Pomanjkanje teh snovi je lahko krivo za neznosne glavobole

Vzroki za glavobol so različni, kaj lahko pa se pojavijo zaradi pomanjkanja določenih snovi v telesu.

14.2.2019 ob 5:09

zenska_glavobol_celo_micna.jpg

Ko vas ujame glavobol je vse, kar si želite, da bi čimprej izginil. A na žalost običajni načini za premagovanje tovrstne bolečine zaležejo le za kratek čas. Veliko bolje bi bilo namesto posledic, odpraviti vzroke, ki kaj lahko tičijo v prehrani.

Kajti nezadostna količina nekaterih snovi na jedilnikih vodi v pomanjkanje teh v telesu, v končni fazi pa se pojavi glavobol. Katere so najpogosteje krive za to, razkriva Insider.

Pomanjkanje vitamina D je povezano s pogostejšimi glavoboli

Večina primerno količino vitamina D dobi z izpostavljanjem soncu, s prehrano ali s prehranskimi nadomestki.

"V kolikor ga je v telesu premalo, se povišata pojavnost in intenziteta glavobolov. Tako, kot tega ne sme biti premalo, z njim ne gre pretiravati," je povedala dietetičarka Clare Morrison, saj po njenih besedah tudi v previsokih odmerkih povzroča težave z zdravjem.

Odrasli, stari od 10 do 70 let naj bi dnevno zaužili 600 enot omenjenega vitamina, starejši od 71, 800 enot.

Vitamin D pod vplivom sončnih žarkov nastaja v koži, za zadostno količino je dovolj deset minut sonca dnevno, nahaja se tudi v primernih nadomestkih ter v mastnih ribah, mleku, mlečnih izdelkih, jajčnem rumenjaku, pomarančnem soku in žitih.


Pomanjkanje magnezija poviša tveganje za glavobole

Magnezij v telesu uravnava živčne in mišične funkcije, ohranja pravo raven krvnega sladkorja in uravnava krvni tlak. Nevrologinja Sara Crystal opozarja, da je pomanjkanje tega minerala lahko vzrok za migrene.

Magnezij sprošča mišice in živčevje, zato ni presenetljivo, da njegova prenizka količina povzroča napetost, mišične krče, nespečnost in je vzrok za mnoge bolečine, tudi za glavobole.

Dobri viri tega minerala so zelena zelenjava, oreščki, semena, mleko in jogurt.


Dehidracija je pogosto sprožilec glavobola

Čeprav so opozorila o pitju primerne količine tekočine vse glasnejša, mnogi še vedno zanemarjajo pomen pravilne hidratacije. "Prav dehidracija pa je še en pogost razlog za bolečine v glavi," je prepričana prehranska strokovnjakinja Julie Stefanski, ki opozarja, da je pitje primernih količin tekočine tudi s tega vidika pomembno.

Drži, da se potrebe po tekočini od osebe do osebe razlikujejo, a nekje osem kozarcev vode na dan je okvir, ki bi ga praviloma morali upoštevati vsi.


Premalo vitamina B2 je povezano z migrenami

Čeprav so vsi vitamini B kompleksa pomembni v zaščiti pred glavoboli, igra vitamin B2, riboflavin, pri tem ključno vlogo.

"Vitamin B2 je pomemben pri povečevanju celične energije, s čimer vpliva na presnovo in ob pomanjkanju tega neredko pride do migrenskih napadov," je povedala Kelcie Harris in dodala, da priporočena dnevna količina tega vitamina za moške znaša 1,3 in za ženske 1,1 miligrama. Potreba pri nosečnicah je 1,4 in pri doječih materah 1,6 miligrama.

Najboljši viri te snovi so jajca, jetra, ledvice, pusto meso, mleko, zelena zelenjava in cela žita. Pri ljudeh, ki so podvrženi migrenam, so priporočljivi višji odmerki.


Ostali vitamini B kompleksa

Kot rečeno, so vsi vitamini B kompleksa pomembni pri preprečevanju glavobolov. "Vsi vitamini B kompleksa, med njimi tudi folna kislina, so ključni za dobro delovanje živčevja," je povedala Morrisonova.

Folna kislina med drugim uravnava količino homocisteina v organizmu, kadar je tega preveč, se lahko pojavijo migrenski napadi.

Priporočila o dnevnem vnosu vitaminov B kompleksa se razlikujejo od vitamina do vitamina, ne gre pa priporočenega odmerka prekoračiti.


Pomanjkanje natrija lahko povzroča glavobole

Izdatno znojenje med vadbo ali drugimi fizičnimi aktivnostmi vodi v pomanjkanje natrija v organizmu, kar po besedah Morrisonove lahko povzroča glavobole.

Najboljši način za preprečevanje tega je uživanje dnevno priporočene količine soli (5 gramov na dan) in pitje pijač z dodanimi elektroliti, kronično pomanjkanje natrija pa vodi tudi v druge težave z zdravjem.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor, morda vam primanjkuje železa (znaki in kako ukrepati) ali pa Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite

Priporočamo tudi: Zato se kljub redni vadbi ne morete otresti viška kilogramov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)