Večerja, ki ne redi: Šest dobrot, ki jih lahko jeste zvečer

Dobro je vedeti, kaj si privoščiti kot večerni obrok.

8.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Večerja, ki ne redi: Šest dobrot, ki jih lahko jeste zvečer

Večerja je nedvomno pomemben dnevni obrok. Kadar je premišljeno sestavljena, telo z njo dobi ravno prav energije za kvaliteten počitek, ne kopičijo pa se odvečni kilogrami. S čim se med njo okrepčati, da bo res zalegla? Najboljše možnosti niza Bright Side.

Jajca

Dve jajci za večerjo je odlična ideja. Jajca so namreč odličen vir kvalitetnih beljakovin, vitaminov, mineralov in tudi maščob, zato hitro nasitijo in dolgo ohranijo sitost. Najboljša izbira so pripravljena po benediktinsko ali trdo kuhana.

Tudi ocvrta ali iz njih pripravljena omleta so dobra izbira, vendar pri pripravi ne pretiravajte z oljem ali drugo maščobo.

Sir in grozdje

Okusna in krepčilna kombinacija. Manjši košček sira vsebuje le približno 400 džulov (100 kalorij), ob tem pa veliko aminokislin, med katerimi sta kazein in triptofan.

Kazein zagotavlja občutke zadovoljstva, hkrati je nepogrešljiv za zdravje mišic. Triptofan spodbuja nastajanje hormonov spanja v telesu. Grozdje poleg vlaknin in vitaminov dovaja hormon melatonin, ki je nepogrešljiv za dober spanec.

Puranje meso

Puranje meso je prava zakladnica že omenjenega triptofana in kvalitetnih beljakovin. Ob tem je lahko prebavljivo ter ne obremeni pretirano želodca.

Humus

Namaz, katerega osnova je čičerika. Humus je bogat z vitaminom B6, ta je nepogrešljiv za sintezo serotonina, hormona dobrega počutja. Če boste izbrali humus, si ga privoščite na polnozrnatemu kruhu ali, še bolje, v družbi svežih kumar, paprike ali korenja.

Kuhana koruza

Namesto vložene koruze je kuhana boljša izbira. Kajti pripravljena je z manj dodatki, hkrati organizmu zagotavlja številne vitamine, minerale in druge hranljive snovi, kar pomeni, da dolgo ohranja sitost ter premore nizko energijsko vrednost. Previdno le, da je ne boste preveč solili.

Riba

Živilo, idealno za pozno večerjo, je riba. Denimo losos, polenovka, skuša ali sardele. Vse so bogate z omega tri maščobami, ki so nepogrešljive tudi za dober nočni počitek, hkrati pozitivno vplivajo na metabolizem in zagotavljajo dobro zdravje ter miren spanec.

Preberite še: To so živila, ki so zamrznjena celo boljša od svežih

Morda vas zanima tudi: Zakaj ni dobro jesti postanih jajc (in druga živila, ki jih ni priporočljivo pogrevati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)