Zakaj sem po kosilu tako utrujena? To so najverjetnejši razlogi

Velikokrat se zgodi, da je posledica polnega želodca skoraj nepremagljiva utrujenost, za katero je krivih več dejavnikov.

5.2.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj sem po kosilu tako utrujena? To so najverjetnejši razlogi

Pojedli ste malico: sendvič z avokadom, jajcem in solato, sedaj pa znova na delo. A že po dvajsetih minutah pregledovanja elektronske pošte bi se najraje ulegli in zaspali.

Podoben občutek vas spremlja tudi po kosilu, celo po zajtrku in seveda se sprašujete, kaj se dogaja. Obroki bi vendarle morali zagotoviti dodatno energijo, ne pa priklicati spanca.

Kaj se morda skriva v ozadju, pojasnjuje Pure Wow, ki najprej niza tri najpogostejše razloge za utrujenost po obroku.

Hrana, ki jo jeste, spodbuja utrujenost

Tako kot nekatera živila prebujajo (kava ali temna čokolada), druga na telo delujejo ravno nasprotno. Na prvem mestu gre tu omeniti jedi, bogate s sladkorjem in enostavnimi ogljikovimi hidrati. Pod njihovim vplivom v telesu naglo naraste raven sladkorja, kar prinaša naval energije, ki pa potem, ko krvni sladkor pade, prikliče utrujenost. A če je ta razlog dokaj jasen, so ostali malo bolj  skriti.

Nekatera živila vsebujejo aminokislino triptofan. Ta v možganih spodbuja sproščanje nevrotransmitorja serotonina, ki med drugim uravnava spanec. Če torej obrok vsebuje veliko živil s triptofanom, je dokajšnja verjetnost, da boste po njem utrujeni. Eno od njih je puranje meso, ni pa edino. Veliko triptofana je še v soji, jajcih, siru, mleku, bananah, bučah in ribah.

Na tem mestu gre omeniti še višnje oziroma iz njih pripravljene jedi ali pijače. Leta 2012 opravljena študija na angleški univerzi Northumbria je denimo pokazala, da ti sadeži v možganih spodbujajo nastajanje melatonina, hormona, ki je odgovoren za dober spanec in kadar je tega preveč, smo po obroku z njimi zaspani.

Premalo spite

Sicer očiten razlog, na katerega mnogi pozabijo. Če telesu ponoči ne zagotovite dovolj spanca, je utrujenost po obroku, ne glede na to, iz česa je sestavljen, občutnejša.

Zato: redna spalna rutina in dovolj spanja (ter morda krajši popoldanski počitek) so tudi s tega vidika nepogrešljivi.

Premalo se gibljete

Vpliv redne telesne aktivnost, med katero sodi že 20-minutni sprehod, nima le kratkoročnega, temveč premore tudi dolgoročen učinek.

Ob celodnevnem sedenju iz dneva v dan brez primernega razgibavanja trpi krvni pretok, kadar je ta slabši, v možgane pride manj kisika in hranljivih snovi in utrujenost je vselej, zlasti pa po obroku, težje premagljiva.

Kako se utrujenosti izogniti?

Bodite pozorni na sestavo obrokov

Kot že omenjeno, nekatera hrana povzroča utrujenost, na drugi strani so živila, ki jo pomagajo obvladovati, saj dolgotrajno poveča količine energije v telesu.

Pokovka: če prisegate ne prigrizke, jih izberite pametno. Med takšnimi, ki vam lahko pomagajo do več energije, so kokice oziroma koruza pokovka. Če ne pretiravate z dodatki, so kokice zdravju in počutji prijazen prigrizek, saj vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate, vlaknine ter številne vitamine in minerale.

 

Dobrodošli so še oreščki, predvsem mandlji, ki prav tako veljajo za zdrav prigrizek in ob enem premagujejo utrjenost.

Cela žita: domala vsa cela žita in izdelki iz njih na telo vplivajo ravno nasprotno od predelanih. Kar pomeni, da telesu zagotavljajo veliko vlaknin, vitaminov, mineralov, energija iz njih pa se sprošča počasi in ne povzroča naglega porasta in nato padca krvnega sladkorja.

Stročnice: med njimi je na prvem mestu čičerika, ki vsebuje veliko kvalitetnih beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov ter zdravih maščob. Ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo, maščobe in beljakovine pa uravnavajo krvni sladkor ter dolgo ohranjajo občutek sitosti.

Več se gibajte

Tudi kratek sprehod po soseski ali nekaj poskokov v kuhinji je boljše kot nič. Telesna aktivnost na zdravje in počutje spodbudno vpliva z več vidikov, en od njih je premagovanje utrujenosti. Ni treba, da vsak dan opravite 10.000 korakov.

Pomembno je le, da se gibljete redno. Strokovnjaki so namreč dokazali, da že 4.400 korakov dnevno pri ženskah tveganje za prezgodnjo smrt zmanjša za 41 odstotkov v primerjavi z ženskami, ki vsak dan prehodijo 2500 ali manj korakov.

Ne zanemarjajte spanja

Leta 2007 opravljena raziskava na univerzi Turku na Finskem je pokazala, da je pri osebah, ki jim primanjkuje spanca, daljši reakcijski čas, težje se koncentrirajo, slabša sta dolgo in kratkoročni spomin, težje razmišljajo logično, težje izvajajo različne naloge in še bi lahko naštevali.

Zato poudarjajo pomen spalne higiene in primerne spalne rutine: omislite si kvalitetno ležišče, posteljnino, okolje v spalnici naj bo pomirjujoče, vsak dan se v posteljo odpravljajte ob isti uri in si privoščite vsaj sedem ur spanja na noč.

In za konec

Občasna utrujenost po obroku ni razlog za zaskrbljenost. In nič ni narobe, če si v prid obvladovanja te po kosilu privoščite 20 minut počitka. Naloge bodo po njem lažje izvedljive.

V kolikor pa se vam zdi, da se kljub vsem ukrepom izčrpanost pojavlja vsak dan in daljše obdobje, poiščite primerno pomoč. Kajti lahko vzrok zanjo tiči v pomanjkanju železa v krvi, nepravilnemu delovanju ščitnice ali drugih razlogih, ki jih lahko prepozna in odpravi le zdravnik.

Preberite še: 8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni

Morda vas zanima tudi: Utrujeni po popoldanskem počitku? To so razlogi, da ta ne zaleže


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)