Brez tablet: Ko boli glava, si pomagajte z naravo

V trenutku boste začutili olajšanje.

29.9.2016 ob 8:25

glavobol_shutterstock_271867040.jpg

Glavobol. Zoprna bolečina, ki udari tedaj, ko to najmanj pričakujete. A namesto, da ob njem takoj posežete po zdravilih, ga preženite s pomočjo povsem preprostih naravnih metod. Poglejte si 15 takšnih, ki vas ne bodo pustile na cedilu.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku

Popijte kozarec vode. Morda se sliši preveč preprosto, a veliko glavobolov se pojavi zaradi dehidracije.
Zmasirajte si lasišče. Raziskave kažejo, da masaža predela na zadnji strani glave tik na stiku med lobanjo in vratom lahko omili glavobol.
S palcem in kazalcem ene roke stisnite predel med tema prstoma na drugi roki. Minuto ga masirajte, nato pa isto storite še na drugi roki. Na tem delu so točke, s stimulacijo katerih je mogoče odpraviti zoprno tiščanje v glavi.

Pretegnite se. Glavobol je pogosto posledica napetosti v mišicah. Preprosto raztezanje vratu pa lahko to napetost ublaži.
Pojete sadež z visokim deležem vode, denimo pomarančo. Tako kot voda bo pregnala dehidracijo.
Uporabite eterično olje mete. Z njim zmasirajte senca, zadnji del vratu in čelo. Olje spodbuja pretok krvi in odpravi glavobol.
Globoko dihajte. Zaradi bolečine je telo pod stresom, globoko dihanje pa tega pomaga ublažiti ali celo pregnati.

Popijte skodelico kave. Zaradi nje se bodo zožane krvne žile razširile, pritisk v njih bo manjši, glavobol pa s tem premagan.
Popijte jabolčni kis. Dve žlički ga dodajte v dva decilitra vode. Lahko si pomagate tudi s sokom limone. Oba v telesu vzpostavljata pravo pH ravnovesje. Pretirana zakisanost organizma je prav tako lahko razlog za glavobol.
Med zobmi držite svinčnik. Vendar ga ne grizite premočno. Tako boste aktivirali »smejalne« mišice in sprostili napetost v čeljusti. Sproščene mišice, ki povezujejo čeljust  prav tako pomagajo premagati napetost v glavi.
Popijte ingverjev čaj. Vsebuje protivnetne snovi in tako pripomore k blaženju bolečine.

Na senca položite led. Arterije, ki dovajajo kri v možgane so skrite pod tanko koži na predelu senc, nižja temperatura krvi, ki po njih potuje pa ob glavobolu v trenutku prinese olajšanje.
Oprhajte se. Naj voda teče po zadnjemu delu glave in vratu. Nežna masaža bo sprostila mišice in napetost ter pregnala bolečine.
Pojejte nekaj začinjenega. Dodajte vaši hrani malce pekoče paprike. Ta vsebuje kapsaicin, antioksidant, ki zaviralno deluje na centre za zaznavanje bolečine.
Meditirajte. Ob meditaciji boste pozornost namenili dihanju in pozabili boste na bolečino. Torej: globok vdih, globok izdih…

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)