Koronavirus je zaprl moj fitnes, kaj pa zdaj?

Vadba doma še nikoli ni bila tako dostopna, kot je danes. Slovenski trenerji, ki so morali zapreti vrata svojih vadbenih prostorov, so se preselili na splet, kjer s svojimi nasveti in vadbami še naprej krepijo telo in duha.

19.3.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Koronavirus je zaprl moj fitnes, kaj pa zdaj?

Tisti, ki si življenja ne znamo predstavljati brez treningov, se bomo morali zdaj, ko je covid-19 zaprl skoraj celotno Slovenijo, znajti drugače. Povem vam, mene je vrglo na rit, ko sem konec minulega tedna izvedela, da bodo tudi telovadnice, fitnesi in drugi vadbeni centri, zaradi hitre širitve novega koronavirusa morali zapreti svoja vrata. To me je spravilo v blazno slabo voljo, saj sta redna telesna aktivnost in organizirana vadba postali del mojega življenja. A glede na resnost situacije, je ukrep edini logičen in nujen, zato naj moja slaba volja ne zveni egoistično. Ukrep razumem, sprejemam in spoštujem.

Naenkrat sem se, iz danes na jutri, znašla med tistimi, ki iščejo načine, kako nadomestiti trening v svojem najljubšem fitnesu ali telovadnici. K sreči so vremenske razmere trenutno ugodne in priznati moram, da tek zunaj sploh ni tako napačen. Pravzaprav je kar prijetno po celem dnevu doma, izkoristiti nekaj minut samo zase in uživati na prostem.

Nešteto možnosti, ki jih omogoča splet

Vseeno pa nis(m)o vsi za tek. Nekaterim je ljubši pilates, drugim joga, tretji imajo raje visoko intenzivne intervalne treninge (med temi sem tudi sama). Ponudbe je na trgu toliko, da se včasih težko znajdemo in odločimo, česa bi se lotili. A čas, ko je treba ostati doma in je vse naokoli zaprto, je očitno tudi čas, ko lahko preizkusimo vse tiste vadbe, ki smo si jih vedno želeli, pa zato nismo imeli časa, denarja ali pa poguma.

Na družabnih omrežjih se je v teh dneh znašla prava poplava brezplačnih vadbenih programov slovenskih trenerjev. Vadbene delavnice in vadbe brezplačno objavljajo na Instagramu, Youtubu in Facebooku in na tak način spodbujajo Slovenke in Slovence, da ostanejo aktivni in v formi tudi v času samoizolacije.

Zaprli svoja vrata, a vseeno migajo

»V času, ki ga doživljamo, nam je vsem skupno le eno – želja, da ostanemo zdravi,« so v izjavi za javnost zapisali v organizaciji BODIFIT, ki dnevno na svojem facebooku objavlja posnetke vodenih vadb. »Ker se nahajamo v času, ko je treba zase skrbeti in paziti na druge bolj kot kadarkoli, skrbimo za obče zdravje, izboljšanje počutja in dvig oz. krepitev imunskega sistema tudi mi – čeprav smo zaprli vse naše centre.  In pomagamo z orožjem, s katerim smo najmočnejši, in ki je hkrati eno najbolj učinkovitih zoper vse viruse – z gibanjem.« Lotili so se prav posebnega projekta #bodifitdoma in zapisali, da so vadbe namenjene vsem. Ob tem dodajajo, da so glavni aduti za boj zoper oslabljen imunski sistem gibanje, prehrana, počitek oziroma pozitivna naravnanost do življenja.

Poleg BODIFIT-a objavlja na svojem youtubeu kanalu vodene vadbe tudi yoga center Tinksyoga. »Želimo, da se vibracije joga sobe prenesejo v čim več vaših domov,« so zapisali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tinks Yoga Center (@tinksyogacenter) on

Ne obsedite na kavču

Skupinske vadbe za čas karantene so na splet preselili tudi v Kulturi gibanja, ki vadbe v živo prenaša na Facebooku. »Naj vas samokarantena ne položi na kavč, pojdite v naravo, kjer ni gneče ljudi in malo predihajte pljuča,« pravi trener Rok.

»Brezplačne vadbe med karanteno so v polnem teku. Se nam boste pridružili, naredili nekaj zase in se počutili bolje? Znebite se stresa, napetosti in umirite misli z nami,« pa so zapisali v Petem elementu, kjer bodo vadbe prav tako predvajali preko prenosa v živo. »Uporabite prosti čas zase, podprite svoj imunski sistem in ne pozabite, da je gibanje zdravilo,« so še dodali.

Na suho vadbo pa preko youtube kanala vabi osebna trenerka Laura Matijašić, ki vodi bootyboom vadbo. V prihodnjih dneh pa menda namerava svoj vadbeni program predstaviti tudi Anamaria Goltes.

Ideje za trening doma boste našli tudi na facebook strani fitnes centra 4p.

Obilo uporabnih nasvetov o vadbi doma pa s svojimi sledilci deli tudi osebna trenerka za ženske Nuša Gnezda. »Ponavadi je tako, da med tednom pridno telovadimo, jemo hranilno hrano, med vikendom ali počitnicami pa se malo bolj sprostimo. Imejte v mislih, da znajo tokrat ta vikend in počitnice, trajati dlje in da si ne želite iz tega priti kot prežvečene cunje,« je zapisala ob video, ki ga je objavila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nooshee_fit •fitmami• (@nusa_gnezda) on


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)