Hrana za boljši seks

Obstajajo živila, ki imajo na spolno življenje res spodbuden vpliv.

29.4.2021 ob 5:30 | Foto: Drazen Zigic (naslovna) /Gettyimages | Avtor: M. FL.

Hrana za boljši seks

Erotične igračke, žgečkljive vsebine, igranje vlog … to, kar v spalnici najbolj zažiga, je odvisno od posameznika do posameznika. Pa ste vedeli, da tudi določena živila, če že ne pri vseh, pa vsaj pri večini, spolno poželenje lahko izboljšajo?

Ne, to ni mit. "Nekatera živila pozitivno vplivajo na krvni pretok, druga v telesu pospešijo nastajanje spolnih hormonov, oboje pa zagotavlja višji libido," je za Pure Wow povedala prehranska strokovnjakinja Nicolette M. Pace in navedla nekaj, s tega vidika najbolj učinkovitih dobrot.

Školjke

Čeprav se sliši klišejsko, je dejstvo, da so ostrige res afrodiziak. In to predvsem, ker vsebujejo veliko cinka, ki spodbuja krvni pretok, povečuje vzdržljivost in je nepogrešljiv pri tvorjenju testosterona v organizmu. Ta hormon je ključen za močno spolno poželenje.

Podoben učinek premorejo tudi drugi morski mehkužci in lupinarji, če ti niso vaša najljubša jed, si pomagajte z drugimi, s cinkom bogatimi jedmi, denimo z oreščki, jajci, govedino, črnim fižolom.

Lubenica

Še malo in tu bo poletje. V vročih dneh bo eno glavnih vlog zaigrala sočna lubenica. Ta ne le, da lepo osveži in odžeja, temveč prav tako pozitivno vpliva na spolno poželenje. Najbolj po zaslugi aminokisline L- citrulina, ki se v telesu pretvori v arginin, ta pa spodbuja nastanjaje dušikovega oksida, pod vplivom katerega se sprostijo krvne žile in poveča pretok krvi.

V bistvu so italijanski strokovnjaki v eni od študiji dokazali, da omenjeni fitinutrijent na krvne žile deluje enako, kot viagra, kar je vsekakor dobra novica za moške. Kaj pa ženske? Druga, na univerzi Texas opravljena študija je pokazala, da lubenica spodbudno vpliva tudi na libido žensk.

Fige

"Tudi fige v telesu pripomorejo k tvorjenju dušikovega oksida," je povedala Pacejeva. Torej spodbudno vplivajo na krvne žile, s tem na krvni pretok ter moškim pomagajo pri doseganju ter zadrževanju erekcije.

Sicer ob ostrigah slovijo kot afrodiziak in včasih na spolno poželenje pozitivno vplivajo zgolj kot placebo, kar vsekakor ni nezanemarljivo.

Čokolada

Ne, to, da ste potem, ko pojeste košček čokolade srečnejši, se vam ne le dozdeva. Čokolada namreč vsebuje snovi, ki v možganih spodbujajo nastajanje hormonov sreče, predvsem dopamina in serotonina.

Prav tako čokolada, natančneje kakav, vsebuje kemično spojino feniletilamin, ki je tesno povezana z libidom in poželenjem.

Ker sladkor nanju vpliva slabo, je tudi z vidika afrodizičnega vpliva bolje posegati po temni čokoladi.

Jabolka

Telesna vnetja so eni največjih zaviralci libida. Tu v igro stopajo jabolka. Bogata so z antioksidanti, med katere sodi tudi kvercetin, ki niža tveganja za vnetja, soodgovorna za težave s prostato in rodili.

Druga, s tem in ostalimi antioksidanti bogata živila so še jagodičevje, češnje in da, česen in čebula. A slednjima se raje odpovejte pred vročim zmenkom.

Preberite še: Najboljši afrodiziak in druga zanimiva dejstva o zaljubljenosti in ljubezni

Morda vas zanima tudi: Najboljši afrodiziaki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)