Postavi sovražni prigrizki

Med njimi niso le čips, smokiji in piškoti, temveč tudi kaj drugega.

9.2.2016 ob 11:40

shutterstock_285292964.jpg

Prigrizki so tisti, ki pomagajo premostiti občutek lakote. In ker skrbite za svoje zdravje, se izogibate čipsu, piškotom, smokijem ter drugim telesu neprijaznim jedem in prisegate na zdrave blažilce lakote. A tudi ti žal niso vedno prijazni postavi. Poglejte, s katerimi vendarle ne gre pretiravati. Niza jih ameriška nutricionistka dr. Sarah Schenker.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Suši. Sestavljen je iz rib in zato domnevate, da je vašemu zdravju in vitki postavi prijazen, a vendarle to morda ne drži. Suši, ki je sestavljen iz veliko enostavnih ogljikovih hidratov, bo povzročil, da boste po njemu kmalu znova lačni. Praviloma se v vanj dodaja bel riž, če želite zdravju in vitki liniji bolj prijazno različico, ga zamenjajte z rjavim ter uporabite meso tune ali lososa. 

Jogurt. Seveda je jogurt dober, ni pa vsak tudi zdrav. Zlasti to velja za sadne jogurte z nižjim deležem maščobe. Tem je velikokrat dodanega veliko sladkorja, ki nadomesti zaradi ostranjenih maščob izgubljen okus. Raje zato kupujte navadne jogurte in jim dodatke, denimo čija semena ali sveže sadje, dodajte sami. 

Lupinasti plodovi. Nobenega dvoma ni, da so lupinasti plodovi zdravi, a so tudi zelo kalorični. Deset do dvajset izbranih plodov bo za malico povsem dovolj, seveda pa obvezno izbirajte nepražene in nesoljene različice. 

Energijske ploščiče. Že ime pove, da je njihov glavni namen zagotavljanje energije. Zato si z njimi pomagajte le, če ste res zelo aktivni in boste energijo tudi porabili. Poleg tega bodite pozorni na njihovo sestavo. Ploščice, ki energijo zagotavljajo zgolj s pomočjo belega sladkorja, imajo izjemno kratkotrajen učinek in boste po njih kmalu znova lačni.

Suho sadje. Tudi suho sadje je zdrav prigrizek, a vendar v prid vitki postavi s posušenimi plodovi narave ne smete pretiravati. Gre namreč za dehidrirano sveže sadje, kar pomeni, da enaka količina suhih fig, sliv ali marelic vsebujo kar od pet do osemkrat več kalorij, kot sveži sadeži. Ne odrecite se suhemu sadju, bodite pa zmerni.

Riževi krekerji. Res je, nimajo maščobe, a prav tako so brez osnovnih sestavin, ki preprečujejo lakoto: brez vlaknin in beljakovin. Kar pomeni, da gre za zgolj prazne kalorije, ki na dolgi rok spodbujajo prenajedanje. Poleg tega nekateri vsebujejo veliko sladkorja in soli, kar je še dodaten minus zanje. Previdno torej z izbiro in zlasti berite na njih navedene deklaracije.  

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)