To je razlog, zakaj naj bi si ponoči zalepili ustnice skupaj

Ste tudi vi na vaših družbenih omrežjih v zadnjem času naleteli na čuden trend spanja z zalepljenimi ustnicami?

24.10.2023 ob 8:10 | Foto: AntonioGuillem/Getty Images | Avtor: E. N.

To je razlog, zakaj naj bi si ponoči zalepili ustnice skupaj

Pred časom se je po družbenih omrežjih razširil čuden trend, ki priporoča, da si med spanjem ustnice zalepimo z lepilnim trakom. To naj bi storili vsak večer, preden se odpravimo v posteljo in lepilni trak odstranili šele zjutraj, ko se zbudimo.

Med velikimi zagovorniki te tehnike spanja se je znašla tudi kontroverzna hollywoodska igralka in podjetnica Gwyneth Paltrow, pridružili pa so se ji nekateri športniki in spletni vplivneži.

Ker prespimo skoraj tretjino svojega življenja, je seveda izjemno pomembno, da je naš spanec nadvse kakovosten. To pomeni, da moramo počivati na primerno urejenem ležišču, ki se dodobra prilega našim spalnim potrebam.

Na kakovost spanca vpliva ura, ob kateri se odpravimo spat, koliko časa pred tem nismo uporabljali telefona, kakšna je temperatura v prostoru in če je slednji dobro prezračen.

Pomembno pa je tudi, kako dihamo. Ali je naš vdih plitek, ali možganom zagotovimo dovolj kisika? No, ravno na slednje so se osredotočili spodaj omenjeni avtorji videev, ki nagovarjajo, da si pred spanjem zalepimo ustnice. To naj bi botrovalo k pravilni tehniki dihanja, hkrati pa naj bi imelo vpliv tudi na obliko našega obraza. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Guardian (@guardian)

Skratka, še preden začnete brskati po predalih, da bi našli rolico lepilnega traku, naj vas ustavimo. Kot piše časnik The Guardian, namreč trend ni osnovan na trdnih temeljih znanstvenih raziskav, njegovo prakticiranje pa je lahko celo nevarno, pišejo. Strokovnjaki za spanje namreč pravijo, da obstajajo utemeljeni razlogi zato, da ljudje med spanjem odprejo usta in dihajo skoznje namesto skozi nos.

Že res, da se po spancu z odprtimi usti lahko zbudimo s suhim grlom. Nekatere raziskave celo namigujejo, da konstantno dihanje z odprtimi usti res lahko spremeni našo obrazno strukturo. A to še ne pomeni, da bi bilo bolj pametno usta, preden se odpravimo k počitku, zalepiti. 

Spanje z zalepljenimi usti namreč lahko povzroči oteženo dihanje. Sploh v času prehladov, zaradi alergij ali pa težav s sinusi, je pomembno, da so vse naše dihalne poti odprte in na voljo, da skoznje v naše telo pride dovolj kisika. Če si usta zalepimo, naš nos pa je poln, celo tvegamo, da naši možgani trpijo za njegovim pomanjkanjem. Prav tako pa občutek, ki ga imamo na koži, po tem, ko lepilni trak odlepimo, ni nič kaj prijeten in lahko njeno povrhnjico celo poškodujemo. Skratka, kot pravi zgoraj omenjeni časnik, ne velja slediti čisto vsem spletnim trendom.

Priporočamo tudi: To so površine, ki jih ne smemo čistiti s kisom

Preberite še: 5 najmočnejših naravnih pripravkov za lažje prebolevanje gripe ali prehlada

Morda vas zanima tudi: 8 poceni lepotnih trikov s svežo limono, ki bi jih moral poznati vsak

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)