Ali zadrževanje urina škoduje zdravju?

Strokovnjak pojasnjuje, kaj se zgodi, ko vas tišči na stranišče, pa ne morete (ali namenoma ne greste) takoj na malo potrebo.

9.5.2019 ob 4:13

zenska_ki_jo_tisci_lulat_na_wc_stranisce_micna_rdeca_obleka.jpg

Vsak se je že znašel v položaju, ko je zaradi okolja, dela ali lenobe (saj veste, med filmom na kavču) preslišal klic narave in odložil z malo potrebo. Tako dolgo, kolikor jo je pač lahko.

Je to telesu nevarno početje? Kaj se zgodi, če predolgo zadržujete urin? Je s tem mogoče povečati tveganje za vnetje mehurja in sečil ter celo za ledvične kamne?

Zadrževanje male potrebe je nadležno, pa je tudi nevarno?

Kot je za Huffington post povedal profesor klinične urologije z medicinske šole Keck David Ginsberg, zadeva ni tako nevarna, kot ste morda mislili ali celo slišali.

"O tem ni opravljenih raziskav. Nikoli še nismo ljudi zaprli v sobo, jim naročili naj pijejo veliko tekočine in kave ter v nedogled zadržujejo urin in zdravje njihovih sečil primerjali s tistimi, ki jim je bilo odvajanje vode omogočeno takoj, torej nimamo natančnih podatkov o posledicah, a z gotovostjo lahko trdim, da če potrebe občasno ne opravite takoj, s tem ne boste utrpeli prav velike škode."

Ginsberg sicer opaža, da posamezniki z drugimi težavami z zdravjem, denimo pacienti z multiplo sklerozo ali poškodbami hrbtenjače, težje zadržujejo urin in se pri njih poviša tlak v sečilih, s čimer lahko ogrozijo delovanje ledvic, pri zdravih posameznikih pa ob občasnem zadrževanju zdravje praviloma ni ogroženo.

Ob dolgem in pogostem zadrževanju urina pa se razširi mehur, ki zato ne deluje pravilno in se ob mali potrebi ne izprazni popolnoma, je še povedal strokovnjak:

"Svojim pacientom povem, da je mehur mišica in se lahko ob pogostem dolgotrajnem odlašanju male potrebe raztegne ter spominja na razvlečene spodnje hlače, saj njegove stene izgubijo prožnost in se ne morejo več skrčiti. Vendar gre res za skrajne primere in do tega ne bo prišlo, če denimo med vožnjo ne boste imeli priložnosti ustaviti takoj, ko vas pokliče narava." 

Obstaja tudi blaga povezava med zadrževanjem urina in urinalnimi okužbami.

"Samo zato, ker zadržujete urin, se te ne bodo pojavile. Večja verjetnost zanje pa je, če se mehur preveč razširi in se med opravljanjem male potrebe ne izprazni popolnoma, saj se v preostanku seča začnejo množiti škodljive bakterije. Ob kroničnem zadrževanju urina so torej okužbe res verjetnejše, ob občasnem pa so domala izvzete," je povedal strokovnjak.

Skratka, če ne morete (ali se vam ne ljubi) takoj na malo potrebo, nič hudega. Mirno torej lahko počakate do naslednjega počivališča (ali do reklam).


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock


Priporočamo tudi: Kaj se zgodi, ko premalo pijete in 6 napak, s katerimi nevede ogrožate ledvice

Preberite še: 3 številke, ki dokazujejo, da ste zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)