V fitnes se po koroni vrača manj žensk. Zakaj?

Mnogi so se med pandemijo odločili za spletne programe vadb, zveste jim ostajajo predvsem mlade mame. V Sloveniji pa je situacija nekoliko drugačna.

7.6.2020 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

V fitnes se po koroni vrača manj žensk. Zakaj?

Potem ko so dolgo opozarjali na nesmiselnost ukrepov, so po preklicu epidemije vrata končno lahko odprli tudi fitnes in vadbeni centri. Tudi zanje veljajo posebni varnostni ukrepi, razkuževanje naprav, prepovedano je tuširanje v garderobah itd. Vendar pa upajo, da to ne bo zmanjšalo obiska ob ponovnem odprtju.

A kot kažejo izkušnje iz tujine, to ne bo prav enostavno. Raziskava v Avstraliji je denimo pokazala, da se je v fitnese vrnilo manj žensk, pa tudi sicer naj bi se za odpoved članstva odločilo kar 41 odstotkov obiskovalcev (žensk 52 odstotkov). Zakaj?

»Logistična nočna mora«

Kelli, mati treh otrok iz Brisbana, se je nedavno vrnila na delo, kljub napornemu uskaljevanju službe in družine, pa si rada vzame tudi čas za rekreacijo. Pred pandemijo je enkrat na teden hodila na pilates. »Vse skupaj je bila logistična nočna mora, preden smo se z možem in otroki lahko uskladili.« Med karanteno jo je prijatelj opogumil, da se je odločila za spletni program prilatesa. »Moja izkušnja je odlična, tako fit še nisem bila. Zaključila sem s službo in čez pet minut sem že telovadila. Ko sem končala, sem se dve minuti pozneje že tuširala in bila z družino.« S takšnim načinom vadbe bo zato skušala nadaljevati.

Vzorce navad žensk v športnem udejstvovanju je posebej preučevala univerza v Waikatu na Novi Zelandiji. »Menimo, da se ženske v telovadnice gotovo ne bodo vrnile v 100 odstotkih,« je dejala profesorica Holly Thorpe. »Vračanje nazaj v fitnes centre je precej počasno. Veliko ljudi se za to ne odloči, že zaradi bojazni tveganja nove okužbe. Veliko pa tudi zato, ker jim je enostavneje telovaditi doma.«

Velikokrat jim je nelagodno

A ob tem gre upoštevati še nekatere druge dejavnike. »Fitnesi so že v osnovi osnovani bolj za moške. Posebej zaradi vseh vaj z utežmi in podobno. Poleg tega so ženske tam večkrat tarče posmeha ali celo nadlegovanja, velikokrat se počutijo nelagodno,« pa meni Adele Pavlidis z univerze Griffith.

Ženskam je prav prišlo tudi, da so nekateri fitnes centri ponujali varstvo otrok. Ta ponudba se je s strožjimi varnostnimi ukrepi precej zmanjšala. Zato bodo športni centri morali razmisliti, kako nadoknaditi izgubljene člane in svojo ponudbo postaviti tudi na splet.

Po drugi strani pa nekateri, predvsem moški, raje vadijo v fitnesu, saj tam z njimi dela svetovalec ali osebni trener, radi vadijo v družbi prijateljev ali pa se doma enostavno ne morejo pripraviti do tega, da bi se razmigali, saj je kavč enostavno preveč mamljiv.

Kaj pa v Sloveniji?

Kakšen je obisk po preklicu epidemije, smo povprašali v ŠUS Eurofitness v Ljubljani. Kot je povedal vodja Gregor Pečovnik, je obisk kar zadovoljiv in primerljiv z obiskom iz lanskega obdobja. »Po prvih petih dneh lahko rečem, da je obisk nad pričakovanji. Napovedi so bile bolj črnoglede, a ker situacija s koronavirusom pri nas ni bila tako huda, se ljudje vračajo, so pozitivno naravnani in tudi brez težav sprejemajo vse omejitve in ukrepe, ki smo jih morali sprejeti,« je povedal. Tudi slabšega obiska žensk ni opazil: »Pravzaprav so se prej vrnila dekleta kot fantje, in sicer na skupinske vadbe, ki pa smo jih že v preteklih tednih izvajali zunaj.«

Preberite še: Vadba na prostem - Vaje na klopci

Morda vas zanima tudi: Štiri živila, ki topijo trdovratne maščobe na trebuhu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)