več kot 60 odstotkov žensk.

Gre za inkontinenco, katere razlogi so različni in označuje nenadzorovano uhajanje urina. Tudi osebe s pogostimi urinalnimi okužbami ter nezmožnostjo popolne izpraznitve mehurja se lahko zatečejo k tej tehniki, a v vseh teh primerih Rivera svetuje obisk zdravnika, ki bo določil in pomagal odpraviti srž težave.

Preberite še: Kdaj bi vas morali nočni obiski stranišča skrbeti

Morda vas zanima tudi: Zanimiva in učinkovita varovala pred okužbami sečil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)