Lakota pred spanjem: bi morali v posteljo lačni?

Lakota pred spanjem ni nevarna, je pa nadležna in dobro je vedeti, kako jo preprečiti ter po potrebi ublažiti.

23.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Lakota pred spanjem: bi morali v posteljo lačni?

Načeloma velja, da nekaj ur pred spanjem ne bi smeli jesti. Tako ne samo, da skrbimo za zdravje, temveč tudi za lepo postavo in dober spanec.

Je pa pri tem dobro upoštevati še en pogoj: čez dan je treba s prehrano v telo vnesti dovolj energije, piše Health.com. V nasprotnem primeru se zvečer kaj rada oglasi lakota in s praznim želodcem je težko zaspati.

Zakaj se sploh pojavi lakota

Lahko se torej zgodi, da zvečer pred počitkom zapoje želodec. Razlogov za to je več. Prvi se glasi: pazite na prehrano, sledite pravilu trije redni obroki, z energijskim vnosom ne pretiravate, večerja nekaj ur pred počitkom pa je lahka in se do spanca prebavi, zato v želodcu nastane praznina.

Drugi razlog za lakoto pred počitkom je nekvaliteten spanec in posledično stalno prisotna utrujenost. Zaradi nje v telesu nastaja več hormona grelina, ta spodbuja željo po hrani. Primerna količina spanja je torej pomembna tudi z vidika blaženja občutka lakote.

Tretji razlog za lakoto pred spanjem je s prehranskega vidika osiromašena hrana, katere sicer zaužijete dovolj, a telesu ne zagotavlja vseh potrebnih hranljivih snovi.

In še zadnji, najočitnejši razlog: čez dan zaužijete premalo energije. Načeloma velja, da je telo podhranjeno, kadar s prehrano zaužita energija ne dosega nekje 7400 džulov (1800 kalorij). Zadeva je res individualne narave, pomembno pa je, da je energijski vnos prilagojen potrebam telesa in da z obroki organizem dobi dovolj vlaknin, beljakovin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov.

 

Kakšni so stranski učinki lakote pred spanjem?

Lakota pred spanjem zbuja občutek nelagodja in praznine v želodcu, saj nakazuje, da niso zadovoljene potrebe telesa. Vendar pozor, čeprav nobena skrajnost ni priporočljiva, je vsekakor bolje k počitku leči s praznim kot prepolnim želodcem.

Kajti preobilen obrok pred počitkom prinaša mnoge negativne posledice. Ena od njih je pridobivanje telesne teže, naslednja zaradi preobremenjenih prebavil slab spanec, tu so še slaba prebava, refluks in pekoča zgaga.

Tudi prazen želodec je lahko povezan s slabšim spancem, zato: večerja naj bo premišljeno sestavljena, vsaj dve uri pred spanjem, če pa brez večernega prigrizka ne gre, izbirajte živila, ki so zvečer priporočljiva.

S triptofanom bogata živila

Večerni prigrizki naj vsebujejo aminokislino triptofan. Kajti pod njenim vplivom se začne v telesu sproščati serotonin, ta doprinese k boljšemu spancu.

Nekaj s triptofanom bogatih živil: puran, piščanec, ribe, oreščki, jajca.

Cela žita

Manjši zalogaj s triptofanom bogatih živil zaužite v družbi polnozrnatih izdelkov. Gre namreč za vir sestavljenih ogljikovih hidratov in ne razdražijo pretirano želodca. Primerni so rezina polnozrnatega kruha, skodelica ovsene kaše.

Čemu se izogibati

Ob tem je treba vedeti, katera živila zvečer niso priporočljiva, saj pretirano obremenijo želodec in s tem povzročajo težave s spancem. Med takšna sodijo cvrtje, močno začinjena hrana, slaščice, mastna hrana.

Previdno tudi pri izbiri pijač

Pretiravanje z njimi pred spanjem ni najboljše v nobenem primeru, saj boste zaradi polnega mehurja morali ponoči večkrat na stranišče.

Sploh pa niso priporočljive alkoholne in kofeinske pijače, kajti negativno vplivajo na spanec.

Kako preprečiti lakoto pred spanjem?

Bodite pozorni na to, kdaj in kaj jeste ter poskrbite, da boste telesu z dnevnimi obroki zagotovili vse potrebne snovi. Tu je nekaj idej, kako preprečiti večerno lakoto:

Izračunajte, koliko energije potrebuje vaše telo in dnevni vnos razporedite preko celega dneva. Zadnji obrok naj bo dve uri pred spanjem.

Stremite k trem dnevnim obrokom. Če se med njimi pojavi lakota, jo potolažite z manjšim prigrizki.

Poskrbite za pestro hrano z veliko sadja, zelenjave, beljakovin, celih žit, mlečnih izdelkov, zdravih maščob …

Večerja naj bo sestavljena večinoma iz beljakovin in vlaken, saj oboje dolgo zagotavlja sitost.

Izogibajte se predelani hrani, ki vsebuje veliko belega sladkorja, soli, nasičenih maščob in enostavnih ogljikovih hidratov.

Tekoči obroki niso najboljša izbira. Po kozarcu smutija boste hitreje lačni kot po obroku trdne hrane.

In za konec

  • Lakota pred spanjem ni nevarna, če čez dan jeste zdravo, uravnoteženo ter uravnovešeno hrano.
  • Obilni obroki pozno zvečer niso priporočljivi, saj spodbujajo kopičenje kilogramov in kratijo spanec.
  • Če je lakota zvečer le prehuda, pojejte nekaj, kar je lahko za prebavila in ne moti spanca.
  • Če je lakota pred spanjem posledica podhranjenosti, lahko na dolgi rok povzroči neljube posledice na zdravju.

Preberite še: Ribe za boljši spanec in višjo inteligenco otrok

Morda vas zaniam tudi: 8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)