6 vsakodnevnih krivcev za glavobole

Ko jih boste spoznali, se jim boste lahko izognili.

9.5.2018 ob 3:03

glava_micna.jpg

Res je, da so glavoboli lahko simptomi resnih bolezni, a največkrat se za njimi ne skriva prav nič usodnega. "Običajno so posledica nekaterih navad in bi jih zato zlahka preprečili," je za Huffington post povedal nevrolog Vernon Williams, direktor centra za športno nevrologijo z inštituta Cedars-Sinai Kerlan-Jobe iz Los Angelesa.

Temu je dodal, da se razlogi zanje razlikujejo od osebe do osebe, obstaja pa nekaj dejavnikov, ki jih povzročajo pri večini. Morda boste med naštetimi razlog za zoprno napetost v glavi našli tudi sami.

Pili ste rdeče vino

Alkoholne pijače, zlasti rdeče vino, so pogosto krive za glavobole. Strokovnjaki sicer še niso povsem prepričani, kje tiči zanka, večina pa meni, da je napetost v glavi posledica spremenjenega pretoka krvi, do katerega pride pod vplivom opojne kapljice.

"Ob uživanju alkohola se periferne krvne žile sprostijo in vanje pride več krvi. Srce zato deluje pospešeno, to povzroči spremenjen pretok krvi po celem telesu, na kar se odzove centralni živčni sistem, posledično pride do glavobola," je povedal nevrolog Daniel Franc z medicinskega centra Saint John’s.

Čeprav to reakcijo sproži vsaka alkoholna pijača, je glavobol ob rdečem vinu praviloma občutnejši zaradi v njem prisotnih taninov, ni pa še natančno dognano, zakaj prav te snovi sprožajo zoprno bolečino. Vsekakor spremljajte, kdaj in ob katerih pijačah je ta pogostejša in se jim seveda izogibajte.

Jeste veliko predelanih mesnin

Morda se to, da je šunka v sendviču kriva, da zaradi glavobola niste kos vsem nalogam, zdi neobičajno, a nedvomno obstaja povezava. Krivci za glavobole so namreč v predelanih mesninah prisotni nitrati, konzervansi, ki jih varujejo pred škodljivimi bakterijami.

Res je, da vsi potem, ko se okrepčajo s hrenovkami, niso deležni glavobola, a več študiji je dokazalo, da so v slini nekaterih posameznikov prisotne bakterije, ki v kombinaciji z nitrati tvorijo dušikov dioksid, plin, ki povzroča napetost v glavi. Nitrati na ožilje delujejo podobno kot alkohol in tudi s tega vidika povzročajo bolečine.

Spite premalo ali ste spremenili spalno rutino

Če so se glavoboli pojavili tedaj, ko ste začeli počitku namenjati manj časa, je razlog zanje na dlani. "Spremenjena rutina spanja velikokrat vodi v bolečine v glavi," pojasnjuje Franc.
Študije so namreč našle neposredno povezavo med pomanjkanjem spanja, oziroma nekvalitetnim spancem in glavoboli, saj pomanjkanje počitka niža prag bolečine ter stimulira centralno živčevje, s tem so ustvarjeni odlični pogoji za glavobol.

Na žalost primerna količina počitka ni vsem omogočena, a naj bo spalna rutina z optimalno količino spanca prioriteta. Zlasti, če vas velikokrat boli glava.

Preskakujete obroke

Tedaj, ko naj bi pojedli kosilo, nimate časa za obrok, ob vsakodnevni noriji je v hipu tu večer in ko vam že pošteno kruli v želodcu pomislite, da ste nazadnje jedli zjutraj.

V kolikor se to pogosto dogaja, vaša glava protestira. "Preskakovanje obrokov vodi v lakoto ter tudi dehidracijo," pojasnjuje Williams. Oboje povzroča glavobole, s katerimi vas telo opozarja, da bi morali zanj bolje skrbeti.

"Če boste v svojo prehrano vnesli red, se bo stanje hitro spremenilo na bolje," se s kolegom strinja Franc.

Vaša drža je slaba

Mama je imela prav: držati bi se morali pokončno. "Kadar se ramena pokrčijo, trpijo mišice zgornjega dela telesa, zlasti vratu in ramen, s tem prihaja do povečanega pritiska na živčevje v možganskem deblu, kar vodi v glavobole," pojasnjuje Franc.

Rešitev v tem primeru je preprosta: pazite na držo, stojte in sedite vzravnano ter se čez dan večkrat dobro pretegnite in tako ublažite pritisk na dele živčevja, ki sicer povzročajo glavobole.

Pod stresom ste

Kronična napetost je en najpogostejših vzrokov za glavobole. Ti se običajno odražajo v različnih intenzitetah, od komaj občutnega tiščanja do ostre bolečine v glavi.

"Čeprav je povezava med glavoboli in stresom jasna in nedvoumna, pa sam mehanizem, ki za tem stoji, še ni povsem odkrit," pojasnjuje Franc in dodaja, da je najpreprostejša in hkrati najverjetnejša razlaga tista, ki zagovarja teorijo, da smo tedaj, ko smo pod stresom in napeti, občutljivejši na bolečine.

Sproščanje je torej prvi korak k premagovanju teh glavobolov, čeprav je to v sodobnem svetu v teoriji veliko lažje dosegljivo, kot v praksi. Kljub temu poiščite primerno sprostitveno tehniko, pa naj bo ta meditacija ali joga, pomaga druženje s prijatelji, bivanje v naravi, v kolikor se zadeve ne bodo izboljšale, poiščite nasvet strokovnjaka, ki vam bo pomagal obvladovati stres. S tem se bo nedvomno izboljšalo splošno zdravje, počutje in glavoboli bodo redkejši.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)