To je lahko vzrok, da vas že zjutraj boli glava

Ker jutranji glavobol pomeni, da vas bo najbrž spremljal cel dan, je dobro poznati in odpraviti razloge zanj.

11.3.2019 ob 5:08

glavobol_postelja_zenska_jutro_micna.jpg

Glavobol. Ne glede na to, kdaj in zakaj se pojavi, nikoli ni prijeten. A roko na srce, najhujši je tisti, s katerim se zbudite. Kajti v resnici ne napoveduje ravno najboljšega začetka. Saj veste, po jutru se dan pozna. Razlogi zanj se skrivajo v različnih dejavnikih, dobro pa je vzroke  poznati, določiti pravega in ga odpraviti.

Kje najpogosteje tiči srž težave, pojasnjuje Womans Health.

Premalo ste spali

Telo za normalno delovanje praviloma potrebuje od sedem do osem ur spanja. Kadar je spanec prekratek organizem domneva, da je nekaj narobe in vzpostavi obrambne mehanizme.

"To  pomeni, da se povečajo ravni stresnih hormonov, pospeši se srčni utrip, poviša se krvni tlak, v organizmu naraste napetost," je povedal nevrolog Salvatore Napoli in dodal, da vse to ustvarja odlične pogoje za glavobol, ki vas pozdravi že zjutraj.


Preveč ste spali

Tako kot z ničemer, tudi s spanjem ni dobro pretiravati. Kajti dokazano je, da spanec, ki traja več kot devet ur, v možganih povzroči vpad serotonina, s tem se v malih sivih celicah upočasni krvni pretok, kar lahko vodi v glavobol.


Vaši hormoni so v neravnovesju

V telesu nastajajo tudi hormoni dobrega počutja, enodrfini. Njihova raven je zjutraj najnižja in prav to pri nekaterih vodi v glavobol.

"Nizka količina edorfinov ne samo, da je za bolečine v glavi že sama po sebi dovolj, prav tako negativno vpliva na tvorjenje serotonina, pod vplivom tega se zožijo krvne žile v možganih, vanje pride manj krvi kar vodi v glavobol," je pojasnil Mark Khorsandi s centra za proučevanje migren iz Dallasa.

Strokovnjaki še ne vedo, zakaj pri nekaterih posameznikih nizka količina enodrfinov povzroča glavobole, drugim pa je to prihranjeno, odlična rešitev pa je jutranja vadba, ki spodbuja tvorjenje teh snovi v telesu.


Prejšnji večer ste popivali

Jutranji glavobol vas v tem primeru zagotovo ne preseneča. Zlasti, če ste s količino alkohola pretiravali. A tudi le po kozarčku, dveh zoprni občutek ni izvzet.

"Že majhna količina alkohola vodi v slabši spanec in dehidracijo, s slednjo se zmanjša volumen krvi in posledično se pojavi glavobol," je pojasnil Khorsandi.

Najboljša rešitev: popijte kozarec vode in poskrbite za primerno hidratacijo. Tudi napitki z vitaminom C lahko olajšajo težave, saj ta pomaga jetrom pri presnovi alkohola in premagovanju njegovih neprijetnih posledic.


Smrčite

Smrčanje je lahko posledica spalne apneje, stanja, ko je za trenutek prekinjeno dihanje in prizadeti se v spanju duši.

"Te epizode, čeprav trajajo le nekaj sekund, prekinjajo dotok kisika v možgane," je povedal Khorsandi in dodal, da sicer povezava med apnejo in glavoboli še ni natančno raziskana, strokovnjaki pa domnevajo, da se pod vplivom pomanjkanja kisika krvne žile v možganih razširijo, posledično se v njih poveča pritisk in s tem bolečina.

Velikokrat se prizadeti s spalno apnejo te sploh ne zaveda, a morda se zaradi smrčanja pritožuje njegov partner. Vsekakor se je ob kombinaciji pritožb in jutranjega glavobola dobro posvetovati z zdravnikom, ki bo prišel težavi do dna.


Pozno ste pili kavo

Kofein je stimulans, ki vpliva na živčevje. Jutranja skodelica prebudi, a če si ga privoščite pozno popoldne, negativno vpliva na spanec in s tem ustvarja pogoje za jutranji glavobol.
Edina rešitev v tem primeru je, da zadnjo skodelico popijete enkrat po kosilu.


Imate visok krvni tlak

Pri posameznikih, ki imajo visok krvni tlak, v možgane prihaja več krvi, kar pomeni več pritiska in dodaten pritisk je en od vzrokov za glavobol.

V kolikor se zjutraj pogosto zbujate z glavobolom, preverite krvni tlak in po potrebi ukrepajte s spremenjenim stilom življenja: s primerno prehrano in telesno aktivnostjo.


In za konec

Praviloma jutranji glavoboli niso razlog za skrb in jih je mogoče zlahka ublažiti. V kolikor pa boste vse morebitne dejavnike zanje odpravili in se bodo še vedno ponavljali, obiščite zdravnika, ki bo odkril globlji vzrok zanje in ga s primernim zdravljenjem odpravil.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako v resnici na presnovo vpliva voda, ki jo pijete zjutraj ali pa 4 odlični razlogi za sladkanje s temno čokolado

Priporočamo tudi: Vas po vadbi bolijo mišice? Tako lahko omilite ali premagate bolečino


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)