Tako (slabo!) spanje ob prižgani televiziji vpliva na zdravje

Obstaja več odgovorov na vprašanje, zakaj ni dobro spati pri prižgani televiziji. Preberite tudi, kako se odvaditi.

7.11.2022 ob 11:06 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako (slabo!) spanje ob prižgani televiziji vpliva na zdravje

Vsem, ki imajo v spalnici televizijo, je scenarij najbrž dobro znan: ko se zvečer uležejo v posteljo, si zavrtijo še en film ali serijo, nato pa še preden se ta izteče, utonejo v spanec.

Kako pa spanje pri prižgani televiziji vpliva na spanec in na zdravje? Žal ne najbolje, pojasnjuje portal SleepAdvisor.

Da zgoraj omenjeni potek dogodkov ni redek, dokazuje letošnjega leta izvedena anketa ameriške fundacije Spanje. Kar 58 odstotkov v njej sodelujočih je povedalo, da pogosto zaspijo ob prižgani televiziji ali ob drugem zaslonu.

Omenjena raziskava je pokazala še, da je pri osebah, ki spijo ob zaslonu, spanec manj kvaliteten v primerjavi s tistimi, ki spijo brez tovrstnih motenj.

Televizija na spanec vpliva negativno

In to z več vidikov. Prvi je modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni in pod vplivom katere v možganih nastaja manj hormona spanja melatonina. Ob modri svetlobi tudi težje zaspimo, kar pomeni, da negativno vpliva na celoten notranji ritem telesa.

Ob prižgani televiziji spanec ni tako trden, kot kadar te ni v spalnici ali je zvečer ugasnjenja, saj se zaradi modre svetlobe skrajšajo faze globokega spanca. Vse to vodi v kronično utrujenost, pojasnjujejo strokovnjaki fundacije Spanje.

Posledično so slabše kognitivne sposobnosti in je ogroženo zdravje celotnega telesa.

Slaba kvaliteta spanja vodi v razdrežljivost, pod njegovim vplivom je slabša koncentracija, povečan je stres, trpi tudi zdravje srca in ožilja ter možganov.

Zakaj je ob zvokih televizije tako lahko zaspati?

Res je, da je spanec ob prižgani televiziji slabši in manj kvaliteten, kot ob ugasnjeni, a na drugi strani drži, da zvoki, ki prihajajo iz nje, hitro zazibajo v sen. Zakaj se oči, čeprav se včasih še tako trudimo, da se ne bi, velikokrat zapirajo kar same?

Odgovor je v resnici dokaj preprost: gledanje televizije sprošča, misli se ne ukvarjajo s težavami, sproščeno telo in možgani pa hitro potonejo v spanec.

Strokovnjak za medicino spanja Chris Brantner pojasnjuje, da čeprav ni dobro spati ob prižgani televiziji, ima to vendarle tudi pozitivne učinke. En od njih je pomiritev pred spanjem.

K temu najbolj pripomorejo običajno pridušeni zvoki, ki nekako utišajo naše misli in tako pomagajo, da lažje zaspimo.

Kljub temu dejstvu pa Vikas Jain, strokovnjak za medicino spanja v ameriški bolnišnici Northwestern Medicine Central DuPage svoje paciente opozarja, da je bolje, da se ne navadijo na to, da bi zaspali ob televiziji, saj bi lahko navada postala preveč ukoreninjena in bi bilo zato nemogoče zaspati brez zaslona.

Kako se odvaditi spanja ob televiziji?

Če sodite med tiste, ki ne morejo zaspati brez televizije, vedite, da se je te navade mogoče znebiti. Ni sicer lahko, a ni tudi nemogoče.

Skušajte televizijo zamenjati s knjigo. Vendar s klasično, ne na telefonu ali tablici. Tovrstni zasloni oddajajo še več modre svetlobe kot televizijski ekran. Dobra knjiga odvrne misli na skrbi in težave, ki velikokrat ne dajo spati.

Če vas v spanec zazibajo glasovi iz ozadja, raje poslušajte podkast ali glasbo z radia, obstajajo tudi posebni posnetki, ki pomagajo, da se možgani lažje umirijo in prikličejo spanec. Avdio dražljaji nimajo takšnega negativnega učinka, kot video stimulacija.

Če nikakor ne morete zaspati brez televizije, ne glejte epizod seriji zaporedoma, saj vsak začetek nove epizode običajno z glasnim uvodom znova vrže iz spanja.

Še zadnji napotek: naravnajte avtomatski izklop naprave. Če nameravate zaspati v pol ure, ga nastavite na eno uro, tako vas zvoki in svetloba ponoči ne bodo motili.

Preberite še: To je razlog, zakaj bi morali pod posteljo postaviti skodelico himalajske soli

Morda vas zanima tudi: 14 razlogov za stalno utrujenost (in kako si pomagati)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)