10 živil, ki vsebujejo več kalcija kot mleko

Mleko in mlečni izdelki niso edini vir minerala, ki je ključnega pomena za močne kosti in zdrave zobe.

8.4.2019 ob 3:55

zenska_jogurt_zlica_micna.jpg

Že od malega poslušate, da je mleko dobro za zobe in kosti, saj vsebuje veliko kalcija. Primerna količina tega minerala ni potrebna le v mladosti, ko se okostje še razvija, temveč vse življenje. Tudi v odrasli dobi je nepogrešljiv za močne kosti, zdrave zobe, za dobro delovanje mišic, srca, živčevja ter varuje pred osteoporozo.

V skodelici mleka (240 mililitrov) je nekje 305 miligramov kalcija, odrasla oseba ga na dan potrebuje približno 1000 miligramov. Če boste v svojo prehrano redno vključevali sledeča, z njim bogata živila, ga boste po pisanju Readers digesta zagotovo zaužili dovolj.

Rikota

V 80 gramih tega sira je 380 miligramov kalcija. V kombinaciji s sadjem zato predstavlja odlično, z vlakninami, vitamini in minerali bogato malico.

Losos

V mesu lososa je več kalcija, kot bi morda pričakovali. V 200 gramih sveže ribe se ga nahaja približno 340 miligramov, v 300 gramih lososa iz konzerve pa nekje 350 miligramov.

losos_limona_obrok_micna.jpg

Sardine

90 gramov teh malih ribic telesu zagotovi 370 miligramov kalcija. Prav tako pa še veliko omega tri maščob in vitamin D.

Čia semena

Ta drobna semena so bogata tudi z mineralom, ki skrbi za močne kosti. V 100 gramih čia semen ga je kar 631 miligramov. S tremi žlicami torej dobite več kalcija, kot s kozarcem mleka. Zato jih brez skrbi dodajte smutiju ali jogurtu.

cia_semena_micna.jpg

Mandlji

Mandlji se ponašajo s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Med drugim s 180 grami telesu zagotovijo 320 miligramov kalcija.

Zelena zelenjava

Zlasti za temno zeleno listnato zelenjavo, denimo špinačo, ohrovt, blitvo in listje repe velja, da se ponaša z visoko vsebnostjo kalcija. 480 gramov nadzemnega dela repe ga telesu zagotovi 349 miligramov, enaka količina ohrovta pa 188 miligramov.

zelenjava_zelena_micna.jpg

Suhe fige

Če bi se radi posladkali, hkrati pa poskrbeli še za primerno količino kalcija, si privoščite suhe fige. V 120 gramih skrivajo 320 miligramov tega minerala. Pazite le, da vas ne zanese, saj vsebujejo tudi veliko kalorij.

Čičerika

V 120 gramih te stročnice je 350 miligramov kalcija. Odlična je v solatah, juhah, kot priloga ali namaz. Saj poznate humus, ki ni le okusna, temveč tudi zdrava sestavina malice.

cicerika_posoda_micna.jpg

Tofu

240 gramov tofuja telesu zagotovi osupljivih 861 miligramov kalcija.

Ovsena kaša

In še zadnja na seznamu: priljubljena sestavina zajtrka v 120 gramih telesu zagotovi 200 miligramov kalcija. Z dodatkom mleka ali mandljevega mleka se to število povzpne na od 300 do 400 miligramov.

ovsena_kasa_sadje_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se vam lasje hitro zmastijo ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: Nataša Mernik: Celulit, strije, znamenja in brazgotine niso napake


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)