To so znaki, da smo v razmerju z varno osebo

V partnerju pogosto iščemo varen pristan, a kako vemo, da je na drugi strani res varna oseba?

9.10.2023 ob 8:10 | Foto: David-Prado/Getty Images | Avtor: E. N.

To so znaki, da smo v razmerju z varno osebo

Pri iskanju partnerja imamo ljudje različna pričakovanja, ta pa so navadno odvisna od tega, kako je razporejena lestvica naših vrednot. Nekateri visoko uvrščajo videz, spet drugim je pomemben smisel za humor in tako naprej.

Vsem pa nam je skupno to, da v partnerju iščemo nekakšno obliko varnega pristana, osebo, ob kateri se počutimo sproščeno in seveda varno. A kako takšno osebo prepoznamo? 

Da nasproti nas stoji varna oseba, bomo verjetno začutili že po tem, kako se bomo ob njej počutili. Vseeno pa se lahko pri presoji opiramo tudi na nekatere spodnje indikatorje, ki nam bodo pomagali, da smo prepričani, s kom imamo opravka.

Besede in dejanja se ujemajo

Če oseba govori eno, počne pa drugo, za vas gotovo ni varna. Druženje z njo vas bo le zmedlo, saj se nanjo ne morete zanesti, kar bo v vas povzročalo neprijetne občutke. Takšne osebe so nepredvidljive in ves čas boste živeli pod vtisom, da tavate v temi.

Poskušajo razumeti

Varna oseba ne bo oporekala vašim čustvom, ko jih boste pred njo izrazili. Tudi, če sama ne čuti enako, vaših občutenj ne bo omalovaževala ali jih poskusila spreminjati, temveč se bo poskušala postaviti v vaše čevlje ter vas razumeti.

Opravičijo se, ko jim je žal

Varni osebi bo iskreno žal, ko vas bo prizadela. Kadar bo ugotovila, da vam je storila krivico, se ji tudi ne bo težava opravičiti, saj bo iskreno želela popraviti odnos. Nevarne osebe se bodo, nasprotno, opravičile le takrat, ko bodo videle, da jim je opravičilo v njihovo korist pri dosegi ciljev.

Ne jemljejo se preveč resno

Osebe, ki so varni partnerji, se navadno ne jemljejo preveč resno, kar pravzaprav pomeni, da so pri dojemanju svojega karakterja precej fleksibilni. To pomeni, da ne bodo užaljeni tudi v situacijah, ko se bodo dotikale čustvenih zadev.

Znajo regulirati svoja čustva

Varna oseba bo znala prepoznavati in regulirati svoje emocije. Ko bodo pod stresom ali bodo čustva zanje preveč intenzivna, si bodo znali vzeti premor, se pomiriti in negativne energije in frustracij ne bodo prenašali za vas.

Preberite še: Lastnosti, ki dokazujejo, da ste močnejši, kot se zdi

Morda vas zanima tudi: Denis Avdić: Bil sem na najnižji točki, nič nisem imel izgubiti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)