Prigrizki pred spanjem vendarle niso tako slabi

Vsaj ne vedno.

19.6.2017 ob 12:15

kokice_ThinkstockPhotos-542968708.jpg

Večerno razvajanje si zamišljate nekako takole: dober film, mehka postelja (ali kavč) ter prijetna odeja. Nedvomno bi prav prišel tudi kakšen slasten prigrizek, a vendar ste že tolikokrat slišali in prebrali, da ti niso ravno prijazni postavi (in ne čisti posteljnini) in da polnočno sladkanje v nobenem primeru ni pametno. Pa vendarle, znanost razkriva nekaj novih dejstev na temo pozno večernih ali celo nočnih prigrizkov. In nekatera vas bodo zagotovo presenetila. V pozitivnem smislu.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Slabo, če vam nagaja zgaga

Najbrž so vam, če imate težave s pekočo zgago in refluksom, svetovali, da se raje odpovejte večernim dobrotam, saj ti lahko simptome okrepijo. Pa to drži? Znanost pravi, da. V študiji, ki so jo objavili v publikaciji The American Journal of Gastroenterology se je izkazalo, da je uživanje hrane v treh urah pred spanjem povezano z okrepljenimi simptomi pekoče zgage.

Dobro, če vas muči nespečnost

Torej tako: obrok z devetimi hodi tik pred spanjem bo zagotovo povzročil, da se boste celo noč nemirno obračali po postelji. A na drugi strani k nespečnosti doprinese tudi povsem prazen želodec. Kaj torej lahko storite? Prigrizke izbirajte premišljeno, svetujejo strokovnjaki.

Tu je nekaj pravil: pojejte nekaj lahkega, boljša izbira, kot beljakovine, so ogljikovi hidrati, izogibajte se s kofeinom bogatim živilom in si privoščite tista, ki doprinesejo k boljšemu počitku: torej vsebujejo triptofan in melatonin, ki sta naravna spodbujevalca spanja. Na prvem mestu so tu banane, češnje, višnje in mlečni izdelki. 

Slabo, če imate astmo

Za tiste, ki imajo težave z astmo, večerni prigrizki niso dobra ideja. Hrana pred spanjem namreč lahko spodbuja kašljanje in sopenje, so na podlagi študije zapisali v publikaciji The American Journal of Gastroenterology. Sodelujoči v njej, ki so si prigrizek privoščili tik pred spanjem, so imeli več težav z dihanjem in refleksom tako ponoči, kot tudi naslednji dan.

Dobro za vitko linijo (recimo)

Ne glede na to, katere diete se držite, ste zagotovo naleteli na informacijo, da prigrizki pred spanjem spodbujajo kopičenje kilogramov. In čeprav so nekatere raziskave res našle povezavo med uživanjem hrane po večerji in odvečno težo, strokovnjaki vendarle pravijo, da za to niso krivi prigrizki sami po sebi, temveč predvsem izbira teh. (Priznajte, ob desetih zvečer vam ne prija solata, temveč čokolada).

Če boste cel dan sledili smernicam zdrave prehrane in priporočljivi količini vadbe, zdrav način prehranjevanja pa imeli v mislih tudi ob večernem gledanju televizije, s prigrizki ne boste škodovali vitki postavi. V kolikor vam korenčki in zelena ne dišijo, si privoščite pokovko. Tisto, ki jo z minimalnim dodatkom maščobe naredite doma, ima le malo kalorij, ob tem pa veliko vlaknin ter vitaminov in mineralov.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)