Vam tehtnica laže? To je 5 napak pri tehtanju.

Pri tehtanju je treba upoštevati nekaj preprostih pravil, ki zagotavljajo optimalne rezultate.

11.8.2018 ob 4:29

tehtanje_teza_jutro_postelja_zenska.jpg

Trudite se znebiti nekaj kilogramov, a zdi se, da nikakor ne morete do željenega cilja. Vedno, ko stopite na tehtnico, ste razočarani. Morda ne zato, ker pri hujšanju niste uspešni, temveč, ker počnete katero od najpogostejših napak med tehtanjem, zaradi katerih vrednost na številčnici ni prava. Katere so, niza Insider.

Tehtate se zvečer

Potem, ko cel dan nekaj jeste, je povsem logično, da zvečer tehtate več, kot bi zjutraj. Kam mislite, da gre vsa tista hrana, ne glede na to, kako prijazna je postavi?

"Jasno je, da zvečer tehtate več, kot bi, če bi težo preverjali zjutraj," so zapisali v publikaciji Discover Good Nutrition, kjer priporočajo tehtanje zjutraj. Potem, ko opravite veliko potrebo, brez oblačil in obutve ter preden karkoli roma v želodec. Številka bo tako veliko verodostojnejša.

Tehtate se vsak dan

Prepogosto hujšanje mentalnemu zdravju veliko bolj škoduje, kot koristi. Pri zdravem hujšanju naj bi na teden izgubili od polovice do enega kilograma, kar pomeni, da iz dneva v dan številka ne bo občutno nižja. Tehtajte se enkrat na teden, vedno ob istem času, kot rečeno, najbolje zjutraj.

Preveč pozornosti namenjate tehtnici in premalo počutju

V želji po izgubi kilogramov je zlahka zanemariti druge dejavnike, ki vplivajo tako na zdravje, kot na počutje. Če opažate, da se hlače lažje zapnejo, da se počutite bolje in imate več energije kljub temu, da število kilogramov ostaja vedno na istem mestu, se nikar ne obremenjujte z njim. Zdrav način življenja se namreč še zdaleč ne odraža le na tehtnici, veliko smotrneje je upoštevati tudi počutje in zdravje na sploh.

Uporabljate različne tehtnice

Če se vedno tehtate doma, pozabite na tehtnico v telovadnici. Kajti vrednosti se bosta lahko razlikovali tudi za kilogram ali dva. Ostanite pri eni tehtnici, ne glede na to, kako vas mika, da bi se na njeni pred prijateljico pohvalili, koliko ste shujšali.

Tehtate se po vadbi

Kadar se izdatno preznojite, res izgubite nekaj teže. Vendar na žalost ne gre za izgubo maščobe, temveč le za vodo, ki se med vadbo izloči iz organizma. S pol litra znoja izgubite približno pol kilograma, kar vas bo seveda razveselilo, a takoj, ko boste nadomestili tekočino, se bo povrnila tudi teža. Kar pomeni, da število, ki ga po vadbi pokaže tehtnica, ni točno. Pustite telesu, da se regenerira in se stehtajte naslednje jutro. Ter si zapomnite: hujšanje ni tek na kratke proge, je maraton. Zahteva čas in trdo delo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)