To so najboljša živila za zajtrk

Znano je, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok, a ni vseeno, s katerimi živili začnete dan.

23.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To so najboljša živila za zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, saj zagotavlja nov odmerek energije ter s tem mentalne in fizične moči. Prav tako kvaliteten zajtrk preprečuje prenajedanje in če si zjutraj zanj ne vzamete časa, se hitro zgodi, da še pred prvo malico neizmerno zadišijo nezdravi prigrizki.

Več študij je pokazalo, da osebe, ki jedo zajtrk, v telo vnašajo več hranljivih snovi (vlaknin, kalcija, vitaminov A, C, riboflavina, cinka in železa) v primerjavi s posamezniki, ki ga praviloma izpustijo.

Zdrav zajtrk ob tem poskrbi za zdravje srca, primerno gostoto kosti, za boljši metabolizem in prebavo. A ni vseeno, kaj si zjutraj pripravite. Prehranski strokovnjaki takole izpostavljajo tri živila, ki so zvezde zajtrka:

Ovsena kaša

Oves prinaša številne prednosti za zdravje: vsebuje veliko vlaknin ter skrbi za dobro prebavo in zdravo srce, uravnava krvni sladkor, dolgo ohranja sitost. Ker v njem ni glutena, je primeren za posameznike s celiakijo, ob tem telesu zagotavlja veliko mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Zato je iz njega pripravljena ovsena kaša v družbi gozdnih sadežev, čia ali lanenih semen, banan, cimeta, pustega sira, jogurta ali drugih dodatkov, idealno živilo za začetek dneva.

Zeleni smuti

Gre za mešanico sadja, zelenjave in zelišč ter je odličen način za vključitev več surovega sadja in zelenjave v prehrano. Smuti je bogat izvor vitaminov, mineralov, vlaknin, antioksidantov in idealen polnovreden obrok, kadar ste na tesnem s časom.

Odličen je tudi kot med obrok ali obrok pred treningom, saj zagotavlja energijo in ne obremeni pretirano želodca.

Ideja: v mešalniku zmešajte eno banano, eno jabolko, korenje, zmrznjeno ali svežo špinačo, lanena semena, navadni jogurt in malo spirulina alge.

Vladislav Nosick/Gettyimages

Jajca

Lahko bi rekli, da so jajca popolno živilo za začetek dneva. Vsebujejo bogato paleto hranljivih snovi: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Zato zagotavljajo energijo, pripomorejo k tvorjenju mišic, ohranjajo sitost, uravnavajo krvni sladkor.

Načinov priprave je veliko in z dodatkom zelenjave, mlečnih izdelkov, zelišč je z njimi lahko vsak zajtrk drugačen ter se jih praktično ni mogoče naveličati.

Elena Danileiko/Gettyimages

Povzeto po Miss7

Preberite še: 4 poceni dodatki za odlična umešana jajca

Morda vas zanima tudi: Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)