Kaj jesti, če ne morate zaspati

Idealna večerja za prijeten spanec.

29.5.2016 ob 6:25

nespecnost_shutterstock_306119810.jpg

Spanje je en najpomembnejših pogojev za zdravo življenje. Tega se zavedate in zato se zvečer vedno v posteljo podate dovolj zgodaj, da bi se naspali. A žal spanca ni in ni. Obračate se po postelji, ste nejevoljni in nervozni, s tem se počitek vse bolj odmika. Razlogi za nespečnost so lahko različni, morda pa tičijo v vaši večerji. Kaj si, poleg kamiličnega čaja privoščiti, da bi hitreje zaspali?

Več nasvetov za zdravo življenje poiščite na Facebooku.

Ovseno kašo

Običajno jo sicer jeste za zajtrk, a odlična je tudi za večerjo. Oves namreč pripomore k tvorjenju hormona spanja, melatonina, zato namesto sladoleda zvečer pred televizijo pojejte skodelico ovsene kaše s toplim mlekom.

Češnje

Tako češnje kot tudi višnje zaradi svoje sestave spodbujajo nastajanje melatonina v telesu, kar pomeni, da hitro prikličejo spanec in krepijo nočni počitek. Na srečo je ravno nastopila njihova sezona, velja jih izkoristiti.

spanje1.jpg

Ohrovt

Vzrok za nespečnost je lahko pomanjkanje magnezija. Tega je veliko v ohrovtu in drugi zeleni listnati zelenjavi, zato vas bo iz njih pripravljena večerja hitreje zazibala v spanec.

Mandlje

Vsebujejo visok odstotek kalija in vitaminov B kompleksa in zato pripomorejo k sproščanju ter s tem k boljšemu spancu. Primerni so tako celi sadeži kot nekoliko lažje prebavljivo mandljevo mleko, kar za večerne ure ni nezanemarljiv podatek.

Čičeriko

Zdrava stročnica, ki se ponaša z velikim odstotkom vitamina B6, ta v telesu spodbuja nastajanje melatonina in tako pomaga k boljšemu spancu.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)