9 vzrokov, zakaj hodite ponoči na WC

Se ponoči zbujate, ker morate iti na vece? Preverite, kje lahko tiči vzrok za to.

17.7.2018 ob 6:55

wc_ThinkstockPhotos-612643976.jpg

Ko se zvečer uležete v posteljo si želite le, da bi lahko do jutra nemoteno mirno spali. Na žalost temu ni vedno tako. Največkrat, ker se sredi noči zbudite in morate vstati iz tople postelje ter obiskati stranišče. Včasih so razlogi za nočno mokrenje povsem očitni, spet drugič jih ne poznate in jih zato ne morete odpraviti. Najpogostejše navaja Randy Wexler, profesor družinske medicine z univerzitetnega medicinskega centra v Ohiu.

1 Pred spanjem pijete preveč tekočine

To je seveda očitno, a ljudje velikokrat niso pozorni na to, koliko tekočine zaužijejo pred spanjem. "Približno dve uri pred počitkom bi morali pozabiti na vodo, čaje in druge pijače ter pred preden skočite med rjuhe obvezno izprazniti mehur," svetuje Wexler.

2 Zvečer pijete alkohol ali kofeinske napitke

Tako alkohol kot kofein spodbujata izločanje tekočine iz telesa. Če sodite med tiste, ki si ob večerji radi privoščijo kozarček ali dva, sta prav ta najbrž kriva, da se ponoči zbudite, ker vas tišči lulati. Po šesti uri zvečer bi se zato po nasvetu strokovnjaka morali izogibati pravim čajem, kavi in alkoholu. Če kljub temu ne bo sprememb, obiščite zdravnika.

3 Premalo hormona

"Z leti v organizmu upade količina hormonov, ki pomagajo zadrževati tekočino, tako imenovanih antidiuretičnih hormonov," pravi Tobias Köhler, predsednik oddelka za urologijo v bolnišnici Illinois. Manj, kot je v telesu teh hormonov, pogosteje morate na malo potrebo. Upadanje se začne po 40. letu, očitnejše pa postane v 60. in 70. letih. "Obstajajo primerne terapije, vendar se jih večina ne poslužuje in se preprosto sprijazni s pogostejšimi obiski toalete, četudi morajo zato ponoči vstajati," je prepričan urolog.

4 Posledica vnetja

Če ste vse prej navedene razloge izključili, je pogosto uriniranje v nočnih urah lahko posledica vnetja sečil. "Zlasti, če odvajanje vode spremljata bolečina in pekoč občutek, bi morali obiskati zdravnika, ki bo predpisal potrebno zdravljenje," opozarja Wexler.

5 Vaše telo zadržuje preveč tekočine

Če so ob tem, da morate pogosto na stranišče, vaše noge zatečene gre za stanje, ko se tekočina kopiči v spodnjem delu telesa in se potreba po uriniranju poveča, kadar se uležete. "Vsa tekočina iz nog se mora nekam umakniti, zato pa se poveča tvorjenje urina," pojasnjuje Köhler. Rešitev: preden ležete k počitku, se uležite na kavč in noge za nekaj časa dvignite nad položaj srca. Tekočina iz spodnjega dela telesa se bo tako enakomerneje razporedila po celem organizmu in boste z malo potrebo opravili, preden boste odšli v posteljo.

6 Imate sladkorno (ali ste tik pred tem, da se razvije)

Povišana raven sladkorja v krvi spodbuja nastajanje urina. In prav v tem lahko tiči odgovor na vprašanje, zakaj morate ponoči pogosto na stranišče. Sicer je potreba po mokrenju pri diabetikih povečana tudi podnevi. Med drugim zato, ker je en od simptomov te bolezni izrazitejša žeja, več zaužite tekočine pa pomeni pogostejše uriniranje. Če opažate te sindrome, opravite pri zdravniku preglede sladkorja v krvi.

7 Imate katero od spolno prenosljivih bolezni

"Nekatere spolno prenosljive se lahko odražajo kot pogostejše mokrenje. Med njimi sta na prvem mestu gonoreja in klamidija," opozarja Wexler. Tudi pekoč občutek med uriniranjem lahko nakazuje na to težavo. Čeprav je vnetje sečil verjetnejše, gre vendarle upoštevati možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. Zlasti, če ste bili izpostavljeni tveganju zanje.

8 Vaša maternica ali jajčniki so povečani

"Veliko je stanj (polipi, ciste, tudi maligna obolenja) ki povzročijo povečanje teh organov. In kadar so ti povečani, pritiskajo na mehur ter spodbujajo njegovo praznjenje," pravi Wexler. Pravo diagnozo lahko postavi le zdravnik, zato ne oklevajte z obiskom pri njem, če se nočna potreba pojavi večkrat na noč in zanjo ne najdete razlage.

9 Oslabljene mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna med drugim nudijo oporo sečilom. Običajno oslabijo zaradi porodov in staranja, kadar pa sečnim organom ne nudijo več prave podpore, je mala potreba stalno prisotna. "Keglove vaje so pri tem lahko v veliko pomoč, saj ohranjajo mišice medeničnega dna močne. Bolje jih je izvajati kot preventivo in se tako zaščititi pred pogostim (nočnim) uriniranjem in tudi pred inkontinenco," svetuje Köhler.

PREBERITE ŠE // Učinkovita varovala pred okužbami sečil ali pa Skrivna moč čokoladnega mleka

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)