Pet živil, ki jih ne smete jesti po sedmih zvečer

Ne samo zaradi postave, temveč tudi zaradi dobrega spanca.

6.12.2016 ob 1:30

shutterstock_524450863.jpg

Prav zvečer, ko se ritem nekoliko umiri, najpogosteje zadiši katero od živil, ki postavi ni ravno prijazno. Poglejte, katerim petim se morate za vsako ceno upreti. Ne samo, ker bo zaradi njih trpela vaša vitka linija, ogrožale bodo tudi spanec.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Ocvrtemu krompirčku

Mastna, ocvrta hrana vsebuje veliko maščob in kalorij ter je težka za želodec. Prebavljala se bo celo noč, vi pa se boste zjutraj zbudili neprespani in utrujeni. Če se res ne morete upreti večernemu prigrizku, raje izberite košček polnozrnatega kruha s puranom, ki je ostal od kosila in zaradi v njem prisotnega triptofana pripomore k boljšemu spancu.

Rdečemu mesu

Tako kot mastna hrana, se tudi rdeče meso prebavlja počasi in oteži želodec. Prav zato boste, če ga boste jedli zvečer, težko zaspali. Rdeče meso je najslabša izbira, priporočljiva pa ni niti svinjina, čeprav bi izbrali košček brez maščobe. Tudi tega gre zamenjati s koščkom puranjih prsi ali s skodelico jogurta.

Pekoči hrani

Če boste močne začimbe uživali po sedmih zvečer, boste slabo spali. Pekoča hrana, zaužita pred počitkom, namreč povzroča spahovanje, pekočo zgago, vetrove ter napihnjenost.

zvecer.jpg

Testeninam

Gre za visoko energijske ogljikove hidrate. Z enim zalogajem lahko zaužijete več kot 1600 džulov, ti pa se v obliki maščob najhitreje kopičijo okoli trebuha. Zlasti, če jih uživate zvečer. Če si jih boste privoščili podnevi, ko energije potrebujete več, ne bodo povzročili tolikšne škode.

Čokoladi

Čeprav se boste odločili za temno, ki vsebuje več antioksidantov ter manj kalorij, vam bo škodovala, saj bo povzročila nemiren spanec. Boljši izbor pred počitkom bo skodelica čaja, mleka ali, če res ne gre brez sladkega, peščica lupinastih plodov.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)