Vaje in praktični nasveti, s katerimi prekinemo temne misli (z njimi si pomaga naša novinarka)

Ste se kdaj znašli v vrtincu negativnih misli? Sama sem se z njimi borila kar nekaj časa. In na dan so prihajali vse bolj črni scenariji. Na svoji poti pa sem se naučila številnih tehnik, ki so mi pomagale čez težke trenutke.

5.6.2023 ob 7:05 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Vaje in praktični nasveti, s katerimi prekinemo temne misli (z njimi si pomaga naša novinarka)

Stres je tihi spremljevalec sodobnega človeka in zadnja leta se vse bolj glasno govori o tej tegobi modernega časa. Čeprav je stres v osnovi lahko tudi dober, pa je lahko na dolgi rok zelo škodljiv.

Če se stresa ne naučimo ukrotiti, lahko hitro preide v tesnobo ali napade panike. Dobra novica je, da se lahko naučimo obvladovati svoje misli in jih prelisičimo tako, da ne vodijo v tesnobna stanja. Obstajajo številni načini, kako obvladovati svoje misli oz. kako na konkreten način prekiniti tok misli, ki nas lahko zavede in pripelje do nevzdržnih čustvenih stanj.

Tudi sama sem se znašla v začaranem krogu tesnobe in napadov panike. Občutek, ki nikakor ni prijeten, na dolgi rok pa lahko prinese kronične bolezenske znake. Spopadanje s stresom je odvisno od posameznika, še vedno pa veljajo nekatera osnova načela, kako si lahko pomagamo pri stresnih situacijah. V prvi vrsti je pomemben zdrav način življenja, kar pomeni dovolj spanca, zdrava prehrana, redno gibanje in sproščanje s pomočjo različnih tehnik.

Ustavite tok negativnih misli

Sama sem se znašla v vrtincu takšnih negativnih občutkov in vedno znova me je potegnil vase. Misel je dala misel in dnevno sem se borila z neprijetnimi čustvenimi situacijami. Seveda sem se morala naučiti nadzorovati tovrstne čustvene vrtiljake in osvojila sem številne tehnike, ki so mi pomagale prebroditi najhujše obdobje.

Tehnika prizemljitve je ena tistih strategij, ki nam je vedno pri roki. Osredotočimo se na točno ta trenutek, v katerem smo. Gre za tehniko "5-4-3-2-1-", z njo se osredotočamo na našo okolico, ki jo zaznavamo z različnimi čutili.

Najprej poskušamo najti 5 stvari, ki jih vidimo (zanimivi predmeti, vzorci, barve, oblike), nato 4 stvari, ki jih tipamo (površina oblačil, material pohištva, teža predmetov), 3 stvari, ki jih slišimo (tiktakanje ure, brnenje tehnologije, zvoki prometa), 2 stvari, ki ju vonjamo (osvežilec zraka, parfum, dišeče sveče, hrana) in 1 stvar, ki jo okušamo (žvečilni gumi, ostanki hrane med zobmi).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Psihologinja Mirjam Rojec (@pomirjam.se)

Miselne naloge

Kar se da hitro naštejemo čim več različnih filmov, držav, besed, ki se začnejo na določeno črko, slavnih ljudi, živali, sadja ali zelenjave, poklicev.

Lahko si zadamo matematično nalogo, recimo odštevanje od 1000 večkratnikov števila 4. Kar se da hitro poimenujemo čim več stvari, ki jih vidimo okoli sebe.

Če smo za izziv, se lahko osredotočimo samo na predmete, ki so določene barve, oblike, se začnejo na določeno črko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nisi okej? Povej naprej. (@nisiokejpovejnaprej)

Dihanje in meditacija

Najbolj enostavna tehnika pomiritve je zavestno dihanje. Sijajna je za začetnike, ki bi se radi sprostili. Že 10 vdihov in izdihov poskrbi, da se umirite in najdete novo ravnovesje v telesu. Za začetek vdihnite in štejte do 4, nato izdihnite in štejte do 4. Ko boste napredovali, pri vdihu in izdihu štejte do 6 ali do 8.

Meditacija je poleg sproščanja učinkovita pri soočanju z anksioznostjo, depresijo in kronično bolečino. Pripomore k učinkovitejšemu spopadanju s stresom in hitrim načinom življenja. 

Z navedenimi tehnikami se pogosto zgolj zamotimo in ne prekinemo ”nevihte”, a tako lažje zdržimo z neprijetnimi čustvi in občutki, dokler se ne umirijo. Pomembno je, da zgoraj omenjene tehnike vadimo redno in še preden se pojavijo močna neprijetna čustva.

Preberite še: Novi dokazi: Tako mediteranska prehrana vpliva na možgane

Morda vas zanima tudi: Anksioznost in depresija sta tesno povezani (in zakaj je to pomembno)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)