Pri tej temperaturi spalnice boste najbolje spali (Dekleta, zmrazilo vas bo)

Temperatura prostora, v katerem spite, ima na spanec velik vpliv, zato je dobro vedeti, katera zagotavlja najboljši nočni počitek.

29.2.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pri tej temperaturi spalnice boste najbolje spali (Dekleta, zmrazilo vas bo)

Veliko je dejavnikov, od katerih je odvisen spanec. Eden od njih je temperatura prostora, v katerem ponoči počivate. Kako se ta odraža na spanju, zakaj je pomembna, kakšna je najprimernejša, kaj storiti, če ni prava ter še veliko več razkriva Self.

Zakaj je temperatura pomembna?

"Čeprav večina meni, da na notranji ritem, ki med drugim uravnava cikel spanja, najbolj vpliva svetloba, tudi temperatura igra pomembno vlogo. Tedaj, ko se dnevna svetloba umakne, se v telesu začno odvijati procesi, ki organizem pripravijo na nočni počitek. Ti so med drugim odvisni od temperature okolja," je povedal Rajkumar Dasgupta, profesor in strokovnjak za medicino spanja na medicinski šoli Keck univerze Kalifornija in pojasnil: 

"Ko ležemo k počitku, se naše telo ohlaja, in ko se zjutraj zbudimo, se ogreva. Znižanje temperature telesa med spanjem omogoča pospešeno sproščanje hormona spanja melatonina, prav v tem pa tiči odgovor na vprašanje, zakaj je primernejša od pretople, hladnejša spalnica. Pretopel zrak v okolju namreč ovira ohlajanje organizma in s tem tvorjenje za dober spanec ključnega hormona."

 

 "Ne samo, da je v hladnejšem okolju lažje zaspati, spanec je v njem tudi bolj trden in zato učinkovitejši," se z njim strinja Ajay C. Sampat, profesor nevrologije z univerze Kalifornija.

Vse na to temo opravljene študije so pokazale, da je spanec v hladnejši sobi trdnejši, kakovostnejši ter izdatnejši, kot kadar je temperatura v njej previsoka.

Katera pa je primerna temperatura?

Oba strokovnjaka pri tem navajata, da se najprimernejša temperatura za spanje giblje med 15. in 19. stopinjami Celzija. Razlika izhaja iz dejstva, da je treba upoštevati tudi druge dejavnike, ki vplivajo na spanje, ter da je spanec zelo individualna zadeva, se pa vrednosti ne glede na vse, gibljejo znotraj tega intervala. Kajti tako kot ni nočnemu počitku prijazen pretopel prostor, mu škoduje tudi premrzla spalnica.

Kako uravnavati temperaturo prostora za spanje?

Če spite sami in lahko temperaturo v spalnici uravnavate po lastnem okusu, to seveda ni težava. Ta nastopi v stavbah, kjer je ogrevanje skupno in ga ni mogoče regulirati, v stanovanjih, kjer so bivalni prostori združeni s spalnimi ali kadar spite ob nekom, ki ima raje toplejšo spalnico in se ne pusti prepričati, da spanju ni prijazna. Kako tedaj postopati?

Zamenjajte posteljnino ter si omislite takšno iz zračnih in hladnejših materialov. Spite zgolj v spodnjem perilu ali goli, kajti na takšen način je telesu najlažje zagotoviti pogoje za dober spanec, vedno pa lahko nekoliko odprete okno in si tako ponoči priskrbite še boljši zrak.

Kaj, če je spalnica prehladna?

Obujte nogavice, ki bodo zagotovile vsaj malo ugodja ter udobja in boste z njimi hitreje zaspali, priskrbite si termofor in ga položite med stopala, saj so prav ta najbolj občutljiva na mraz, omislite si še eno odejo, pod katero vam bo prijetno toplo, na voljo so tudi grelne blazine, ki segrejejo ležišče in v premrzli spalnici zagotavljajo boljše pogoje za izdaten nočni počitek.

Preberite še: Učinek tople kopeli, ki ga še ne poznate

Morda vas zanima tudi: 5 živil, zaradi katerih ne morete zaspati (ali slabo spite)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)