Triglav tek združil slovenske vrhunske športnike in dva tisoč tekačev vseh generacij

Drugo septembrsko soboto je protokolarni park Brdo pri Kranju gostil priljubljeno tekaško prireditev z dobrodelno noto – že peti Triglav tek. Ob dva tisoč tekačih vseh generacij so tekli tudi domači športni junaki.

12.9.2016 ob 9:10

triglavtek7.jpg

Na sončno septembrsko soboto so se v slikovitem protokolarnem parku na Brdu pri Kranju zbrali ljubitelji teka, rekreativci in tudi profesionalni športniki. Med številnimi znanimi slovenskimi športnimi junaki, ambasadorji Triglav teka, so podporo izkazali Jakov Fak, Jurij Tepeš, Rok Marguč, Žan Košir, Teja Gregorin ter brata Peter in Cene Prevc. Obiskovalce je na odru zabaval Samuel Lucas, svoje akrobatske sposobnosti pa sta pokazala tudi Filip Kržišnik in Blaž Slanič.

Najhitrejši so Jakov Fak, Lea Einfalt, Peter Kastelic in Maja Matić

Razdaljo 10 kilometrov je s časom 37:45 najhitreje pretekla smučarska tekačica Lea Einfalt in ponovila lanski uspeh, v moški kategoriji na 10 kilometrov je bil s časom 35:13 najhitrejši biatlonec Jakov Fak. Maja Matić je 21 kilometrov pretekla v 1;34:50. S časom 1;17:46 pa je na najdaljši preizkušnji med moškimi zmagal Peter Kastelic.

triglavtek14.jpg

Na petih tekih in šestih razdaljah je nastopilo skoraj 100 družin, približno 350 otrok, 29 poslovnih trojk in nekaj manj kot 1.300 tekačev na 10 oziroma 21 kilometrov.

Rekreacija ob boku slovenskih šampionov

Poleg Jakova Faka, ki je 10 kilometrsko progo premagal pred vsemi, sta po isti progi poleg drugih športnih asov in navadnih smrtnikov tekla tudi Peter Prevc in Rok Marguč. Da so takšni dogodki več kot dobrodošli se strinja tudi naš najboljši smučarski skakalec Prevc, saj se na takšnih prireditvah ob rekreaciji ljudje tudi družijo. "Nekateri radi tečejo v množici, kjer se lahko še malo dokazujejo, drugi so raje sami. Če komu manjka motivacije, lahko tu hitro najde nekoga, ki ima isti tempo in spozna nove sotekače," pravi Prevc. In kako najraje teče on? "Najraje tečem sam, ampak nekajkrat na leto pa paše tudi družba," nam je zaupal šampion, ki je imel na prireditvi sicer polne roke dela še z deljenjem avtogramov in fotografiranjem z oboževalci.

triglavtek2.jpg

Tek po posestvu, kamor je rad zahajal tudi Tito

Rok Marguč, uspešen slovenski deskar na snegu, je 10 kilometrov pretekel v nekaj manj kot 48 minutah. "Na treningih tudi sam velikokrat tečem po takem terenu. Mislim, da je to najboljši tek v Sloveniji, saj poteka v naravi. Trasa je pretežno sestavljena iz makadama, tečeš tudi po travi, med drevesi in ob jezerih. To je res prekrasna kulisa, ki je nenazadnje prijazna tudi do telesa," je barvito kuliso posestva, kjer visoki predstavniki države sicer sprejemajo pomembne goste in kamor je rad zahajal tudi Tito, komentiral športnik.

Naš najboljši deskar na snegu Žan Košir je tokrat simbolično tekel z najmlajšimi, zaupal pa nam je, da so takšni dogodki dobri zato, da malo pozabimo na vsakdan. "Tu si vsi zastavijo nek cilj, ga dosežejo in zbistrijo glavo. Tudi okolje je lepo in glede na to, da tu nimamo možnosti teči vsak dan, gre pravzaprav za ekskluzivo. Če bi Tito rad tekel, bi v tistih letih zagotovo tekel po tej trasi, a se mu verjetno ni ljubilo," v smehu doda Tržičan.

triglavtek27.jpg

Tekaški dogodek, ki povezuje šport z dobrodelnostjo

Poleg osebnih zmag tekačev, pa je dogodek zaznamovan tudi z dobrodelno noto. Donacija v skupni vrednosti 10 tisoč evrov je šla na porodnišnične oddelke jeseniške, novogoriške, ptujske in izolske bolnišnice. Porodnišnice bodo sredstva porabile za nakup ali sofinanciranje zdravstvenih aparatov za mame in novorojenčke.

Tekaški dogodek, ki že peto leto povezuje šport z dobrodelnostjo, je v petih letih obiskalo 7.500 tekačev, ki so skupaj pretekli že skoraj 60.000 km, pri Triglavu pa so v tem času za 14 zdravstvenih ustanov namenili 50.000 evrov sredstev.

Avtor: Maja Fister

Foto: Blaž Samec/Delo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)