8.6.2018 ob 3:30
Že več raziskav je namreč pokazalo, da zajtrk prebudi metabolizem, ki začne svoje delo opravljati takoj zjutraj in ne šele čez nekaj ur, ko prvič pojeste obrok. A tudi pri zajtrku veljajo pravila, če hočete od njega odnesti le najboljše. Vsekakor ne pridejo v poštev vsa živila in prenajedanje. Za lažjo organizacijo zdravega jutranjega obroka si pomagajte s tremi pravili, o katerih pišejo tudi na straneh časnika Time.
1 pravilo: jejte takoj, ko vstanete
Raziskave so pokazale, da je zajtrk najboljše pojesti od 30 do 60 minut po tem, ko vstanete. V tem času namreč najbolje izkoristite učinke metabolizma, ki bo poskrbel za najboljše "kurjenje" maščob.
S pravočasnim zajtrkom boste tudi rešili prihajajoče tegobe v dnevu – lakota vas ne bo grabila tako zelo, zato boste manj verjetno sprejemali slabe odločitve glede obrokov. Če preprosto niste oseba, ki uživa v zajtrku in ga nikakor ne more vplesti v svoj vsakdanjik, metabolizem prebudite vsaj z jutranjim smutijem.
2 pravilo: v zajtrk vključite beljakovine
Z beljakovinami boste poskrbeli za pravo sitost za nekaj ur – do dopoldanskega prigrizka. Jajca, grški jogurt in ovseni kosmiči so odlični viri beljakovin za zajtrk, zato jih skušajte jesti vsak dan.
Neka raziskava je pokazala, da ženske, ki za zajtrk jedo jajca, kilograme izgubljajo dvakrat hitreje kot ženske, ki dan začnejo z rogljičkom. Beljakovine v jajcih namreč poskrbijo za dolgotrajno zmanjšanje lakote, kar pomaga pri zaužitju manj kalorij čez dan.
3 pravilo: dodajte banano
Zelo pomembno je tudi, da zajtrku dodate živila, ki vsebujejo tako imenovani odporni škrob. Ta namreč nudi občutek sitosti in ohranja normalno raven sladkorja v krvi, s čimer pripomore k izgubljanju maščobe.
Da bi ga zaužili dovolj, poskrbite, da bo vaš zajtrk vključeval tudi banano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati in bo pomagala, da boste s pomočjo tega škroba presnavljali maščobe.
Živila, ki imajo enake lastnosti, so še: ovseni kosmiči, beli fižol, leča, čičerka, krompir, rjavi riž, ječmenova kaša in polnozrnate testenine.
Avtorica: B. G.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar