Učinek sira na možgane, ki vas bo zagotovo presenetil

Sir lahko povzroča odvisnost, zlasti kritična je ena vrsta sira.

16.2.2022 ob 2:24 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Učinek sira na možgane, ki vas bo zagotovo presenetil

Živeti brez sira? Za mnoge je to nepredstavljivo. Nič čudnega, saj je z njim mogoče pripraviti nešteto jedi, dober in okusen je tudi sir sam.

Obstaja pa še en razlog, zakaj je veliko takšnih, ki si življenja brez sira ne predstavljajo. Ta se skriva v tem, da tovrstni mlečni izdelek povzroča odvisnost, piše Miss7.

Kaj se zgodi, ko pojemo sir

Ekipa strokovnjakov z unievrze v Michiganu je uspela dokazati, da uživanje sira na možgane deluje prav tako, kot trde droge.

Za to je kriva snov kazomorfin. Kazomorfin nastane, ko se mlečna beljakovina kazein, prisotna v siru, prebavlja v želodcu ter stimulira receptorje v možganih, ki začno pospešeno sproščati dopamin, ta je zaslužen za prijetne občutke.

V samem mleku je kazeina relativno malo, veliko več ga je v siru, rezultat tega je, da se ob uživanju tega v želodcu tvori več kazomorfina.

Prav posebno kritična vrsta

Glede na omenjeno študijo je s tega vidika najbolj problematičen sir, ki se na trgovskih policah nahaja v lističih in je primeren denimo za tople sendviče.

Bi se mu morali odpovedati?

Seveda strokovnjaki zaradi prej povedanega ne odsvetujejo popolno izogibanje siru. Kajti neizpodbitno je dejstvo, da je zdravo živilo, vsebuje namreč veliko beljakovin, vitamina B12 ter številne druge vitamine in minerale.

Omeniti gre še, da so znanstveniki s Kitajske in Nizozemske dokazali, da obstaja močna povezava med uživanjem sira ter zaščito pred boleznimi srca, tudi pred srčno kapjo.

Koliko sira na dan pa je zdravo?

Strokovnjaki priporočajo od 40 do 60 gramov sira dnevno. Če si ga občasno privoščite več, ni nič narobe, je pa dobro vedeti, da vsak dan z njim ni pametno pretiravati. Tako kot vsako drugo živilo, v pretiranih količinah namreč škoduje zdravju.

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan ALI Kako preveriti, če so jajca v hladilniku še dobra

Morda vas zanima tudi: Prebivalci teh 10 mest so deležni najboljšega spolnega življenja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)