Govorite v spanju? Potem morate prebrati to

Govorjenje med spanjem je pogosto in praviloma neškodljivo, v določenih primerih pa mu je treba nameniti malo več pozornosti.

23.7.2019 ob 4:20

spanje_GettyImages-855117644.jpg

Zagotovo poznate nekoga, ki v spanju govori. Ali ste tisti, ki mu ponoči teče jezik, vi. V resnici govorjenje v spanju ni redko. Kot je leta 2010 dokazala na to temo izvedena študija, občasno nevede kaj pove 66 odstotkov populacije.

In ker v povezavi s tem fenomenom obstaja nemalo dilem in vprašanj (denimo je mogoče povedati kaj, česar drugi ne bi smeli slišati) so pri Huffington postu zbrali nekaj z njim  povezanih zanimivosti.

Le malo raziskav

O govorjenju v spanju je opravljenih le malo raziskav. Sprva je bilo sicer umeščeno med  motnje spanja, vendar je bilo kasneje označeno kot zgolj za običajen pojav.

"In ker ne gre za motnjo, se znanost z njim pretirano ne ukvarja," je povedal Rafael Pelayo, specialist za motnje spanja z medicinskega centra Stanford Health. Kar na kratko pomeni, da o govorjenju v spanju ni veliko raziskav, zato ostaja dokajšna neznanka.

Kar poveste v spanju, praviloma nima nobenega smisla

Praviloma ni povezano z dejavnostmi, s katerimi se nekdo ukvarja v budnem stanju. Če ste torej imeli slab dan ali ste se sprli s sorodniki, o tem po vsej verjetnosti ponoči ne boste govorili.

To se morda zdi banalno, a v resnici ima dokajšen pomen. Zlasti, ker v spanju izgovorjene besede lahko vznemirijo tistega, ki jih sliši (recimo partnerja).

Kot je povedal Pelayo niso redki primeri, ko so prav v spanju izgovorjene besede zbudile sum na prevaro (ime bivšega, bivše, seksi sosede …). Torej še enkrat: med spanjem izgovorjene besede nimajo veliko skupnega z resničnim življenjem.

Ni vseeno, pri katerih letih se govorjenje v spanju pojavi

Starost, pri kateri se govorjenje v spanju pojavi, največ pove o tem, kaj se skriva v ozadju.
Če se vam to dogaja že celo življenje, brez skrbi, saj je zelo pogosto pri otrocih in mladostnikih in se pojavlja pri približno polovici otrok v starosti od treh do desetih let. 
"Če ste v spanju govorili že kot otrok, temu ne posvečajte pretirane pozornosti," miri strokovnjak.

Pogosto posamezniki med 20 in 30 letom starosti pazijo, da govorijo v spanju. A dejstvo je, da so prav to leta, ko začnejo posteljo deliti z nekom drugim in obstaja velika verjetnost, da so govorili že prej, le da tega ni nihče opazil.

"Če pa se pojavi nekje okoli abrahama, mu je treba nameniti nekaj več pozornosti. Lahko je namreč en zgodnjih pokazateljev parkinsonove bolezni ali demence. V tem obdobju govorjenje v spanju nakazuje na motnje v delovanju možganov, zato je o nenadnem pojavu primerno obvestiti zdravnika," opozarja Pelayo.

Pogosto je povezano s težavami s spanjem

Kot rečeno ni spalna motnja, lahko pa nakazuje na druge težave z nočnim počitkom. Denimo na nočne more, v katerih posameznik sanja krute ter krvave prizore, posledično se med spanjem pojavljajo kriki in nemirno govorjenje. Stokanje med spanjem pa je lahko pokazatelj spalne apneje.

Govorjenje v spanju je pogosto pri ljudeh s postravmastkim sindromom, tudi v tem primeru gre za glasnejše govorjenje in krike.

Po besedah Jamesa Rowleya, direktorja centra medicine spanja z medicinskega centra Detroid je lahko tudi posledica stresa, tesnobe ali depresije. "Res je sicer, da gre za redke primere in v kolikor je govorjene prisotno od nekdaj, ne opozarja na težave. V kolikor pa se pojavi nenadoma, mu je treba nameniti malo več pozornosti."

Skratka: govorjenje v spanju praviloma ni nevarno. Je pa dokaj nadležno za nekoga, ki spi ob nočnem govorcu. Temu bi morda prišli prav čepki za ušesa. In zavedanje da tisto, kar partner govori med spanjem, nima nobenega smisla.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite Ali pa: 7 drobnih, a učinkovitih sprememb za boljši spanec

Preberite še: 5 glavnih krivcev, da ne morete spati

MORDA VAS ZANIMA tudi: Video: Naomi Campbell je obsedena s čiščenjem in paTako boste naredili najboljše palačinke, pravijo znanstveniki

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)