Zato se vsako noč zbujate ob istem času

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj vsako noč zmoti vaš spanec in kako zadeve popraviti.

24.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zato se vsako noč zbujate ob istem času

Če vas vsako noč nekaj predrami, vam je sledeč scenarij dobro znan: zbudite se in ne da bi pogledali na uro veste, koliko kaže. Kajti vedno se zbudite ob približno istem času, možgani začno delovati s polno paro in zbogom dober spanec.

Glede na veliko globalno raziskavo o spanju, se 67 odstotkov odraslih vsaj enkrat na noč zbudi in le težko zaspi nazaj, kar je neprijazno do zdravja, počutja ter seveda produktivnosti. Ena od raziskav o vplivu pomanjkanja spanja je prišla celo do zaključka, da nekvaliteten nočni počitek vodi v večjo jezo ter tudi agresijo.

Kaj pa do prebujanja iz noči v nočjo pripelje? 

Vsak se ponoči večkrat prebudi

"Vsak se ponoči zbudi nekje od pet do sedemkrat, a hitro zaspi nazaj. Do tega pride tedaj, ko en spalni cikel prehaja v drugega," je pojasnila Shelby Harris, psihologinja in strokovnjakinja za medicino spanja na inštitutu Westchester ter dodala: "Gre za povsem normalen pojav, ki ne ovira nočnega počitka."

"Druga zgodba pa je, kadar se posameznik vedno prebudi ob isti uri, ne glede na del spalnega ciklusa in le s težavo ali sploh ne zaspi nazaj. V tem primeru spanec ni konsistenten, prekinjen je spalni ritem, nočni počitek pa ne zaleže," nadalje navaja Harrisova.

Pokazatelj težav z zdravjem

"Ljudje se sredi noči prebujajo iz različnih razlogov, nekateri od njih pa so verjetnejši," pojasnjuje psiholog Mark Aloia.

En od njih je nespečnost. Kajti približno 80 odstotkov posameznikov s to spalno motnjo se pogosto zbuja na začetku in na sredini noči.

Drugi verjeten razlog je spalna apnea. Zanjo so značilne prekinitve dihanja med spanjem, pomanjkanje kisika pa je krivo, da se tisti, ki ima to spalno motnjo, sredi noči zbudi.

Prekinitve dihanja in spanja, ki so značilna za apneo, lahko vodijo v številne težave z zdravjem, kot so bolezni srca, visok krvni tlak, srčna kap ali sladkorna bolezen ter jo je zato treba prepoznati in primerno zdraviti.

Morda ni krivo zdravje, temveč življenjski slog

"Žalostno, toda resnično: s staranjem postaja spanec vse rahlejši," je povedala Terry Cralle, strokovnjakinja za medicino spanja: "Rahlejši spanec pomeni, da ga hitro prekinejo zvoki iz okolja, svetloba in druge motnje.

 

Tudi hrana, zaužita pred spanjem vpliva na kvaliteto spanca, alkohol pri tem igra ključno vlogo, saj je zaradi njega motena rem faza spanja, kar pomeni pogostejše zbujanje v drugi polovici noči, nedolžna ni niti uporaba telefona zvečer ali ponoči." 

Na kvaliteto spanja vplivajo hormoni. Kar zlasti velja za ženske: "Med nosečnostjo je spanje pogosto moteno zaradi hormonskih sprememb, pogostejše male potrebe ter neudobja zaradi velikega trebuha. V obdobju predmenopavze pa so za slabši spanec in pogosto zbujanje odgovorni značilni vročinski valovi."

Kriv je lahko stres

Pogosto zbujanje je po mnenju Aloiaja kaj lahko povezano s skrbmi in stresom:

"Velikokrat zaspimo s skrbmi v mislih. Te skrbi možgani predelujejo in obdelujejo v določenih fazah spanja in če se prebudimo z mislimi nanje, to pomeni, da jih možgani še niso uspeli povsem predelati ter so zaradi njih preobremenjeni."

V tem primeru Aloia priporoča zapisovanje misli, ki se pojavijo med prebujanjem, s tem je mogoče ozavestiti vir težave, kar je prvi korak k reševanju te in s tem k boljšemu spancu.

Če ponoči pogledate na uro, podzavestno preračunate, koliko ur spanja imate še na voljo, to pa zlahka povzroči tesnobo, stres in zaskrbljenost

Vsem tem Harrisonova dodaja še pričakovanje dogodka, denimo, da se bo zbudil otrok, neredko je posredi tudi bojazen pred zbujanjem sredi noči. Ta je kriva za rahlejši spanec, z njim pa se poveča verjetnost, da se bo strah uresničil.

Kako zmanjšati možnost za prebujanje?

Prvo in najpomembnejše pravilo: vzpostavite zdravo spalno rutino. To pomeni, da se vsak večer k počitku podajte ob približno isti uri, ob približno isti uri vstanite, da vsaj pol ure pred spanjem odložite telefone in napravice ter da spalno rutino ohranjate vsak dan, tudi med vikendom.

V spalnici naj bo primerna temperatura, ta naj znaša približno 18 stopinj Celzija.

Crallejeva temu dodaja, da če se vendarle zbudite ponoči, ne glejte na uro: "Ura naj ne bo v vašem vidnem polju, sploh pa ponoči ne preverjate telefona. Kadar ponoči pogledate na uro, podzavestno preračunate, koliko ur spanja imate še na voljo, to pa zlahka povzroči tesnobo, stres in zaskrbljenost, zaradi katerih je še težje zaspati."

Prav tako ne skušajte izsiliti spanja. Zadeva na prvi pogled ni smiselna, a če po 15 do 20 minutah ne morete zaspati, vstanite iz postelje in počnite nekaj sproščujočega: berite, poslušajte glasbo, štrikajte, barvajte, sestavljajte sestavljanke. Tako boste misli odvrnili od dejstva, da ne morete spati in utrujenost ter spanec vas bosta obiskala prej.

Povzeto po Huffington post

Preberite še: Govorite v spanju? Potem morate prebrati to

Morda vas zanima tudi: Utrujeni? Med vikendom ne morete nadomestiti primanjkljaja spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)